Bezlaktózové · Dárkové recepty · Ostatní · Pro děti · Sladké pečené

DĚTSKÝ NAROZENINOVÝ DORT

Dort bez cukru, přesto chutný a krásný

Když měl synek první narozeniny, pekla jsem vlastně trochu podobný dort. Teď se slavily narozeniny třetí a desertů jsem pekla několik – na dětskou oslavu, do školky, na rodinné setkání. Zvažovali jsme s přítelem, že už bychom ve třech letech udělali dort „normální“. Jenže…synek není na cukr zvyklý. Když si ho někde dá, tak pak „svítí“. A k čemu by mu bylo, kdyby se po narozeninovém odpoledni/večeru ani nemohl vyspat. Dost na tom, jak si řádil s kamarády. A tak jsem znovu zalovila v trochu alternativních pečících vodách.

Volba padla na smooth and cooking a její První dort: Banánový korpus s mascarpone (bez cukru). Krém jsem udělala už osvědčený jako na jednorožčí cupcakes.

Ze stejné hmoty jsem dělala i narozeninové mufiny. A upřímně mám pocit, že ty fungovaly maličko lépe jak dort. Tyhle dorty slazené ovocem totiž mají vlastnost, že jsou „těžké“ a prostě to není ten nadýchaný korpus, co byste si představovali. Ale mufiny jsou menší a rovnoměrněji se propečou, takže potom jsou méně vlhké a víc „dortovité“. Nicméně tahle vlasnost asi prudí akorát mě 🙂

Co bych zvážila pro příště, tak že bych jahodovou omáčku, co byla uprostřed dortu zahustila lžičkou vanilkového pudinkového prášku(a povařila). Pak by to bylo ještě stabilnější v nevytékání z dortu.

DĚTSKÝ NAROZENINOVÝ DORT

Potřeby na korpus:

  • 100 g hladké mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 2 vejce
  • 100 g másla
  • 2 zralé banány
  • 80 g mrkve (odpovídá jedné středně velké mrkvi, kterou oloupete a okrojíte konce)
  • 1 kypřící prášek
  • špetka soli
  • máslo na vymazání formy
  • polohrubá na vysypání formy
  • pečící papír
  • pečící forma cca 20-21 cm

Potřeby na krém:

  • 500 g studeného (bezlaktozového) mascarpone
  • 200 ml studené (bezlaktozové) smetany na šlehání
  • ztužovač šlehačky (já Alnatura BIO)

Potřeby na zdobení a doplňky:

  • 300 g mražených jahod
  • 1-2 lžíce březového cukru (pod názvem xylitol ve zdravé výživě), pokud chcete
  • 1 lžička vanilkového pudinkového prášku, pokud se rozhodnete zahustit víc jahodovou omáčku (toto v popisu receptu není)
  • dortové svíčky
  • čerstvé jahody na ozdobu
  • máta, nebo meduňka na ozdobu

Postup: Oloupejte a nastrouhejte si mrkev na jemném struhadle.

Banány rozmixujte tyčovým mixérem na kašičku.

Rozdělte žloutky a bílky.

Žloutky v míse šlehejte s máslem, až je z toho světlá propojená hmota. Nebojte, nepřešleháte to.

Bílky šlehejte se špetkou soli dotuha.

Mouky smíchejte s práškem do pečiva.

Rozehřejte troubu na 170 stupňů.

Do vajec s máslem zašlehejte banány.

Přidejte a zamíchejte mrkev.

Přidejte a zamíchejte moučnou směsku.

A nakonec jemně vmíchejte smíh.

Pečící papír „zavřete“ na dno rozevíratelné formy. Až je forma zavřená, tak to okolo ostřihněte s cca 1 cm přesahem.

Rozpusťte máslo a vymažte s ním formu (klidně i s tím papírem).

Vysypte polohrubou moukou.

Těsto přesuňte do formy.

Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů. Já jsem při rozměrech mojí formy 20 cm jsem to pekla 40 minut. Jen abyste věděli – v troubě to bude vyšší a později to trochu klesne.

Ve formě to nechte cca 15 minut, pak objeďte nožem a vyndejte na mřížku. Nezapomeňte sundat i papír zespodu. Nechte zcela vychladnout.

V mezičase dejte do hrnce mražené jahody a trošku vody. Vařte až je ovoce rozvařené.

Až je směs trochu povařená, tak ji propasírujte přes cedník. Když vezmete moc jemný, tak to poznáte – nepůjde to :-D.

tohle možná byla fotka z druhého dortu, kde byly maliny, jenže…já bych i maliny radši, ale synek preferuje jahody

Propasírovanou omáčku dál vařte, až zhoustne „dostatečně“, aby neprotékala skrz piškot. Jak vychladne, tak samozřejmě ještě trochu ztuhne. Můžete udělat test – kapnete trochu na vychlazený talířek a budete vědět, jak se to chová. Když se nakloní talířek, mělo by to spíš držet na místě jako marmeláda.

V míse společně vyšlehejte šlehačku, mascarpone a ztužovač. Mascarpone i šlehačku mějte v lednici, to nesmí být ohřáté do pokojové teploty, jinak se to nevyšlehá a srazí (vyzkoušeno za vás). Není tam cukr, ale já používám bezlaktozové věci, které jsou přirozeně sladší, tak to nevadí vůbec. Při šlehání to prvních cca 30 vteřin šplíchá (zakryjte to rukou(utěrkou), pak se to spojí a tuhý krém je z toho max do 1 minuty. Stůjte u toho, neodcházejte, kontrolujte, jestli je to tuhé. Nepřešlehat, jinak z toho budete mít máslo/sraženec…

Odložte si část krému do zdobícího sáčku s dekorativní špičkou. A prosím vás…použijte špičku, s kterou už to umíte, ať to neděláte dvakrát jako já…

Korpus rozřízněte dlouhým nožem na dvě poloviny.

A teď klasická šaráda – úplně horní část dejte vrškem dolů, řezem nahoru.

Oba řezy namažte krémem, aby jahodová omáčka neprotékala skrze korpus.

Na jeden řez dejte jahodovou omáčku. Ne úplně do krajů, tam se dostane sama, až to přiklopíte.

Přiklopte druhou polovinou tak, že řez bude dovnitř a tím pádem úplně nahoře máme rovný spodek korpusu..

Namažte krémem všude okolo.

Jak vidíte, moje cukrářské umění kulhá na obě nohy

Na „zabělený“ korpus udělejte nahoru pusinky.

Když to dozdobím, ani není vidět, že jsou pusinky křivé

A teď dort dozdobte podle preferencí svého juniora 🙂

Byla chvíle (a naštěstí k tomu není ani zvukový ani audio záznam), kdy jsem si říkala, že synek mohl mít krásný a dobrý dort, ale ne….matka peče. No, ale nakonec to dopadlo skvěle. Kdybych nezkoušela novou dortovou zdobící špičku, kterou jsem neznala, mohlo to dopadnout skvěle rovnou :-Dv Takže se ničeho nebojte a jděte do toho.

Dort má výhodu, že jsem měla vlastně čisté svědomí, i když ho jedly prťata lehce nad jeden rok. Až na nesezónnost jahod (holt dítě s narozeninami mimo sezonu a miluje jahody) je skvělý a krásný. Zajímavé bylo, že na nedostatek cukru si stěžovala jedna starší holčička, ale z dospělých nikdo 😀 Takže to je velmi dobrý výsledek a dort doporučuji!

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *