Vegan verze na zpracování nekonečného množství srpnových cuket.

Už mám na blogu cuketovou buchtu, ale na není vegan a je s kakaem. Kamarádka si vzala recept od jiné mojí kamarádky a já zase zpátky a je z toho cuketová vegan buchta se skořicí.
A abyste si nemysleli, že já dělám všechno jen správně…to já vám jen ukazuju to povedené :-D. Když jsem tuhle buchtu dělala poprvé, tak jsem špatně přečetla text receptu a dala jsem místo lžičky sody….lžíci sody. No, sice mě to trochu zarazilo, ale už jsem dělala recept, kde se přidává do buchty ocet, takže mi to nedošlo
Nedalo mi to, udělala jsem buchtu podruhé hned potom. A tentokrát jsem dala správné množství sody a…zkoušela jsem různé množství skořice a různé množství tekutiny. Tady vidíte, jak to vypadalo. No nicméně pořídila jsem si k tomu rotavirovou infekci mezi tím, co jsem upekla a chtěla ochutnat. Takže spoléhám na svoje nejlepší ochutnávače. A ti se shodli na tom, že je lepší standardní množství skořice (1 lžička na buchtu) a tekutina navíc. Takže tuhle variantu tady máte.



Proč se tady používá soda i prášek do pečiva? Protože každé funguje trochu jinak a pro některé recepty to potřebujete, abyste dostali tu správnou kyprost. Vždycky nahlížím SEM, když mám chuť experimentovat – a pak mne to přejde.
Počítám s tím, že máte středně vodnatou cuketu, velmi dobře se na tohle používají cuketoví „dinosauři“.
CUKETOVÁ BUCHTA SE SKOŘICÍ
Potřeby:
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička sody
- 1 lžička mleté skořice (absolutní milovníci skořice 2 lžičky)
- 2 hrnky hladké mouky
- 0,5 hrnku mandlové mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/4 hrnku (rostlinného/bezlaktozového/klasického) mléka, případně alespoň vody
- 3/4 hrnku oleje
- 2 hrnky najemno nastrouhané oloupané cukety
- dle potřeby tuk na vymazání formy (kokosový tuk/Alsan/ nevegan máslo) a polohrubá mouka na vysypání
Postup: Kromě cukety budete mít nejspíš všechno doma (pokud pečete s mandlovou moukou).

Oloupejte cuketu a nastrouhejte. Nevymačkávejte šťávu.

Smíchejte všechny suché ingredience – prášek do pečiva, soda, cukr, mouka, mandlová mouka a skořice.

Smíchejte vlhké ingredience – citronová šťáva, mléko, olej a cuketa.

Teď prostě už jen smíchejte dohromady.
A v tomhle stádiu to můžete mít připravené klidně pár hodin na lince, nic se nestane. Jen bych sodu a kypřící prášek dala dolů do misky a na to mouku atp., aby to nezreagovalo se vzdušnou (a jinou) vlhkostí, protože pak by to nekypřilo.


Dejte do formy – buď silikonové, nebo pekáček. Nedávala bych na celý plech, pak je nižší a je sušší. Silikonovou formu samozřejmě nevymazáváte. Pekáček budete muset vymazat a vysypat, nebo vyložit pečícím papírem.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů 25-30 stupňů.

Upečenou buchtu poznáte tak, že když zapíchnete párátko, vytáhnete je suché.
Buchta je to opravdu vlhká. Myslím, že je to i vidět. Ale když se zamyslíte, není v nic nic nedopečeného Výhoda vegan buchet.
