Kurkumové a další nápoje jsou prý nesmírně zdravé – protizánětlivé, protivirové a tak.
Už jsem jednou zkoušela jeden z kurkumových nápojů a bylo to zlaté mléko z receptu od Kitchenette. Má být protizánětlivé, protivirotické a podporovat vykašlávání. To zní jako zázrak. A přišlo mi, že to fungovalo.
A teď viděla video od Downshiftology, kde rozebírala několik dalších zdravých nápojů. A dva další kurkumové. A tak jsem se rozhodla to vyzkoušet.
Konečne jsem se tak dostala k vyzkoušení čerstvé kurkumy – v angličtině je to turmeric. A nespleťte si to s tamarindem, to by byl hodně jiný výsledek. Čerstvou kurkumu jsem koupila na rohlík.cz.
Na co si ještě dejte pozor? Kurkuma barví jako deset čertů! Nažluto…pokuste se nepoužívat nic plastového a zvažte rukavice. Pozor také na cokoliv textilního – pokud budete cedit přes gázu, už ji nevyperete. Na rukách mi to vydrželo asi dva dny, na mixéru to možná zůstane napořád…
KURKUMOVÝ ČAJ ZE SUŠENÉ KURKUMY
P: 1/2 lžičky mleté kurkumy, 1/4 lžičky mletého černého pepře, 2 lžíce citronové šťávy, 2 hrnky vody, 2 lžíce medu
PP: Smíchejte vše kromě medu a vařte 10 minut v hrnci. Odstavte ze sporáku, nechte pár minut chladnout a vmíchejte med. Servírujte horké.
nebo ještě kombinaci se zázvorem
KURKUMOVÝ NÁPOJ Z ČERSTVÉ KURKUMY SE ZÁZVOREM
P:
- 60 g čerstvé kurkumy nakrájené na plátky (loupat nemusíte),
- 10 g čerstvého zázvoru nakrájeného na plátky (loupat nemusíte),
- 2 hrnky vody (originál a lepší je kokosová voda),
- šťáva z půlky citronu (cca 2 lžíce),
- 1 lžíce medu,
- špetka černého pepře
PP: Kurkumu, zázvor, vodu a pepř dejte do mixéru a mixujte dojemna.
Přelijte umixovanou směs do hrnce a mírně vařte 20 minut pod pokličkou. Pak přidejte citronovou šťávu a med a následně přeceďte přes sítko.
Můžete pít studené, nebo teplé, ale mě to víc sedí teplé.
Tak se brzo uzdravte 🙂
P.S. recept zlobí při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.