Já nevím, jak kdo, ale já miluji květák skoro ve všech podobách. Velkou zásluhu na tom asi má i Cuketka a jeho Karfiolová vykrádačka (https://www.cuketka.cz/?p=4259), ale smažený květák je prostě odjakživa moje oblíbené jídlo. A když jsem viděla tohle, musela jsem to mít….samozřejmě 😀
KVĚTÁKOVÉ KOŘENĚNÉ KOUSKY
P: 1 větší květák, hrnek mléka, hrnek hladké mouky, lžíce sušeného granulovaného česneku, strouhanka
P omáčka: 1-2 lžíce oleje, 2 stroužky nasekaného česneku, 1 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru, 2 lžíce hnědého cukru, 3 lžíce sojové omáčky, 3-4 lžíce vody, 1 lžíce rajského protlaku, 1 lžíce bílého vinného octa, (1 lžíce rybí omáčky – nevegan verze), 1 lžíce sladké chilli omáčky, 1 lžíce kukuřičného škrobu (maizena) + 1 lžíce vody
PP: Mléko, mouku, česnek, trošku soli smíchat na těstíčko. Květák rozdělit na růžičky (ne moc velké), které by měly držet pohromadě. Růžičky obalit v těstíčku, pak ve strouhance a dát na pečící papír na plech. V troubě předehřáté na 220 stupňů pečeme cca 30 minut. V mezičase připravíme omáčku – na oleji zpěníme česnek a zázvor, přidáme sojovku, vodu, pyré, cukr, javorový sirup, chilli a ocet, provaříme. Přidáme škrob rozmíchaný ve vodě, opět provaříme. Upečený květák vložíme do omáčky, promícháme. Podáváme na hromádce rýže.
Rozhodně bych to jedla s rýží, i když nejsem bůhvíjaký rýžový fanda. Mě to prostě k sobě sedí. A celkově je to trochu jako když jdu do KFC na nějakou dobrotu, ale není mi pak blbě a ani v půlce nezjistím, že je to hnusné 😀 Prostě chci říct, že mi tohle megachutná a ani mi to nepřijde jako nějaké složité jídlo.
Původní recept je VEGAN, u mne se to „rozbilo“ přidáním rybí omáčky, stačí ji tam nedávat a je to 🙂 Fakt si to zkuste uvařit, je to poněkud geniální.