Bezlaktózové · Dárkové recepty · Pro děti · Sladké pečené

DORT S DINOSAUŘÍMI SUŠENKAMI

Dinosauři se na tomto dortu promenádují po mascarpone krému, pojídají borůvky a možná i jahodové želé uvnitř.

Na začátek malá vsuvka o tom, že žádný učený z nebe nespadl. Je asi jasné, že sem dávám jen ty povedené věci a recepty. Proč bych sem dávala ty nefunkční, že…. A tak může vzniknout zcela mylná představa, že mi to vždycky vyjde. Ve skutečnosti tenhle dort měl mít na sobě skořepinu čokoládového dinosaura plněného zmrzlinou…. Dopadlo to tak, že z čokoládového dinosaura byly „čoko vločky“ do jiného dinosauřího dortu. Zkusila jsem několik metod a nepovedla se mi ani jedna 😀 Naštěstí jsem to trochu tušila, takže jsem měla dost času předem na experimenty. Ne, nedělala jsem to v den finálního pečení, takový sebevrah zase nejsem, když jde o synkův dort. Na obrázcích máte jeden z pokusů o čokoládovou skořepinu

Pro tenhle dort potřebujete samozřejmě více kroků – nejdřív mít formičky, pak upéct sušenky a nakonec ten dort. Ale mě to bavilo. a dalo se to rozfázovat, což mě velmi vyhovuje při přípravách.

Můžete si samozřejmě povšimnout, že všichni dinosauři jdou na jednu stranu. Ale že bych koupila vykrajovátka dinosaurů chodících i na tu druhou, to byste mě špatně znali 😀 Beztak si toho všimnu jen já. Děti rozhodně zajímalo něco jiného.

Recept na sušenky jsem vzala od My Sunday Feast (jako i ty levandulové), ale cukr jsem nahradila moučkovým xylitolem. Sušenky jsou pak trochu měkší po upečení a trochu tvrdší po vychladnutí, ale nic co by mne zarazilo. Možná je to prostě normální sušenka, což já sama prakticky nejím 😀

Vykrajovačky mám z tvoritko.cz a jsou v pohodě.

Inspirací pro korpus mi byla tahle mokrá kakaová buchta se želé.

Protože moučkový březový cukr jsem zatím nikde neviděla (a ani bych ho nekoupila s ohledem na níže uvedené), tak jsem si prostě navážila 100 g březového cukru krystal/písek a rozmixovala v mixéru se sekacími noži. Otevírat po chvíli, až „sedne prach“.

DINOSAUŘÍ SUŠENKY

rozhodně po ozdobení dortu ještě zbudou (což bylo fajn), tak minimálně půlka dávky

Potřeby:

  • 250 g hladké mouky,
  • 100 g moučkového cukru (já rozmixovala březový cukr)
  • 125 g změklého (!) másla,
  • 1 vajíčko,
  • 1 lžíce vanilkového extraktu,
  • špetka soli
  • pečící papír na vyložení plechu
  • mouka v misce jako pomůcka s vykrajováním

Postup:

Všechny ingredience dám do robota s hnětací metlou.

Nechám zpracovat v těsto. Až to vypadá přibližně takto, je to hotové.

Stačí totiž jen zmáčknout a je z toho jednolitý tvar. Ten zabalíme do folie a necháme minimálně na 3 hodiny odpočinout v lednici. Ale můžete i den předem….aha. Jako já.

Až se rozhodnete, že je čas, tak vyndejte těsto (pokud bylo dlouho v lednici, bude chtít svou chvilku).

Těsto na pomoučněném vále vyválejte na cca 4 mm tloušťku.

Nachystejte si vykrajovačky a misku s hladkou moukou. A před každým vykrojením „namočte“ do mouky. Lehce sklepněte a vykrojte a vytlačte vzor.

Sušenky dejte na plech vyložený pečícím papírem. Nemusíte je dávat nějak moc od sebe, není v nich kypřidlo, nenabudou.

A ted pozor. Ideálně dejte plechy se hotovými sušenkami třeba na 30 minut do lednice. Líp pak drží tvary.

Potom předehřejte troubu na 160-170 stupňů a pečte cca 15 minut. Maximálně do trochu zbarvených okrajů, víc ne. Nenechávejte moc dlouho na plechu, ať se nepřepečou. Sundat, jak vám to půjde.

Máte hotové sušenky.

Po vychladnutí je zavřete do krabičky, kde počkají třeba i několik dnů, než budete kompletovat dort.

