Bezlaktózové · Ostatní · Podzim a halloween · Rychlé a snadné · Sladké nepečené

TVAROHOVÉ ŠKUBÁNKY S ŠVESTKOVOU OMÁČKOU A MÁKEM

Možná uděláte šišky, nebo nočky, možná seženete blumy…každopádně je to skvělé

Občas na rohlíku vyzkouším jejich Chef recepty, protože…no jsou dobré. Co by nebyly. Když za nimi stojí třeba Udatný Roman (jeden z mnoha). A ze stejného místa pochází i tyhle šišky – tam tedy pojmenované jako Zdravé tvarohové šišky s mákem a švestkovou omáčkou od Hanky Pospíchalové. Já nevím, na které planetě kdo žije, ale mě na tom nepřijde nic zdravého, ale ani nezdravého. U nás doma se podobná jídla jedly vždycky – akorát místo stevie se používal cukr. No a to je pro mě sporná věc – já radši pomálo cukru, než pravidelně sladit stévií. Ale důvody pro užití stévie můžou být různé, takže ji nezatracuji, jen mi nechutná 🙂

My jsme doma vždycKy dělali tvar, kterému se říkalo „škubánky“, ale pro většinu lidí by to byly spíš nočky. Škubánky z receptů znám spíš jako tvary vykrajované z mísy lžící, ale co nadělám…takhle mě to naučili 🙂 Rozhodně nedělám šišky v tom dlouhé tvaru, co se roluje v rukách jako „had do ztracena“. Mimochodem šišky jsou u nás doma pouze plněné nekynuté útvary z těsta a uvnitř nejčastěji švestky, extra výjimečně hrušky. tolik k různosti názvů v různých rodinách, nebo regionech. Já vím, že tvar má vliv na chuť. Ale kdybych se pokoušela dělat to jako šišky (terminologicky podle původního receptu), nebudu to dělat vůbec. Proto babičky vaří nejlíp – nedělají kompromisy. Jenže já ještě nejsem babička 🙂

Pokud použijete špaldovou mouku, tak bacha, váže víc tekutinu, než klasická hladká. Jenže já taky použila jiný tvaroh,než je v receptu. A bůh ví, jak je velké vejce, když je od babičky. Takže při nejhorším přisypete mouku.

TVAROHOVÉ NOČKY S ŠVESTKOVOU OMÁČKOU A MÁKEM

2-3 porce

Potřeby:

  • 250 g (bezlaktozového) tvarohu
  • 130-150 g (špaldové celozrnné) hladké mouky
  • 1 vejce
  • 300 g švestek (teď se špatně shání, blumy jsou nejpodobnější, i když ne totéž)
  • 30 g máku (namelte si raději doma)
  • cukr, nebo moučkový březový cukr, nebo jakékoliv sladidlo preferujete
  • máslo

Postup:

Nakrájejte švestky na malé kousky (tak třeba 1 x 1 cm ideální), dejte do hrnce, podlijte pár lžícemi vody a vařte, až je to rozvařené na omáčku, ale ještě s malými kousky. Pak doslaďte oblíbeným sladidlem, nebo možná ani ne. Hotovo.

V míse smíchám tvaroh, mouku a vejce až je z toho těsto, s kterým lze pracovat tak nějak jako s plastelínou 🙂 Moc tuhé ho nedělejte, jen aby to drželo.

Vyválejte hady

Teď buď jen nakrájejte, nebo (pokud máte trpělivost, nebo asistenty jako já) můžete zaoblit. Velikost má být cca 2 x 2 cm.

V hrnci dejte vařit větší množství vody, lehce osolte. Až vaří, vhoďte škubánky. Tuhle várku jsem vařila naráz.

Vaří se to tak 2 – 3 minuty, až je to uvařené. Obvykle vyplavou, ale prostě si můžete jeden vzít, rozkrojit a prověříte si to.

Nezapomeňte si rozpustit máslo. I když babička tam prostě nahází vločky studeného másla do horkých škubánků a je to taky.

A taky si namelte mák.

Až jsou škubánky uvařené, vylovte děrovanou naběračkou a promastěte máslem, aby se neslepily.

A teď si to můžete nandat na talíř, jak je vám libo.

Prostě si dáte škubánky, omáčku, posypete mákem a jestli si to chcete dosladit, prosím…

Zbožňuji švestky. Mrzí mě, že jsou těžko k dostání v současné době. Každopádně tohle je super jídlo. Jednoduché. Klasické chutě. U nás doma oblíbeno u 3 ze 3 testerů 🙂

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *