V minulém příspěvku jsem vzpomínala na dobrůtky, které pro nás chystala (a stále chystá) babička z maminčiny strany. Musím ale dodat, že i babička z tatínkovy strany je vyhlášená pekařka, cukrářka a také kuchařka. Právě od této druhé babičky jsem dostala recept na výborný domácí chleba, který je ale také nenáročný na přípravu.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/10/579936A7-C6AE-461E-82E7-CEB801975043.jpg)
Celková příprava chleba zabere přibližně 18 hodin, ale neděste se, chlebík se o sebe skoro celou dobu stará sám. Mou asistenci odhaduji na maximálně půl hodiny.
Na bochník 500-600 g těžký (tedy menší chleba) budeme potřebovat:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek chlebové mouky
- 1,5 hrnku vody
- 1 lžičku sušeného droždí
- 1,5 lžičky soli
- 1 lžičku drceného kmínu
- kmín na posypání,
- vodu na postřik
Nemám ráda hrníčkové recepty, protože mi to vždycky připadalo strašně nepřesné- jak velký hrníček byl myšlen, mám ho naplnit po okraj nebo jak to teda je. Navíc z laboratoře jsou zvyklá na docela vysokou přesnost.
Na to, jak z toho ven mě přivedly americké soutěžní pečící pořady. Je zajímavé, že téměř nikdy nikdo nic v tomto pořadu neváží, všechno odměřují na lžičky a hrnečky. Ale nepoužívají k tomu opravdové hrnky nebo lžičky, ale sadu odměrek. Tak jsem si ji rozhodla zakoupit také, objednávala jsem z ALIEXPRESS a od základu to změnilo můj život. Sada obsahuje nejen celé hrnky/lžíce/lžičky, ale také poloviny, třetiny a čtvrtiny požadovaných nádobek. Použití je jednoduché- vždy se k tomu určená nádobka naplní tak, že je okraj zarovnán a je to. A přesnost se do vaření a pečení opět vrátila.
Moje sada vypadá takto:
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/10/IMG_6091-1024x768.jpg)
Dá se ale sehnat i v ČR např. zde.
Teď ale zpět k chlebu- všechny suroviny se jednoduše smíchají dohromady v míse, zakryjí se potravinářskou fólií a nechají se 12-18 hodin pracovat.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/10/IMG_6075-1-rotated.jpg)
Po 12-18 hodinách (prostě jak Vám to vyjde) je chléb krásně nakynutý.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/10/IMG_6077-rotated.jpg)
Vyklopíme ho na pracovník plochu. Pokud se hodně lepí, tak ho trochu pomoučíme a uděláme z něj placku (neválíme, jen ho opatrně pomocí prstů rozprostřeme).
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/10/IMG_6084-rotated.jpg)
Placku několikrát přeložíme, až nám vznikne hezký balíček.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/10/IMG_6085-rotated.jpg)
Balíček vložíme do formy, ve které budeme chleba péct. Já použila silikonovou formu z Ikee, ale už jsem zkoušela i menší dortovou formu s průměrem 20 cm a také to šlo. Ve formě necháme ještě přibližně 15-20 minut před pečením odpočinout. Troubu mezitím rozehřejeme na 200 °C. Připravíme si kmín na posypání chleba.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/10/IMG_6088-rotated.jpg)
Těsně před vložením do trouby chleba pečlivě zakryjeme. V tuto chvíli by se asi docela hodila taková ta dvojdílná skleněná forma, ale alobal také stačí.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/10/IMG_6090-1024x768.jpg)
Vložíme do trouby a pečeme zakryté 30 minut. Po 30 minutách troubu otevřeme, sundáme alobal (opatrně, vyletí pára), chleba postříkáme trochou vody z rozprašovače a pečeme dalších 20 minut, dokud kůrčička na chlebu není krásně zlatavá.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/10/IMG_6093-1024x768.jpg)
Po dopečení chleba položíme na nějakou mřížku, aby se nezapařil a okamžitě postříkáme trochou vody z rozprašovače. Tím získáme krásně lesklou kůrku. nebojte, chleba bude stále krásně křupavý, protože po vytažení z trouby je tak horký, že se voda ihned odpaří a zůstane opravdu jen ten lesk.
Chleba vydrží asi 2-3 dny, podle počtu hladových krků a také v závislosti na skladování. Já ho balím do bavlněného plátna a skladuji v chlebníku. Chleba je krásně vláčný, nadýchaný a přitom křupavý.
Díky babi za recept! Dobrou chuť!
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/10/IMG_6115-rotated.jpg)
POZNÁMKY OD MINNIE
Přítel přišel do kuchyně, znalecky se kouknul do trouby a říká….áááá, karanténa. Peče se chleba. Bude i jóga? 😀
Jojo, bude….acroyoga. Hned, jak to zas půjde.
Chleba jsem musela vyzkoušet, protože vypadal skoro tak jednoduše jako nedávno testovaný soda bread, ale sliboval pro mne oblíbenější chuť. A taky že jo 😀
Mouku jsem použila klasickou hladkou a pšeničnou chlebovou – já na žitné moc nejsem. A jak vidíte, i já používám odměrky, protože stejně jako Ivet nemám ráda hrníčkové recepty. Ale musím přiznat, že Ivet má moc dobrou sadu. Tu moji určitě zlámou děti, jak se k tomu dostanou.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/11/20201105_171413-1024x576.jpg)
Těsto jsem měla v lednici 12 hodin zakryté oblíbeným voskovaným ubrouskem. Míchala jsem ho v robotu, nikoliv ručně.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/11/20201106_082852-1024x576.jpg)
Takhle vypadalo moje těsto po vykynutí. A taky se stalo méně tekuté, takže to vycházelo krásně.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/11/20201106_082901-1024x576.jpg)
Chlebovou formu nemám, použila jsem cca 20 cm v průměru dortovou formu.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/11/20201106_084005-1024x576.jpg)
Zakryla jsem to alobalem, fungovalo to skvěle.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/11/20201106_085817-1024x576.jpg)
Chleba jsem podle mne měla péct o pár inut déle, aby měl křupavější kůrku. Ne že by nebyl upečený. Je to přesně taková ta hranice preferencí – někdo vybírá puklé, někdo radši méně upečené, někdo více upečené. Já ráda střed.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/11/20201106_095324-1024x576.jpg)
Chleba krásně chlebovitě voněl, byl měkký a příjemný. Dali jsme si ho k obědu s hustou polévkou a moc jsme si pochutnali. Určitě ho nepeču naposled. Super, díky Ivet! A díky i babičce!
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/11/20201106_132046-1024x576.jpg)
P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.