A když už máme dinosauří ozdoby, tak teď hurá na ten dort…

DINOSAUŘÍ DORT

dortová forma 19-20 cm v průměru

Potřeby na korpus:

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 0,5 hrnku mandlové mouky (lze nahradit polohrubou)
  • 1/4 hrnku kakaa
  • 1/2 hrnku cukru (buď březový, ale klidně klasický, pokud chcete)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 hrnku oleje (neutrální – slunečnicový, řepkový…)
  • 2 hrnky mléka (klasické, bezlaktozové, rostlinné…)
  • pečící papír
  • mouka na vysypání, rozpuštěné máslo na vymazání formy

Potřeby na krém:

  • 400 g (bezlaktozové pokud chcete) mascarpone
  • 200 ml (bezlaktozové pokud chcete) smetany na šlehání
  • ztužovač šlehačky (pro jistotu)

Potřeby na jahodové želé

  • 1 sáček vanilkového pudinku v prášku
  • 200 g mražených jahod (určitě by to šlo i s čerstvými)
  • voda
  • pečící papír

Potřeby na dozdobení

  • upečené dinosauří sušenky (výše)
  • borůvky, nebo menší jahody, nebo maliny, nebo podobné drobné ovoce
  • máta
  • trocha jahodové marmelády na pomazání korpusu

Postup:

Smíchejte všechny sypké suroviny na korpus, pak do nich přilejte olej a mléko.

Nalijte do vymazané a vysypané formy, kterou si dole vyložíte papírem na pečení (okraje obstřihnete).

Pečte na 170 stupňů cca 30 – 40 minut. Zkuste upečenost špejlí – vytáhnete suchou, je hotovo. Korpus můžete po chvíli opatrně vytáhnout z formy a nechte ho vychladnout.

Až máte volnou dortovou formu, budeme připravovat želé.

Nejdřív si dortovou formu dobře umyjte. Potom ji zase vyložte pečícím papírem.

Mražené jahody podlijte 300 ml vody a vařte pár minut, až se rozmrazí a trochu povaří. Pak opatrně (horký!) pošťouchám šťouchadlem na brambory, aby tam nebyly kusy.

Pudinkový prášek rozmíchejte s 50 ml studené vody a podle návodu na pudinku vlijte do jahodové uvařené vody jako když děláte pudink. Uvařte tu cca 1 minutu.

Formu vyloženou papírem teď ještě vypláchněte studenou vodou. Uvařené jahodové želé do formy nalijte. Nechte vychladnout do pokojové teploty a pak dejte vychladnout zcela do lednice.

Až máte vše korpus i želé hotové, můžete dort dokončit.

Smetanu, mascarpone dejte do čisté šlehací mísy a i s metlou si dejte na chvíli do lednice. čím studenější, tím menší pravděpodobnost, že se vám to srazí.

Korpus podélně rozkrojte na dvě kola. Tu nejhezčí/nejrovnější spodní část dejte nahoru. A tu horní křivou dejte dolů – no prakticky ho jen otočíte vzhůru nohama 🙂

První polovinu korpusu pomažte jahodovou marmeládou (ne moc, jen zatřít póry, mě už to trochu ujíždělo, dala jsem hodně).

Na marmeládu dejte želé kolo.

Zaklopte druhou polovinou korpusu. Odložte si klidně na chvíli do lednice.

Smetanu, mascarpone vyndejte z lednice. Přidejte ztužovač a šlehejte na vysoké obrátky šlehací metlou cca 1-2 minuty. Nikam neodcházet, hlídat. Do dvou minut z toho ten krém je na 100% a když to přešleháte, zhrudkuje se. Pozor, na začátku to šplíchá, zakryjte si vstup do mixéru utěrkou/rukou…

Celý ho pomažte tím bílým mascarpone krémem.

Teď můžete takhle dát dort do lednice a zdobení dodělat těsně před podáváním. Máta jinak vadne.

Rozestavte dinosaury, dejte jim ovoce k tlamičce a zapíchejte mátu.

Myslím, že mi zbyly nejen sušenky, ale i trocha krému a naštěstí i borůvky. Já to klidně nechávám na stole v hezké misce a lidé si dozdobí svoji porci, čím je libo.

Dort se velmi líbil. Nebyl suchý. Byl dětský. Byl zajímavý. Měl želé. Byl dobrý. Pro menší děti rodiče využili zbylé sušenky. Podobnou tématiku lze samozřejmě udělat i jinými vykrajovačkami. Kolem a kolem – klidně bych ho udělala s klasickým cukrem pro dospěláka. A nebo možná diabetici ocení, že březový cukr nepotřebuje k vstřebávání inzulín.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *