Skvělý a krásný chlazený desert, který začal jako špatně vyklopená bábovka. Prostě cake pops bez tyček, nebo dortové pralinky
Určitě jste slyšeli o cake pops. Tedy zjednodušeně přeloženo „dortová lízátka“. Takže je to takový minidortíček na špejli. A spousta receptů vzniká tak, že vezmete upečený korpus, rozdrobíte s „něčím bílým“, uděláte kuličky, dáte na tyčky, ozdobíte. A je to krása a dobře se to jí a dětem se to líbí a dospělým to chutná.
Mě se cake pops samozřejmě mega moc líbí. No, ale jak dojde na představu umisťování tyček a skladování, tak mě nadšení přešlo. Proto jsem se rozhodla to udělat spíš jako dortové pralinky. Hezké to je, skladnější, nepotřebujete tyčky a…děti se umažou stejně 😀
Aby bylo jasno, tak ani mě se vždycky v kuchyni všechno nepovede. Předpokládám, že to berete jako samozřejmost, ale raději to zdůrazním. A to jsem takto jednou pekla bábovku z vaječného koňaku a zkusila jsem použít alternativní cukr. A hádejte….no nepovedlo se to 😀 Takže jsem tu část, která držela pohromadě, prostě nechala jako bábovku. No a tu rozdrobenou část jsem použila na cake pops dortové pralinky. A tohle je přesný vzor toho, co se říká – když Ti život dá citrony, udělej z nich limonádu…
Receptů na tohle seženete samozřejmě spoustů. Zajímavé mi přijdou Laskominy od Maryny, kde přidává Nutellu a mascarpone…to nemůže být špatný!
Jaké korpusy bych na tohle použila? Respektive je nepoužijete celé, tak se pokuste si je spotřebovat tak, ať vám zbude něco dobrého na snídani/ke kafi a ne hromada drobků. Tak třeba
- již vyzkoušená koňaková bábovka
- korpus z jablečné buchty s krémem
- tvarohová bábovka
- kefírová bábovka s rozinkami
- korpus z meruňkové buchty s želatinou
- dýňová bábovka pro…oranžovější variantu
- bezlepková vegan dýňová bábovka pro…oranžovější variantu
- bábovka z červené řepy pro tmavou variantu
- korpus z kakaové buchty s želé pro tmavou variantu
- korpus z kefírové buchty pro tmavou variantu
- korpus z fazolových brownies pro tmavou variantu
- prostě jakákoliv třená buchta/třený korpus s tukem uvnitř (klasický piškot nedoporučuji)
- samozřejmě třeba koupený korpus, představila bych si citronovou babetu…
DESERTÍKY Z ROZBITÉ BÁBOVKY
Potřeby:
- 350 – 400 g korpusu/buchty z třeného těsta (bez polevy, uvnitř jen drobné kousky)
- 150 g (bezlaktozového) mascarpone
- 100 g čokolády k rozpuštění
- věci na ozdobu – mandlové plátky, liofylizované maliny, kousky kakaových bobů, kokos, kousky čokolády, nasekané ořechy, růžové kvítky, jinak barevná čokoláda, cukrové posypky…
Postup:
Nadrobte korpus do nádoby, přidejte mascarpone a propracujte v těsto, ve kterém nebudou hrudky těsta, ale bude kompaktní.
Zakryjte. Dejte chladit do lednice aspoň hodinu.
Pak vyndejte „těsto“ z lednice. Dělejte malé kuličky. Ty odložte třeba na talíř a dejte opět chladit na hodinu do lednice.
Nachystejte si, čím budete zdobit. Je to zcela na vás, nebo vašich malých pomocnících.
Rozpusťte čokoládu. Doporučuji nechat pak ve vodní lázni jen odstavit bokem, aby vám postupně netuhla.
Nachystejte si všechno potřebné. Taky doporučuji nějakou podložku s pečícím papírem nahoře. Já používám rovné velké prkénko, na které dám pečící papír.
Můžete samozřejmě obalovat celé kuličky. Ale já to dělám tak, že kuličku dám na vidličku, lžičkou poliju čokoládou, nechám přebytečnou čokoládu ztéct zpátky a položím na pečící papír.
Jakmile máte kuličku politou čokoládou a položenou na pečícím papíru, hned na to dejte ozdůbky. Kuličky jsou vychlazené, čokoláda bude rychle tuhnout, potřebujete to dát ještě do měkké čokolády.
Zdobte podle vlastního uvážení a jak se vám to vejde 🙂 Až máte hotovo, dejte zase celé chladit do lednice.
A máte hotovo. Uchovávejte v lednici, jezte brzy.
Bylo to krásné a poetické a je to takový optimistický pohled na svět – někdy se i z katastrofy dá udělat něco skvělého. Třeba tady.