A můžete ho určitě udělat i jako broskvový páj…
Jaky kolac je vic leto? Nemam tuseni. Pečte dokud muzete. Má v sobě minimum cukru, je jednoduchý a skvělý. Samozřejmě bude záležet na tom, jak dobré budete mít ovoce, ale trochu se tam schová i nějaké méně zralé.
NEKTARINKOVÝ PÁJ
(můžeme udělagt i jako BROSKVOVÝ PÁJ)
Potřeby:
- 190 g hl. mouky
- 2 lzicky krystal cukru
- spetka soli
- 115 g masla (chlazeneho a nasekaneho)
- 1 velke vejce
- 1 lzice ledove vody
- na napln 5 nakrajenych nektarinek, nebo broskví (počítáno jako standardní menší kusy)
- marmelada (např. malinová)
- cukr krystalna posypani
- skořice na posypání
- vejce na potreni (lze vynechat)
Postup:
Rozmixujte mouku, cukr, maslo a sil na drobenku v mixéru se sekacími noži.
Rozslehejte vejce s vodou v hrnečku.
Přilejte vodu s vejce do mixéru a co nejmenším množství pulzů promichejte do těsta.
Vyklopte, udelejte kouli a nechte chvili chladit.
Pak vyvalejte na plech (já válím rovnou na plechu na pečícím papíru tímto válečkem od Tescomy).
Kraje nechte volne a pomazte hodne marmeladou.
Na marmeladu naskladejte nektarinky a posypte skorici. Prehrnte kraje do stredu a pomazte je shora vejcem a posypte cukrem (už jsem zapomněla pomazat vejcem a posypat cukrem a nějak to nevadilo).
Pecte na 200 stupnu cca 35 minut.
Na většině fotek ve skutečnosti je druhá verze – místo nektarinek jsem použila broskve. A jinak úplně ten stejný postup 🙂 Koláč nikdy dlouho nevydrží…minimálně u nás ne.
Můžete k němu přidat třeba šlehačku a nějaké ozdoby (máta, jahody, maliny…). Ale já ho mám ráda tak či tak.