Bezlaktózové · Sladké pečené

TVAROHOVÁ BÁBOVKA

Jedna z mých nejoblíbenějších bábovek

Když bábovku ochutnal kamarád, tak řekl: „Ta je moc dobrá, ale to asi víš.“. A já jsem odpověděla: „Vím, to je totiž recept od maminky.“. Takže tak to asi je s touto bábovkou. Nicméně, že jsem si vzpomněla ji dát na blog, za to může Ivet. Napsala mi, že zrovna dělala výbornou tvarohovou bábovku. A já jsem jí chtěla poslat odkaz na moji z blogu, jestli je to nějak podobné. A tak jsem zjistila, že tenhle zásadní kousek tady chybí.

Nevadí mi máslo, takže stačí použít bezlaktozový tvaroh a je to dostatečně bezlaktozové 🙂

Množství je na menší bábovkovou formu. Já mám jen velkou bábovkovou dormu, takže to prostě peču v ní a je to tak do půlky. Bez problému se mi ale vyklápí. Nenechte se zastavit tím, že nemáte ani bábovkovou formu, dejte to do pekáče.

TVAROHOVÁ BÁBOVKA

P:

  • 200 g cukru krystal
  • 200 g másla
  • 250 g (bezlaktozového) tvarohu
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva (tedy 1,5 na lžičky)
  • máslo na vymazání formy
  • polohrubá mouka na vysypání formy

PP: Předehřejte troubu na 170 stupňů.

Ušlehejte cukr, máslo a žloutky do světlé pěny.

Přidejte tvaroh a lehce prošlehejte, jen aby se to spojilo.

Ušlehejte bílky do tuhého sněhu.

Do směsi přidejte polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Pak po částech bílkový sníh a jemně vmíchejte.

Vymažte formu rozpuštěným máslem a vysypte polohrubou moukou. Tohle mne na pečení vždycky nejvíc nebaví, ale mám tak moc ráda tuhle formu od Nordic Ware, že musím 🙂

Nalijte do formy.

Pečte 45 minut na 170 stupňů. Testujte upečenost špejlí.

Nechte vychladnout ve formě. Pak vyklopte.

Je to taková „obyčejná“ bábovka. Jemná, bez náplně….co na ní teda je? Ona má jednu základní vlastnost – když se do ní zakousnete, máte chuť ji sníst celou naráz. A zastaví vás až to, že opravdu nemůžete – trochu jako kdybyste jedli Pribináček. Je akorát sladká, díky tvarohu vláčná. Vyniká sama o sobě, proto na ni nedávám polevu, ani se nesnažím do ní dát nějakou náplň. Maximálně lehce posněžit/pocukrovat.

P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *