Letní · Sladké pečené

OVOCNÝ PÁJ

A můžete ho určitě udělat jako nektarinkový páj, broskvový páj, švestkový páj, hruškový páj, jablečný páj…

Je málo skvělejších koláčů než tento. Má v sobě minimum cukru, je jednoduchý a skvělý. Samozřejmě bude záležet na tom, jak dobré budete mít ovoce, ale trochu se tam schová i nějaké méně zralé. Originál byl nektarinkový, ale já jsem ho postupně začala dělat s dalšími druhy ovoce a vždycky zmiznul jako nic.

OVOCNÝ PÁJ

Potřeby:

  • 190 g hl. mouky
  • 2 lzicky krystal cukru
  • spetka soli
  • 115 g masla (chlazeneho a nasekaneho)
  • 1 velke vejce
  • 1 lzice ledove vody
  • na napln 5 nakrajenych nektarinek, nebo broskví (počítáno jako standardní menší kusy), nebo 10 švestek, nebo dvě hrsti třešní, nebo 2 jablka, nebo 2 hrušky…
  • marmelada (např. malinová)
  • cukr krystalna posypani
  • skořice na posypání
  • vejce na potreni (lze vynechat)

Postup:

Rozmixujte mouku, cukr, maslo a sil na drobenku v mixéru se sekacími noži.

Rozslehejte vejce s vodou v hrnečku.

Přilejte vodu s vejce do mixéru a co nejmenším množství pulzů promichejte do těsta.

Vyklopte, udelejte kouli a nechte chvili chladit.

Pak vyvalejte na plech (já válím rovnou na plechu na pečícím papíru tímto válečkem od Tescomy).

Kraje nechte volne a pomazte hodne marmeladou.

Na marmeladu naskladejte ovoce nakrájené na měsíčky (samozřejmě zbavené pecek/jaderníků, obvykle neloupu) a posypte skorici. Prehrnte kraje do stredu a pomazte je shora vejcem a posypte cukrem (už jsem zapomněla pomazat vejcem a posypat cukrem a nějak to nevadilo, někdy jen pomažu vejdem).

Pecte na 200 stupnu cca 35 minut.

Můžete k němu přidat třeba šlehačku a nějaké ozdoby (máta, jahody, maliny…). Ale já ho mám ráda tak či tak.

Některé fotky jsou s nektarinkami, některé s broskvemi a….můžete ho dělat klidně i se švestkami jako já zrovna včera…

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *