A nikoliv z tapioky, ale z kukuřičného škrobu!
Je možné, že jste taky ochutnali buble tea a chutnal vám. Ale často k tomu lidé mají připomínky – k ceně, k množství cukru, k tomu, že to u nich neseženou. A tak jsem si říkala – co na tom, to musí jít vyrobit i doma, ne?
Samozřejmě v prodejná buble tea mají víc věcí než jen tapiokové kuličky. Různé želé, semínka, praskací kuličky. No, to tady nemám 😀 Ale existují obchody a e-shopy, kde to seženete i pro domácí výrobu.
Nejdřív jsem si myslela, že prostě koupím větší škrobové kuličky, než používám na tapiokový pudink. No jo, jenže v mém oblíbeném obchodě takhle velké neměli a do asijského mne nenapadlo zajít (aha).
A tak jsem začala studovat „ty internety“, jestli není nějaká jiná varianta. Našla jsem s tapiokovým škrobem, jenže už vím, že mixovat tapiokové kuličky s mým mixérem by byl hodně špatný nápad a do obchodu se mi nechtělo. A tak jsem našla na youtube různé verze receptů od Oven Fresh by Christine, která připravuje kuličky z kukuřičného škrobu. A to mi přišlo celkově skvělé, protože ono je to opravdu hodně příbuzné + klasický kukuřišný škrob (Maizena) u nás seženete úplně všude.
Jo a nedělejte to z kukuřičné mouky, ale opravdu ze škrobu (pokus ZDE). Jde o jemnost. Nicméně z bramborového škrobu už by to zase jako šlo (pokud ZDE), ale třeba já ho nepoužívám.
Než začnete, tak upozorním, jak to vypadá, když se to nepovede. Pokud směs na pánvi příliš převaříte, nebude z toho hladké lesklé těsto, ale rozpadající se hromádka škrobu. Takže na pánvi to mějte nejkratší možnou dobu, než se to spojí. A dělejte to na nízkou teplotu.
DOMÁCÍ BUBLE TEA KLASICKÝ S HNĚDÝM CUKREM (2 porce)
Potřeby na kuličky:
- 1 lžíce hnědého cukru
- 40 ml vody
- 3 lžíce kukuřičného škrobu + lžíce kukuřičného škrobu na prosypání a podsypání
Potřeby na sirup:
- 4 lžíce hnědého cukru
- 100 ml vody
- 1/4 lžičky kukuřičného škrobu
Potřeby:
Nejdřív smíchejte cukr, škrob a vodu v nepřilnavé pánvi.
Pak začnete zahřívat a míchejte. Zahřívejte pomalu, jak to vezmete moc rychle, tak se to zhrudkuje a bude to tvrdé. Postupně to začne houstnout.
Míchejte a až máte na pánvi hmotu, co drží pohromadě, pak to hned vyndejte.
Těsto vyválejte na cca 5 mm tlustou placku.
Nakrájejte na proužky cca 5 mm široké.
Odeberte vždycky cca 0,5 cm (jakože ukrojím odhadem příborovým nožem).
Udělejte z kousku v dlaních kuličky a vhoďte do nachystané misky se škrobem a vždycky v tom po pár kuličkách vyválejte (zatřepte miskou).
Až máte všechny kuličky hotové, přes sítko přesijte přebytečný škrob.
Kuličky máte hotové.
Do hrnce dejte cca půl litru vody a přiveďte k varu. Vhoďte kuličky a zamíchejte, ať se neslepí. Vařte 3 minuty na střední plamen.
Vyndejte děrovanou naběračkou a dejte do nádoby se studenou vodou a trochou ledu na třeba 5 minut.
Vyndejte.
Smíchejte věci na sirup v hrnci.
Rozmíchejte. Přiveďte k varu.
Vhoďte dovnitř kuličky a vařte 7-8 minut.
A máte hotovo. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
DOMÁCÍ BUBLE TEA JAHODOVÝ (2 porce)
Potřeby na kuličky:
- 1 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce jahodového sirupu + doplnit vodu do objemu 40 ml tekutiny
- 3 lžíce kukuřičného škrobu + lžíce kukuřičného škrobu na prosypání a podsypání
Potřeby na sirup:
Potřeby:
Nejdřív smíchejte škrob a vodu se sirupem v nepřilnavé pánvi.
Pak začnete zahřívat a míchejte. Zahřívejte pomalu, jak to vezmete moc rychle, tak se to zhrudkuje a bude to tvrdé. Postupně to začne houstnout.
Míchejte a až máte na pánvi hmotu, co drží pohromadě, pak to hned vyndejte.
Těsto vyválejte na cca 5 mm tlustou placku.
Nakrájejte na proužky cca 5 mm široké.
Odeberte vždycky cca 0,5 cm (jakože ukrojím odhadem příborovým nožem). A vlastně menší kuličky lepší….
Udělejte z kousku v dlaních kuličky a vhoďte do nachystané misky se škrobem a vždycky v tom po pár kuličkách vyválejte (zatřepte miskou).
Až máte všechny kuličky hotové, přes sítko přesijte přebytečný škrob.
Kuličky máte hotové.
Do hrnce dejte cca půl litru vody a přiveďte k varu. Vhoďte kuličky a zamíchejte, ať se neslepí. Vařte 3 minuty na střední plamen.
Vyndejte děrovanou naběračkou a dejte do nádoby se studenou vodou a trochou ledu na třeba 5 minut.
Vyndejte.
Smíchejte věci na sirup v hrnci.
Vhoďte dovnitř kuličky a vařte 7-8 minut.
A máte hotovo. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
K těmto kuličkám se velmi hodí jako nápoj jahodový koktejl (smixujte jahody, mléko dle preferencí a sladidlo dle preferencí).
Co potřebujete na kompletaci nápoje:
- zelený čaj, nebo
- černý čaj, nebo
- roibos, nebo
- některý z čajů s mlékem (rostlinným, bezlaktozovým, klasickým), nebo
- matcha laté (např. moje oblíbené), nebo
- jogurtový nápoj, nebo
- ochucené mléko (smixujte mléko s ovocem na koktejl), nebo
- mléčná káva,
- něco na oslazení,
- led…
Prostě udělejte oblíbené pití a pak do toho vhoďte kuličky 😀
Jak uchovávat uvařené kuličky
- ideálně vůbec a hned je sníst, ale nežijeme v ideálním světě 😀
- zmrazit bez přístupu vzduchu (zip-lock s vytlačeným vzduchem například), nesmí na ně (minimálně při fázi zmražování) nic tlačit, ideálně aby ležely naplocho rozprostřené, vydrží minimálně měsíc (někde psali i několik měsíců), mražte radši po porcích včetně sirupu – znovu nezmrazovat, rozmražte vhozením do horké vody a pár minut vařte, pak nechte pár minut ležet a pak je proslaďte medem/sirupem (mražením přijdou o část sladkosti), video návod ZDE
- přidat med/javorový sirup/cukrový sirup a dát do lednice natěsno zakryté fresh folií, ALE na několika místech jsem četla, že když to dáte do lednice, tak ztvrdne. Pak se dá oživit na 30 sekund v mikrovlnce, ale jsou tady vlastně dvě doporučení proti sobě, tak si to přeberte :-D, nezkusila jsem to
- přidat med/javorový sirup/cukrový sirup a nedát do lednice natěsno zakryté fresh folií (to jsem dělala a fungovalo mi to)
Já jsem to ukládala jen zalité sirupem na lince, protože jsem dělala malá množství a snědli jsme to 🙂 A to nijak neměnilo konzistenci.
Jak se dají dál udělat různé variace a příchutě
- různobarevné – jakmile rozmícháte škrob ve vodě, přidejte trochu potravinářského barviva vybrané barvy a pak vařte jako normálně (ZDE)
- bonbonové– do tepluvzdorné nádobky dejte tvrdé bonbony (20-25 g) dle vlastní preference, dolijte horkou vodou a rozpousťte zcela (nechte třeba hodinu ležet s občasným zamícháním) a postupujte s ochucenou vodou jako se standardní, ale už nepřidávejte cukr (ZDE),
- kávové – do směsi hned na začátku přidejte 1,5 lžičky instantní kávy a do ochucovacího sirupu také 1,5 lžičky instantní kávy rozmícháno v 1 lžíci horké vody, jinak postupujte standardně (ZDE)
- višňové/malinové/borůvkové – jako jahodové nahoře 🙂
- mangové – místo vody použijte 80 ml mangového pyré a přidejte 1,2 lžičky cukru+ servírovat můžete místo v čaji v ředěném mangovém pyré, doslazují cukrovým sirupem (ZDE)
- plněné čokoládou – postupujte standardně, ale použijte do směsi bílý cukr. No a při tvoření kuliček prostě dovnitř zabalte (jako když děláte knedlíček) malou pecičku čokolády (ZDE)
Trvalo mi, než jsem pochytila princip 🙂 Recept působil velmi jednoduše, tak jsem si říkala, kde je zakopaný pes. Inu, to je jednoduché. Je tam totiž vlastně vcelku dost míst, kde se to může pokazit. Přesto je je jednoduchý recept. Nicméně já jsem vyzkoušela asi hodně chyb 😀
- když uděláte velké kuličky, neprovaří se a budete je mít uvnitř tvrdé,
- když to povaříte moc, nebude to držet tvar,
- když budete moc dlouho míchat hmotu na těsto v pánvi, neuděláte z toho kuličky,
- když to blbě uskladníte, ztvrdne to…
Přesto mi to přijde jako super recept a pokud máte na buble tea rádi právě tapiokové kuličky, budete nadšení. Já jsem bohužel ta skupina, co miluje praskací kuličky 😀 Takže jsem si nepomohla 😀
Že se vám to zdá jako hrozně pracná věc? Dělala jsem vždycky jen malé možství a to mi nevadilo. Pro 20 lidí bych to teda ale nedělala.
Nicméně až budete mít doma nějaké středně velké děti a budete je potřebovat zabavit, ještě budete třeba rádi, že budou šoulat kuličky (a házet po sobě těstem) 😀
Kuličky mi moc dobré nebyly ale sirup byl skvělý