Když jsem byla malá a moje babička pořádala oslavu narozenin, tak jsem se mohla těšit na jednu z jejích specialit. První specialitou byly domácí banánky v čokoládě, druhou specialitou byly hříbečky a třetí specialitou byl krtkův dort. O prvních dvou specialitách napíšu třeba někdy jindy, dnes se budeme věnovat krtkovu dortu.
Moje babička ho dělala z krabičky. Když jsem si na tuto dobrotu z dětství po letech vzpomněla, šla jsem na to úvahou- to co je v krabičce přece musí vycházet z nějakého skutečného receptu a tak jsem začala pátrat a zkoušet. A postup na domácí krtkův dort byl na světě.
DOMÁCÍ KRTKŮV DORT – bezlepkový
Co budeme potřebovat:
Korpus:
- 2 vejce
- 2 pudink čokoládový/kakaový prášek
- 100 ml oleje
- 80 g cukru moučka
- 0,5 prášku do pečiva
Krém
- 1 hodně zralý banán
- 400 – 500 ml smetany ke šlehání
- želatina (já používám plátkovou- celé balení)
- 50 g nasekané čokolády (nebo čokoládové fazolky/hoblinky/hrudky)
- 20 g cukru moučka (já nedoslazuju, protože používám bezlaktózové mléko)
- vanilkový extrakt
Co ještě?
- 3 zralé banány
- forma na pečení průměr 26 cm
- šlehač
Postup:
Všechny suroviny na korpus smícháme v jedné nádobě a vylijeme do pečící formy. Ideální je forma o průměru 26 cm. Já používám koláčovou formu vyloženou papírem. Když jsem použila klasickou dortovou formu s průměrem 21 cm, tak byl dort moc malý a kopeček moc vysoký. Když jsem použila dortovou formu s průměrem 30 cm, tak byl korpus zase moc velký a kopečku se moc nedalo mluvit.
Takto připravené těsto se peče v troubě vyhřáté na 180°C cca 15 minut.
TIP! pečící papír si trochu navlhčím vodou, lépe pak přilne k formě a těsto pak kopíruje přesně tvar formy.
Mezitím, co se těsto peče je čas připravit si náplň. Nejdříve si dáme nabobtnat želatinu a celkově ji připravíme podle návodu na obalu (v tomto případě se žádná kreativita a experimenty nevyplácí- vyzkoušeno za Vás 🙂 ). Ve vyšší míse si vyšleháme smetany, ale ne úplně do tuha. Zde je potřeba trochu odhad, aby se želatina ve správný čas nalila do skoro vyšlehané šlehačky. Než tak učiníme, připravíme si do krému ještě speciální ochucovací vložku- rozmačkaný banán, čokoládové hoblinky a já přidávám i kapku vanilkového extraktu. Pokud používáte klasickou šlehačku, tak přidejte ještě 20 g cukru moučka, já používám bezlaktózovou, tak již nedoslazuji.
V okamžiku, kdy je želatina rozpuštěná a šlehačka skoro vyšlehaná, tak želatinu nalijeme do šlehačky a šleháme. Šleháme tak, aby se vše spojilo, ale bacha, aby se Vám nestalo, že přešleháte a vznikne Vám máslo a ještě něco k tomu. 🙂 Když je to prošlehané, tak přidáme banánovou směs a dáme na 15-20 minut odpočinout do ledničky (nebojte, zhoustne to).
VZDĚLÁVACÍ OKÉNKO- PROČ JE BEZLAKTÓZOVÁ SMETANA SLADŠÍ NEŽ NORMÁLNÍ SMETANA?
Stejně jako Minnie, tak i já jsem laktóza intolerantní. Díky bohu je v dnešní době dostupné velké množství bezlaktózových mléčných výrobků. Ty jsou ale sladší. Proč? Na to jako vystudovaná biochemička znám odpověď. V přírodě platí, že čím jednodušší cukr (rozumějme- menší počet písmenek v chemickém vzorci), tím je cukr sladší. Laktóza je cukr, který je štěpen enzymem laktázou, který máme hlavně v dětském věku a pak ho u některých jedinců tělo postupně přestává produkovat (stáváme se laktóza intolerantní). Naštěstí se tento enzym dá uměle vytvořit- syntetizovat. Takže si ho intolerantní jedinci mohou dát přímo ve formě tabletky před a nebo při jídle a problém s intolerancí je zažehnán. Nebo ho přímo při zpracování v mlékárně přimíchají do mléka- dojde k naštěpení laktózy na jednodušší cukry D-glukózu a D-galaktózu, které i intolerantní jedinci dokážou bez problému strávit. Vzhledem k tomu, že ale jsou to cukry jednodušší (tedy menší počet písemenek v chemickém vzorci), jsou pro nás daleko sladší. Konec vzdělávacího okénka!
KONEC VZDĚLÁVACÍHO OKÉNKA
Mezitím, co se nám krémová směs odpočívá v ledničce, připravíme si korpus. Nožem si naznačíme kruh cca 1-1,5 cm od okraje korpusu a opatrně lžičkou vybereme vnitřek korpusu. Opravdu opatrně, ať se se lžičkou nedostanete až na podnos. Drobky nejíst, použijeme je nakonec.
Do takto vydlabaného korpusu vložíme rozpůlené banány. Mi to vychází na cca 3 banány.
Vytáhneme krém z ledničky a na připraveném korpusu uděláme kopičku…
…kterou posypeme drobky z vydlabaného korpusu.
Hotový dort je nejlepší nechat v ledničce odležet do druhého dne, ale upřímně se přiznám, že málokdy to vydržím.
Jen tak ze zvědavosti jsem se rozhodla udělat srovnání mezi kupovanou a domácí verzí této dobroty. V obchodě jsem si dokonce nafotila krabičku, abych byla co nejpřesnější.
Tato krabička stojí cca 80 Kč a ještě k ní musíte přidat vejce, smetanu, banány a nějaký ten tuk. Což je asi polovina surovin. Finální složení na oba dorty je tedy +/- stejné.
Náklady na můj krtkův dort tedy byly cca 45 Kč (toto dle mého odpovídá obsahu krabičky a kdybych si vybrala obyčejnou želatinu, která pravděpodobně je v krabičce, tak se dostanu na 30-35 Kč) + cca 100 Kč ostatní suroviny (s laktózovou smetanou by to bylo míň).
Náklady na kupovaný krtkův dort by byly cca 80 Kč za krabičku a 100 Kč za ostatní suroviny.
Práce je s tím stejně a velké mínus je, že když se Vám nějakou nešťastnou náhodou podaří ze šlehačky vyšlehat máslo, už nemáte druhý pokus.
Když jsem zjistila, jak málo surovin v krabičce je a co všechno se ještě musí přidat, rozhodla jsem se své šokující odhalení sdílet se svojí skvělou a moc chytrou kamarádkou Zuzkou (terapie sdílením 🙂 ). A Zuzka přišla s velmi zajímavým pohledem na věc. Prý že to možná není tak, že výrobce sprostě okrádá spotřebitele, ale dost možná se jedná o marketing. Kdysi, když u nás začaly instantní polévky, které měly ušetřit pracující ženě kopec času, neprodávaly se tak, jak výrobci očekávali. Důvodem bylo, že moderní pracující žena měla pocit, že nevaří a tím vlastně šidí svoji rodinu. Tak vznikly polévky „Přidej vejce“, díky tomu přidání vejce ženy měly zase pocit, že vaří a polévka je taková poctivější, domácí. Dost možná je tomu tak i v tomto případě. Umím si totiž představit, že všechny složky dortu by šly do té krabičky nějak dostat. Ale konkrétně pro mě, je to dost děsivá představa.
POZNÁMKY OD MINNIE
Kdysi jsem doma Krtkův dort taky dělávali však znáte tu reklamu. Tehdy to musel péct snad každý 😀 A už jsem si nepamatovala rodinný recept, takže jsem hned vyzkoušela ten od Ivet. Povedl se mi krásně, všechno fungovalo tak, jak mělo. Měla jsem ho o trochu vyšší, protože jsem použila formu o průměru 24 cm, ale myslím, že to je ještě úplně v pohodě. Hodně mne potěšilo, že jsem si zkusila šlehačku spojit se želatinou. Nikdy jsem to nedělala a vždycky mne zajímalo, jak se této konzistence dosahuje…už vím.
No a my jsme se o tom s Ivet bavili už předem, ale stalo se to i u mne….když jsem dort ochutnala, tak jsem zjistila, že „takový maminka nedělá“ 😀 Takže budu muset zkusit najít, jak jsme to dělali kdysi u nás a pak sem přidám recept. On je moc dobrý, ale já budu potřebovat jiný. Myslím, že odlišnost bude v tom, že korpus bude jako z Míša řezů a do šlehačky nebudu přidávat želatinu, zbytek stejný.
P.S. Když jsem to dala ochutnat členům domácnosti, tak se zjistilo, že tady možná přibude ještě další recept na totéž 😀 😀 Pak si budete moct opravdu vybírat
P.P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.