Bezlaktózové · Dárkové recepty · Hosté · Ostatní · Sladké a pečení

JEDNOROŽČÍ CUPCAKES

Košíčky s vzhledem jednorožců? Ano, zde jsou…. Není jednorožec jako jednorožec 🙂

Tak vám nevím, je to krásné, nebo ohavné? Asi něco mezi tím. A opravdu mne velmi bavilo tyhlety duhové záležitosti tvořit.

Nevím, jestli mám napsat, že pekla Ivet a já jsem dělala kuchtíka, nebo že jsem pekla já pod vedením Ivet. V každém případě je jasné, že tohle jen z mých rukou nevyšlo. U mne jsou maximem tady ty „příšerky“, které jsem dělala na St. Patrika – můžete říct, že jsou hezké. Já ale moc dobře vím, co všechno je špatně. A kdybych vám popovídala, co všechno se pokazilo, když jsem je vyráběla, tak byste se smáli, až byste se za bachory popadali. A kromě toho si zasloužím obdiv, že jsem to nevyhodila během procesu z okna 😀 Nicméně mne právě toto všechno inspirovalo, abych vyrobila hezké cupcakes. Nebo abych se to alespoň naučila.

Kromě postupu, který jsme dělaly s Ivet, bych příště nakombinovala jednorožce ještě s malinovým ochucením, takže jsem to rovnou už sepsala tak. A to pak opravdu nevím, co byste chtěli lepšího.

A že musí být u vaření pohoda, to je jasná věc 🙂

JEDNOROŽČÍ CUPCAKES – na 16 zdobených košíčků

P cupcakes: 230 g změklého (!) másla, 230 g cukru krystal, 4 vejce, 280 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 80 ml citronové šťávy, kůra ze 3 citrónů, (barevná posypka, chcete-li), papírové košíčky ladící k jednorožcům

P náplň: 2 pytlíky mražených malin, 16 čerstvých malin

P krém a dekorace: 500 g (bezlaktozového) mascarpone (mají v Tescu), 200 ml (bezlaktozové) smetany na šlehání, ztužovač šlehačky, marcipán (lze i potahovací hmota), zlatý prach, gelové potravinářské barvy dle barevných preferencí (my tentokrát žlutá, tyrkysová, fialová, růžová, světle zelená), párátka

PP: Troubu předehřejte na 160 stupňů. Jak ji už nebudete potřebovat (já mám tu samou na těsto), dejte si nádobu a metlu na šlehání mascarpone krému třeba tak na 30 minut do lednice.

Cukr vyšleháme v robotu s vejci.

Kovovou nádobu s vaječnou směsí (já ji mám z robota, můžete jakoukoliv misku) dejte nad hrnec s horkou vodou, přidejte máslo nakrájené na kousky a šlehejte ručním mixérem s metličkou (hůře pro vaše ruce – ruční metličkou). Máslo se zapracuje do krému a bude z toho taková kompaktní pěna. Netrvá to dlouho a směs se nesmí nahřát víc, než do vlažna (musíte v ní udržet prst).

Směs sundejte z tepla. Kdyby byla nádoba moc teplá (teplejší než vlažná), přelejte do nějaké jiné, aby se vajíčka nesrazila. Přimíchejte mouku rozmíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůrou a také citronovou šťávu. Rozmíchejte těsto.

Těsto dávejte do plechu na mufiny vystlaného papírovými košíčky ve vhodných barvách. Ivet mi ukázala, že použít naběračku na zmrzlinu je to vážně luxusní pomůcka – nikde to nekape! Ivet doporučuje kvalitnější, aby se vám nezasekávala. Samozřejmě to lze lžící. Košíčky naplnit tak do 3/4.

Pokud chcete duhové košíčky i uvnitř, tak jak je naplníte těstem, tak nasypte nahoru trochu posypky a promíchat jemně párátkem. Nepřidávaly jsme to předem, aby se to v těstě nerozpustilo (taky jsme pekly nadvakrát).

U mne se cupcakes pekly v troubě vyhřáté na 160 stupňů 19 minut.

Upečené cupcakes otestujeme špejlí. Pokud vytáhneme suchou, jsou upečené. Zůstanou světlé, nesnažte se je upéct dohněda. Košíčky chvilku necháme ve formě (5 minut) a pak vyndejte na mřížku, nebo někam, kde zcela vychladnou.

V mezičase dejte do hrnce mražené maliny a trošku vody. Vařte až jsou rozvařené.

Až je směs trochu povařená, tak ji propasírujte přes cedník. Když vezmete moc jemný, tak to poznáte – nepůjde to :-D.

Propasírovanou omáčku dál vařte, až zhoustne „dostatečně“, aby neprotékala skrz piškot. Jak vychladne, tak samozřejmě ještě trochu ztuhne. Můžete udělat test – kapnete trochu na vychlazený talířek a budete vědět, jak se to chová. Když se nakloní talířek, mělo by to spíš držet na místě jako marmeláda.

Do studených cupcakes udělejte otvor – buď speciálním udělátorem (já mám z Tescomy), nebo to půjde i nožem samozřejmě. Vykrojený piškot nevyhoďte, ale ukrojte z něj to horní kolečko cca 0,5 cm to ještě použijeme. Do děr dejte malinovou omáčku asi tak 0,5 cm pod vrch.

Díry v košíčcích zakryjte odkrojeným kolečkem. A máte plněný mufin a nikdo nic neví 🙂

Pokud můžete, nezapomeňte si předem vychladit nádobu a metlu na šlehání mascarpone krému v lednici.

V míse společně vyšlehejte šlehačku, mascarpone a smetafix. Mascarpone i šlehačku mějte v lednici, to nesmí být ohřáté do pokojové teploty, jinak se to nevyšlehá a srazí (vyzkoušeno za vás). Není tam cukr, protože bezlaktozové věci jsou sladší a i ve ztužovači je troška cukru, ale můžete přidat moučkový cukr dle vaší chuti. Při šlehání to prvních cca 30 vteřin šplíchá (zakryjte to rukou(utěrkou), pak se to spojí a tuhý krém je z toho max do 1 minuty. Stůjte u toho, neodcházejte, kontrolujte, jestli je to tuhé. Nepřešlehat, jinak z toho budete mít máslo/sraženec…

Krém rozdělte do misek podle vybraného počtu barev. Každou misku obarvěte gelovou barvou do požadované intenzity. Pro nabrání barvy vždycky použijte čistý konec lžičky/párátko/špejli….

Já bych příště asi vybrala jen fialovou, modrou a růžovou (verze jsou opravdu různé).

A teď ta magie. Dejte si kus potravinové folie a na to dejte proužky obarveného krému. Normálně lžící.

Z toho pak udělejte rolku a utáhněte. Nic to není, žádný strach.

Potom na jedné straně ustřihněte igelit. No a tady tou otevřenou stranou to vložte dovnitř do plnícího sáčku s nějakou hezkou cupcake špičkou (něco takového). A teď budete „normálně“ zdobit. A poleze vám z toho duha, jako když jednorožec…..

Před krémem položte na každý cupcake 1 malinu špičkou nahoru, bude to jako další tématické překvapení uvnitř.

Nazdobené cupcakes vypadají takto.

No a nahoru samozřejmě patří ouška a jednorožčí roh. Oboje je z marcipánu. Kdyby se to dělalo z potahovací hmoty, tak by to asi lépe drželo, ale já ji nerada 🙂 Takže v rohu je párátko. Roh se udělá tak, že si prostě uděláte malého hádka z hmoty a od špičky směrem dolů navinete. Je dobré mít hádka na jedné straně tlustšího, na druhé tenšího (špička). Pak roh poprašte pomocí štěstce zlatým prachem. A ouška jsou prostě placička zmáčknutá na jedné straně.

Existují samozřejmě tvořítka i na jednorožčí uši a roh, ale nejsem cukrárna 🙂

Cupcakes rozhodně skladujte v lednici, ale v neprodyšné nádobě, jinak vám bude vlhnout marcipán. Obecně to ale chce sníst, co nejdříve. Jako třeba do druhého dne.

Ouška i rohy dejte na krém tak, aby se to líbilo a je to. Zkoušely jsme tam naaranžovat i očička, ale to vypadalo divně (spíš jako cookie monster), takže ne.

A ano, samozřejmě můžete dělat jen samotné cupcakes a nedělat krém barevný a nedávat nahoru zlatý roh a ouška 🙂 Ale když už byla ta příležitost naučit se duhový krém, tak jsem jí využila.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *