Letní · Sladké pečené

NEKTARINKOVÝ PÁJ

A můžete ho určitě udělat i jako broskvový páj…

Jaky kolac je vic leto? Nemam tuseni. Pečte dokud muzete. Má v sobě minimum cukru, je jednoduchý a skvělý. Samozřejmě bude záležet na tom, jak dobré budete mít ovoce, ale trochu se tam schová i nějaké méně zralé.

NEKTARINKOVÝ PÁJ
(můžeme udělagt i jako BROSKVOVÝ PÁJ)

Potřeby:

  • 190 g hl. mouky
  • 2 lzicky krystal cukru
  • spetka soli
  • 115 g masla (chlazeneho a nasekaneho)
  • 1 velke vejce
  • 1 lzice ledove vody
  • na napln 5 nakrajenych nektarinek, nebo broskví (počítáno jako standardní menší kusy)
  • marmelada (např. malinová)
  • cukr krystalna posypani
  • skořice na posypání
  • vejce na potreni (lze vynechat)

Postup:

Rozmixujte mouku, cukr, maslo a sil na drobenku v mixéru se sekacími noži.

Rozslehejte vejce s vodou v hrnečku.

Přilejte vodu s vejce do mixéru a co nejmenším množství pulzů promichejte do těsta.

Vyklopte, udelejte kouli a nechte chvili chladit.

Pak vyvalejte na plech (já válím rovnou na plechu na pečícím papíru tímto válečkem od Tescomy).

Kraje nechte volne a pomazte hodne marmeladou.

Na marmeladu naskladejte nektarinky a posypte skorici. Prehrnte kraje do stredu a pomazte je shora vejcem a posypte cukrem (už jsem zapomněla pomazat vejcem a posypat cukrem a nějak to nevadilo).

Pecte na 200 stupnu cca 35 minut.

Na většině fotek ve skutečnosti je druhá verze – místo nektarinek jsem použila broskve. A jinak úplně ten stejný postup 🙂 Koláč nikdy dlouho nevydrží…minimálně u nás ne.

Můžete k němu přidat třeba šlehačku a nějaké ozdoby (máta, jahody, maliny…). Ale já ho mám ráda tak či tak.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *