Bezlaktózové · Dárkové recepty · Pro děti · Sladké pečené

DORT DINOSAURUS, MOŽNÁ KROKODÝL

Mecháček s citronovou příchutí a designem…vy rozhodněte, co to je

Inu, na synkovy 4.narozeniny (2024) jsem dělala 3 dorty a všechny ve stylu dinosaurů (krtkův dinosauří, sušenkový dinosauří). Dinosauři teď frčí. Tady tenhle je takový hybrid mezi krokodýlem a dinosaurem. Podle mne trochu víc krokodýl, ale není to na mě, abych to posuzovala 😀

Na tenhle dort jsem vlastně 1:1 použila dětský zelený mecháček, jen jsem upravila estetiku. Určitě by to šlo i s dospěláckým mecháčkem.

DORT DINOSAURUS, MOŽNÁ KROKODÝL

Potřeby na korpus:

  • 125 g čerstvého listového špenátu (případně 160 g mraženého listového špenátu, tedy cca 50 g rozmraženého špenátu zbaveného vody)
  • 160 ml kokosového mléka (jo, ta menší plechovka)
  • 4 celá vejce + 2 bílky
  • lžička vanilkového extraktu
  • 330 g mandlové mouky
  • 2 lžice březového cukru (pod názvem xylitol ve zdravé výživě)
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička sody
  • špetka soli
  • papír na pečení
  • máslo na vymazání formy
  • polohrubá mouka na vysypání formy
  • pečící forma cca 19-20 cm
  • mufinková forma (5 mufinů budete potřebova) a dle potřeby papírové košíčky, pokud máte kovovovu

Potřeby na krém:

  • 500 g studeného (bezlaktozového) mascarpone
  • 200 ml studené (bezlaktozové) smetany na šlehání
  • ztužovač šlehačky (já Alnatura BIO)

Potřeby na zdobení a doplňky:

  • mandlové hranolky
  • 2 hrozinky
  • 2 čokoládové vločky
  • 7-10 lžic lemon curd (domácí, nebo koupený třeba v Marks and Spencer)

Postup: Pokud máme rozmražený špenát, velmi pečlivě z něj vymačkejte vodu.

POkud máte čerstvý špenát, tak do mixéru s noži dejte celá vejce, xylitol, kokosové mléko a špenát.

Mixujte, až je z toho zelená spojená tekutina.

2 bílky a špetku soli ušlehejte zvlášť.

Smíchejte obě mouky, kypřící prášek a sodu.

Do mouky přidejte zelenou směs a promíchejte.

Přidejte sníh a zlehka vmíchejte.

Pečící papír „zavřete“ na dno rozevíratelné formy. Až je forma zavřená, tak to okolo ostřihněte s cca 1 cm přesahem.

Rozpusťte máslo a vymažte s ním formu (klidně i s tím papírem).

Vysypte moukou

Těsto přesuňte do pečící formy + k tomu budete potřebovat 5 mufinků, které naplňte a pečte zároveň

Pečte v troubě vyhřáté na 175 stupňů cca 40 minut, mufinky spíš 20 minut.

Nechte 15 minut ve formě. Pak lehce objeďte nožem okolo, formu rozevřete. Korpus vyndejte, sundejte spodní pečící papír a nechte vychladnout na mřížce. Jak to půjde, vyndejte i mufinky. Všechno musí vychladnout, než budete pokračovat.

Mezitím v míse společně vyšlehejte šlehačku, mascarpone a ztužovač. Mascarpone i šlehačku mějte v lednici, to nesmí být ohřáté do pokojové teploty, jinak se to nevyšlehá a srazí (vyzkoušeno za vás). Není tam cukr, ale já používám bezlaktozové věci, které jsou přirozeně sladší, tak to nevadí vůbec. Při šlehání to prvních cca 30 vteřin šplíchá (zakryjte to rukou(utěrkou), pak se to spojí a tuhý krém je z toho max do 1 minuty. Stůjte u toho, neodcházejte, kontrolujte, jestli je to tuhé. Nepřešlehat, jinak z toho budete mít máslo/sraženec… Po vyšlehání si můžete dát chvilku do lednice, ale budete brzy potřebovat.

Z korpusu i z mufinků odkrojte opečené kraje – musí to být prostě měkoučné a bez nahnědlé kůrky, ta kazí barvu.

Pak korpus okrojte přibližně do tohoto „hlavového tvaru“

Skrojky a 3 mufinky dejte do mísy a rozdrobte.

2 muffinky a hlavový korpus rokrojte uprostřed napůl a jednu polovinu pomažte lemon curd.

Pak na to namažte trochu mascarpone krému (ne moc, nebo si budete nadávat už úplně, že se to rozjíždí).

Mufinky přiklopte

Hlavový korpus přiklopte a vršek namažte lemon curd

Celý hlavový korpus namažte mascarpone krémem.

Na hlavový korpus dejte spojené mufínky do míst očí.

Mufínky shora namažte také lemon curd a připíchněte špejlí, aby neujížděly při dalších procesech. Taky zabodněte špejli do čumáku. Pomáhá to.

Pomažte i mufínky mascarpone krémem a případně i boky, pokud jste to neudělali doteď. A už byste měli mít celý dort bílý.

Teď vezměte drobečky a nasypte nadort shora, zboku, všude. Není na to žádná speciální pomůcka, pomáhejte si rukou, kterou to přitiskáváte. Až máte hotovo, můžete vyndat špejle. Jestli by se vám to dělalo líp bez špejlí, pro mě za mě…

Teď už jen stačí dozdobit mandlovými hranolkami jako zuby. A nozdry jsem udělala z hrozinek a oči z čokoládových vloček, na které jsem ještě ťupla trochu krému.

A je to hotové.

Dort je vynikající, citronový, dětský, zajímavý, bez marcipánu/potahovací hmoty. A jakkoliv by se to mohlo zdát, tak to zdobení není složité. Mrkněte na to ještě jednou – sypání drobečků je velmi odpouštějící, co do tvaru 🙂 A taky jsem ještě nikdy neviděla dokonale tvarovaného krokodýla/dinosaura.

Krásné narozeniny komukoliv!

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *