Bezlaktózové · Bezlepkové · Podzim a halloween · Sladké pečené

BEZLEPKOVÁ VEGAN DÝŇOVÁ BÁBOVKA

Pro kamarádku jsem upekla verzi svojí oblíbené bábovky a povedlo se.

Doma jsem si ochočila dýňovou bábovku, stala se stálicí v repertoáru. No a když ke mě měla přijít na návštěvu kamarádka, která je preferovaně veganka a nemůže jíst lepek, využila jsem to jako inspiraci vyzkoušet něco nového.

V původním receptu jsou vejce, ty jsem nahradila jablečným pyré (1 vejce jsou 3 lžíce pyré). Použila jsem zrovna kupované – v takové velké sklenici (720 ml) je má třeba Efko, 65,- Kč/l. Pokud vyrobíte domácí, značka ideál.

foto z rohlik.cz

Co se týká hladké mouky, která do receptu patří, koupila jsem bezlepkovou směs. Psali „od nerozeznání od klasické“. No, tak to nevím, co bych musela vypít, abych to nepoznala. Na druhou stranu opravdu výsledek byl mnohem lepší, než z takových těch klasicky pouze škrobových bezlepkových mouk, co strašně „vržou„. Tahle vrzala méně. Doves Farm Směs bílá bez lepku, balení 1 kg za 100 Kč. Obsahuje rýžovou mouku, tapiokovou mouku, bramborovou mouku, kukuřičnou mouku a pohankovou mouku.

foto z rohlik.cz

Co se týká dýňového pyré, tak to si dělám ve větším množství a speciálně kvůli této bábovce si mrazím krabičku, na kterou si napíšu „400 g dýňového pyré“. A pak vím, že to je přesně na toto. Samozřejmě, že je můžu použít i jinak 🙂

BEZLEPKOVÁ VEGAN DÝŇOVÁ BÁBOVKA

P:

  • 420 g hladké bezlepkové mouky,
  • 12 lžic jablečného pyré (pokud je slazené, uberte cukr),
  • 230 ml řepkového oleje,
  • 12 g jedlé sody (to je 1 pytlíček),
  • lžička skořice,
  • 1-2 lžičky perníkového koření,
  • špetka soli,
  • 400 g dýňového pyré z hokkaida (+ případně trochu vody, pokud je moc husté),
  • 230 g cukru krupice,
  • kokosový olej na vymazání
  • strouhaný kokos na vysypání formy

PP pyré: Troubu si rozpalte na 180ºC, plech vyložte pečícím papírem. Dýni si rozkrojte, vydlabejte vnitřek, nakrájejte na menší kousky a pečte 40 minut. Poté nechte dýni vychladnout a rozmixujte ji na hladké pyré. Pokud je moc husté, přidejte vodu, aby to mělo konzistenci kaše. Dýňové pyré se ale vyplatí udělat ve větším množství a třeba zamrazit a nepřipravovat to pouze na 1 recept.

PP bábovka: Troubu znovu rozpalte na 180ºC a bábovkovou formu vymažte kokosovým olejem a vysypte strouhaným kokosem.

V misce si smíchejte mouku, jedlou sodu, sůl, skořici a perníkové koření. V druhé míse si prošlehejte olej s cukrem (cca 2 minuty). Pak přidejte dýňové a jablečné pyré. K těstu nakonec přidejte moučnou směs a vše dohromady dobře promíchejte – za mě celou tuto fázi dělá robot, kterého jen „krmím“ otvorem a upravuji rychlost. Pokud se vám těsto zdá moc husté, dolijte vodu – nejspíš máte moc husté dýňové pyré. Těsto přelejte do bábovkové formy.

Dejte péct na 40-50 minut (vyzkoušejte špejlí, jestli je bábovka upečená). Doporučuji po chvíli od vytažení z trouby vyklopit a nechat vychladnout. Neměla jsem problém ji mít na mřížce, nepropadala ani se mi nedrolila.

U téhle bábovky jsem si chtěla být jistá, že je dobrá a ne „jen“ bezlepková a vegan. Tak jsem ji dala ochutnat mnohem více lidem – sousedi už mě znají, minulý týden jsem jim nesla kokosky a ptali se, jestli jsou Vánoce 😀 Všichni se tvářili spokojeně, chutnala. Byla šťavnatá, nerozpadala se. A kamarádku to opravdu velmi potěšilo – mě díky tomu ještě víc.

P.S. No a s touhle bábovkou už jsem si udělala i první letošní dýňové laté. Tak si dejte taky…

P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *