Ultra jednoduché šťavnaté taštičky
Víte, jak jsou na internetu takové ty různá videa, jak někdo něco dělá s listovým těstem. Nevíte? Aha, oups….no….já vím. Ale každopádně jsem tomuto receptu nevěřila, když jsem ho viděla. Podezřívala jsem ho, že bude suchý. Je totiž pravda, že jsem ho možná viděla ve verzi s tvarohem a marmeládou uprostřed. Jenže já jsem zrovna potřebovala spotřebovat listové těsto a neměla jsem tvaroh a nelákala mě samostatná marmeláda. Tak jsem se rozhodla, že to udělám s meruňkami. Jenže, když jsem měla vše nachystané, tak jsem zjistila, že někdo snědl meruňky a nedokoupil (no, asi já). Tak jsem pokrčila rameny a vzala broskve. Ty mají sice špatnou velikost, ale o to lepší chuť. Takže preferuji broskve.
V každém případě jsem podobně jednoduchý recept už dělala – na jablečné taštičky.
Pokud chcete, rozhodně je to úplně v pohodě udělat jako veganský recept. Není nutné mazat těsto vajíčkem a pak stačí si pořídit listové těsto, které je veganské (mimochodem většina).
LISTOVÉ TAŠTIČKY S BROSKVEMI – na 12 kousků
Potřeby:
- 300 g rozváleného listového těsto (ať už koupíte rozválené, nebo si ho rozválíte z balíčku)
- 12 čtvrtek velkých broskví z konzervy v mírně sladkém nálevu
- rozšlehané vajíčko na potření (ne pro vegan verzi)
Postup:
Předehřejte troubu na 200 stupňů.
Potřebujeme mít těsto rozválené na obdélník o tloušťce cca 0,5 cm.
Pokud máte těsto rozválené na pečícím papíru, nechte ho tam q pak to jen přešoupnete na plech (nebo teoreticky můžete rovnou, pokud máte plech s vysokými okraji, kam se to špatně přesunuje.
Obdélník rozdělte na 12 čtverců.
A teď každý čtverek uvnitř prořízněte dvěma řezy ve tvaru V nebo L (chcete-li písmeno) a nesmí se to spojit. Takže nechceme mít rámeček a čtvere uvnitř. Ale každopádně podle obrázku to bude asi jasné.
Na každý čtverec dejte jednu čtvrtku broskve.
A teď ta část, co se špatně vysvětluje, ale je jednoduchá. Vezměte ten vnější nedoříznutý čtverec v místech, kde je volný a přehoďte ho na druhou stranu broskve, z druhé strany taky. Tím se to zabalí. A domáčkněte těsto v místě kontaktu, aby to drželo.
Se všemi budoucími šátečky udělejte příslušné překládací kouzlo a přesuňte na plech na pečící papír (možná to tak už máte).
Pokud chceteš, pomašlujte rozšlehaným vajíčkem (ne pro vegan verzi).
Dejte do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte cca 15-20 minut.
A je hotovo. Nechte vychladnout a můžete servírovat.
Já věřím, že někdo by hotové taštičky před podáváním pocukroval. Bude to krásné. Akorát já nemám ráda cukr nahoře, takže to nedělám. Naštěstí jsou absolutně úžasné rovnou tak, jak jsou.
Absolutně doporučuji všem, kdo milují broskve z konzervy – sorry, not sorry 😀 Ale v létě to zkusím s čerstvými, slibuji!