Bezlaktózové · Bezlepkové · Dárkové recepty · Pro děti · Sladké pečené

DĚTSKÝ ZELENÝ MECHOVÝ DORT

Dort bez cukru, bezlepkový, ale s jasným WOW faktorem. A taky chutný 🙂

Už víte, že letos peču víc narozeninových desertů 😀 A tohle je jeden z nich a putoval do školky. Další byl třeba dort s malinovou omáčkou a smetanovým krémem a jahodami…bez cukru, který se snědl na dětské oslavě.

Už jsem dříve dělala tenhle dort „mecháček“, ale protože jsem si nedala omezení s cukrem, tak tam byl nejen cukr, ale také citronový krém. A bylo to vynikající. Ale teď je jiná výzva.

Na tenhle dětský mecháček jsem se inspirovala receptem z cukrfree. A dost jsem se ho držela, co do těsta. Ohledně krému jsem využila svůj osvědčený použitým třeba i v jednorožčích mufinech, nebo jahodovém dětském dortu. Ale musím říct, že kdyby to nebylo pro děti, tak bych použila ten čokoládový krém z originálního receptu, protože vypadá úžasně. Nechtěla jsem ale přidávat víc „energizátorů“, než bylo nutno :-D.

DĚTSKÝ ZELENÝ MECHOVÝ DORT

Potřeby na korpus:

  • 125 g čerstvého listového špenátu (případně 160 g mraženého listového špenátu, tedy cca 50 g rozmraženého špenátu zbaveného vody)
  • 160 ml kokosového mléka (jo, ta menší plechovka)
  • 4 celá vejce + 2 bílky
  • lžička vanilkového extraktu
  • 300 g mandlové mouky
  • 30 g kokosové mouky + na vysypání formy
  • 2 lžice březového cukru (pod názvem xylitol ve zdravé výživě), pokud chcete
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička sody
  • špetka soli
  • papír na pečení
  • máslo na vymazání formy
  • pečící forma cca 20-21 cm

Potřeby na krém:

  • 500 g studeného (bezlaktozového) mascarpone
  • 200 ml studené (bezlaktozové) smetany na šlehání
  • ztužovač šlehačky (já Alnatura BIO)

Potřeby na zdobení a doplňky:

  • granátové jablko
  • borůvky
  • dortové svíčky

Postup: Pokud máme rozmražený špenát, velmi pečlivě z něj vymačkejte vodu.

Do mixéru s noži dejte celá vejce, xylitol (pokud použijete), kokosové mléko a špenát.

Mixujte, až je z toho zelená spojená tekutina.

2 bílky a špetku soli ušlehejte.

Smíchejte obě mouky, kypřící prášek a sodu.

Do mouky přidejte zelenou směs a promíchejte.

Přidejte sníh a zlehka vmíchejte.

Pečící papír „zavřete“ na dno rozevíratelné formy. Až je forma zavřená, tak to okolo ostřihněte s cca 1 cm přesahem.

Rozpusťte máslo a vymažte s ním formu (klidně i s tím papírem).

Vysypte kokosovou moukou. Teoreticky byste mohli i tu mandlovou, ale ta bývá hrubší.

Těsto přesuňte do pečící formy.

Pečte v troubě vyhřáté na 175 stupňů cca 50-55 minut.

Nechte 15 minut ve formě. Pak lehce objeďte nožem okolo, formu rozevřete. Korpus vyndejte, sundejte spodní pečící papír a nechte vychladnout na mřížce.

Mezitím v míse společně vyšlehejte šlehačku, mascarpone a ztužovač. Mascarpone i šlehačku mějte v lednici, to nesmí být ohřáté do pokojové teploty, jinak se to nevyšlehá a srazí (vyzkoušeno za vás). Není tam cukr, ale já používám bezlaktozové věci, které jsou přirozeně sladší, tak to nevadí vůbec. Při šlehání to prvních cca 30 vteřin šplíchá (zakryjte to rukou(utěrkou), pak se to spojí a tuhý krém je z toho max do 1 minuty. Stůjte u toho, neodcházejte, kontrolujte, jestli je to tuhé. Nepřešlehat, jinak z toho budete mít máslo/sraženec…

Vychlazený korpus rozkrojte napůl.

A já mám ráda, když je mechový dort opravdu jemný, takže odkrojím opečené okraje. Ale nemusíte, protože já jsem to udělala taky jen částečně 🙂

Sporní korpus zůstane dole a horní rozdrobte.

Vyloupejte si granátové jablko (jojo, koupit se dají i vyloupaná, ale nejsou tak dobrá) a umyjte borůvky.

Sporní korpus namažte krémem.

Na to dejte semínka granátových jablek.

Nahoru naneste celý zbytek krému „do kopečka“.

Kopeček pokryjte zelenými drobečky. Trochu přimáčkněte.

Teď přijde na řadu dekorace. Oproti mecháčku s rovným vrškem, tady je potřeba trochu ty borůvky a semínka granátových jablek trochu zatlačit/zavrtat dovnitř, aby nepadaly.

A pak už stačí přidat jen svíčky, ledaže byste dávali i nějaké plastové figurky, girlandy atp… A jasně, že je dort na papírové podložce, protože se opravdu nesnažím to paním učitelkám ve školce komplikovat 🙂

Protože tenhle dort odešel do školky, tak jsem ho vcelku neochutnala. Ale synáčkovi podle fotek chutnal. A já jsem ochutnala jednotlivé kousky a bylo to super! Ten recept se paní Janině moc povedl.

Zkuste ho, je to zase něco jiného. A děti vám nebudou svítit jako po cukru 😀 Kdo nezažil, neocení.

Jako jo, někdy synek cukr dostane, ale dohromady se vší tou excitací z oslav….to ještě o rok odložím.

Dneska je to 3 roky, co jsem se zamilovala na první pohled do svého synka. Vše nejlepší!

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *