Bezlaktózové · Dárkové recepty · Pro děti · Sladké pečené

DORT S DINOSAURY A LA KRTKŮV DORT

Máloco mi přijde tak skvělé jako krtkův dort…

Letos mi to trošku trvalo přidat nějaké recetpy. A do té kategorie patří i narozeninové dorty pro mého synka. Vloni měl jich taky několik (zelený mechový, bílý a narozeninové muffinky) – na každou oslavu zvlášť. Dokud mě to baví, tak to budu dělat.

Tady tenhle dort byl do školky. A já jsem chtěla, aby to děti prostě těšilo. Takže co je ještě lepší, než mít samotný dort? Mít dort a hračku… A protože aktuální synkovo téma jsou mj. dinosauři, tak jsem oběhla nějaké hračkářství a koupila malé plastové potvůrky akorát na počet dětí ve školce. To bylo radosti.

Použila jsem vlastně jen recept na klasický můj oblíbený krtkův dort, nahradila cukr a přidala dekorace.

Tak hurá na to. A kdyby vám nechutnala tato verze, můžete zkusit od Ivet, která do toho dává želatinu. Má ho vynikající, akorát….tak ho „maminka nedělá“ 😀 Nebo můžete mít i vegan verzi.

DORT S DINOSAURY A LA KRTKŮV DORT

Potřeby na korpus:

  • 6 žloutků
  • 4 bílky,
  • 6 lžic xylitolu (březový cukr), nebo pokud chcete, použijte klasický cukr
  • 5 lžic polohrubé mouky,
  • 3 lžíce oleje (slunečnicový, řepkový…nevýrazný),
  • 3 lžíce kakaa,
  • prášek do pečiva
  • máslo na vymazání formy
  • polohrubá mouka na vysypání formy
  • pečící papír

Potřeby na krém a náplň:

  • 1 hodně zralý banán,
  • 2-3 zralé banány,
  • 400-500 ml (bezlaktozové) šlehačky,
  • 100 g čokolády (já měla bez klasického cukru z Billy)

Potřeby na ozdobu:

  • plastoví dinosauři podle počtu dětí, ne moc velcí, omyvatelní
  • čerstvá máta

PP: Žloutky s cukrem vyšleháme v mixéru „doběla“, nebo také „do pěny“. Před a po vypadá asi tak nějak.

Zatímco mixér sám šlehá žloutky s březovým cukrem, já si ušlehám v ručním metlovém mixéru bílky na tuhý sníh. A k tomu si můžete v misce smíchat mouku, kakao a prášek do pečiva.

Jak je vše ušleháno a prošleháno, přimícháme do žloutkovo-cukrové pěny olej, sypké ingredience a potom postupně bílkový sníh. Doporučuji nejdřív půlku sněhu, vmíchat. Pak druhou půlku a vmíchat – ideálně opatrně stěrkou od krajů a nekvedlat to moc, ať sníh nespadne.

Těsto jsem dala do formy (tentokrát o průměru 21 cm) dole vyložené pečícím papírem (přivřeno v závitu rozkládací formy a zvenku odstřiženo) a boky vymazané máslem a vysypané polohrubou moukou.

Pečeme cca 25-30 minut na 170 stupňů. Upečení poznáte zapíchnutím špejlem a vytažením čisté, nebo taky odskočením těsta od krajů.

Umyjte a osušte si dinosaury.

Teď už máme předpřipravené všechno podstatné, takže postupujte standardně „krtkovsky“ a za 15 minut je hotovo i s úklidem.

Nožem ořízněte okraj a vnitřek vydlabejte tak, aby dole pořád ještě aspoň 2 cm korpusu zbyly. Vydlabané kousky nevyhazujte, rozdrobte.

Rozmixujte ten hodně zralý banán do pyré. Nasekejte čokoládu na malé (příjemně kousatelné) kousky (v mixéru to jde taky, ale vždycky je něco namixované moc a něco jsou velké kusy, co je potřeba dokrájet). Ušlehejte šlehačku dotuha. Smíchejte šlehačku s banánem a čokoládou.

Do vydlabaného korpusu vyskládejte banány – takový tetris.

Na korpus s banány dejte do kopečku ochucenou šlehačku. Nahoru na to nasypte a připlácněte drobky těsta. Prostě jednou rukou sypete drobky shora a druhou ruku držíte těsně vedle dortu, aby mělo šanci se to přilepit. Nijak se toho nebojte, jde to dobře. Pro doladění můžete krtinu dát na trochu větší talíř a drobky nasypat i okolo, nebo lehounce oříznout kulatý spodní okraj korpusu, který krtinově nevypadá. Na chuť to ale nemá vliv 🙂

Můžete v této fázi přidat ještě dinosaury. Ale spíš bych doporučila je dát až dohromady s mátou. A mátu dávejte těsně před servírováním, ať vám nezvadne. Svíčka se určitě taky vejde.

Když dort nakrojíte, vypadá takto.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *