Bezlaktózové · Bezlepkové · Pro děti · Rychlé a snadné · Sladké nepečené · Vegan · Zimní a vánoční

DATLOVÉ SNICKERS

Prý virální recept na něco, co mi opravdu chutí připomíná Snickers

Obvykle se u nás doma datle nenachází. Já je nemám ráda a kluci si je nekupují. Ale teď se stalo, že je přinesla nějaká návštěva. No a zároveň na mě nějakou náhodou vykoukl recept od mojí oblíbené Natashy. To byla výzva, která musela být vyslyšena.

Byla jsem trochu skeptická. Tím spíš, že vím, že je třeba dost rozdíl mezi datlemi Medjool (královské datle) použitými v originálním receptu, a mezi klasickými datlemi, které jsou u nás běžně k dostání. A v těchto jednoduchých receptech naprosto záleží na kvalitě ingrediencí – to se samozřejmě týká i čokolády, nebo arašídového másla. A dokonce i soli.

S Maldonskou solí je to legrace. Pokud jste nevyzkoušeli rozdíl mezi klasickou a tady tou vločkovou (spíš krystalové pyramidky), tak se to hůř vysvětluje. a nemusíte mi to věřit. Klasická sůl je prostě uniformě slaná všude. Ta vločková/Maldonská nejenže křupne, ale také je slaná na různých místech v puse a v různou dobu. A to dělá velký rozdíl ve vnímá chuti – testováno na mých lidech!

Každopádně podruhé v životě mi opravdu chutnají datle! Poprvé to bylo v Turecku v mešitě 🙂

Hodně mě pobavilo, že se datle mají dát na podložku lepivou stranou nahoru 😀 Kdo měl v ruce datle, pochopí vtip. Ale jo, ta vnitřní strana asi lepí víc.

DATLOVÉ SNICKERS

Potřeby:

  • cca 200-300 g datlí (nebo 20 Medjool datlí)
  • 3 velké lžíce hladkého burákového másla (kupované, nebo domácí)
  • 100 g hořké čokolády
  • 1 lžíce 100%´ztuženého tuku do čokolády (nemusí být, já dávám)
  • hrst nesolených arašídů + trochu vločkové Maldonské soli (preferovaně)
    nebo
  • hrst solených arašísů

Postup:

Na prkénko si dejte pečící papír.

Rozložte vypeckované datle tak, aby co nejlépe tvořily nějaký obdélníkový útvar a dotýkaly se. Dejte nahoru tou vnitřní stranou, která i víc lepí.

Překryjte potravinovou fólií.

Válečkem (nebo třeba i spodkem rovné nádoby to půjde) mačkejte a válejte datle tak, až se spojí a udělají placku. Kde budou nějaké malé mezerky, tam to přes folii seštípněte dohromady a zase uválejte.

Odstraňte folii a natřete burákovým máslem.

Dejte datlovou placku do lednice.

Rozpusťte si čokoládu ve vodní lázni. Já přidávám i lžíci ztuženého tuku.

Nasekejte arašídy na přiměřené kousky.

Na datlovou placku stěrkou rozmažte rozpuštěnou čokoládu.

Posypte nasekanými arašídy.

Posypte Maldonskou solí.

Dejte vychladit do lednice.

Vychlazenou placku se ztuhlou čokoládu nakrájejte na kousky. Já jsem si odkrojila kraje, abych to měla hezké (a abych mohla něco ochutnat). Krájela jsem to nožem nahřátým v teplé vodě a utíraným papírovou utěrkou.

Doporučuji skladovat v krabičce proložené a vyložené pečícím papírem (já použila ten, na kterém jsem to dělala), aby se to dobře bralo a nelepilo.

Tohle je prostě naprostá hvězda. Myslím, že to příští rok zařadím jako vánoční cukroví. Je to jednoduché. Je to šťavnaté. Je to žravé. Je to nové. Je to neobvyklé. Je to skvělé. A říkala jsem, že to chutná i lidem, co datle zásadně nejí? To jsem totiž já…

A vidíte ty nádherné vrstvy???

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *