Bezlaktózové · Dárkové recepty · Sladké nepečené · Zimní a vánoční

PISTÁCIOVÉ ÚLKY S MALINOVOU NÁPLNÍ

Neobvyklé, osvěžující, měkkoučké a úžasné malinovo-pistáciové úlky

V poslední době už si časopis Apetit kupuju tak jednou, maximálně dvakrát ročně. Nepřekvapivě to jednou bývá o Vánocích. A letos (2024) jsem taky neodolala a zaujal mě tam naprosto jeden recept.

Já mám totiž ráda alternativní úlky. Klasické nejenže obvykle nemůžu kvůli ořechům, ale ani mě neoslovují. A tak jsem kdysi vymyslela citronové úlky – doporučuji! No a tady jsem uviděla pistáciové s malinami uvnitř. Zbožňuji maliny. Takže jasná volba.

Co mne při první čtení zarazilo, tak byla pistáciová pasta. No sakra…co to jako je a kde to seženu. Pak jsem se zamyslela a koupila jsem 100% pistáciové ořechové máslo. No protože to tak nějak vlastně odpovídá mé představě pistáciové pasty 😀 V originálním receptu psali 3,5 lžíce pistáciové pasty. Já jsem použila 140 g tady té věci a ony to totiž tak ty 3,5 lžíce byly. Kdo ví – třeba i původní autorka měla tohleto. Sehnala jsem to na rohlik.cz, ale jinak zkuste větší zdravé výživy. Případně, kdo má dobrý mixér, tak by to asi zvládl doma umixovat – něco jako burákové máslo.

Další téma je samozřejmě tvořítko. Já mám takové to rozevírací. A tentokrát jsem s ním maličko bojovala, než jsem vymyslela důvody a postup. Co bylo zásadní, tak….vychladnout v lednici aspoň 2 hodiny. Potom jsem si udělala z těsta kuličky a dala na talíř zase tak na 20 minut do lednice. A potom to šlo plně samo i bez vysypávání moučkovým cukrem. Předtím jsem zkoušela kdejakou gymnastiku, ale tady ten trik s předpřípravou kuliček fungoval. Tyhlety měkké materiály na úlky totiž nedrží u sebe pro účely tvořítek, když se ohřejí. A když to tvarujete a cpete do toho tvořítka na úlek, tak to právě ohříváte. A s předpřipravenou kuličkou to eliminujete.

Pro účely plnění úlků existují různé pomůcky. Ono totiž…v jedné ruce držíte sáček s náplní, v druhé ruce držíte úlek a….třetí rukou na to dáváte piškot, abyste to potom buď třetí, nebo čtvrtou rukou dali na talíř. No, tak já jsem měla mého milovaného a oblíbeného asistenta. A kdo nemá, tak doporučuji předem najít nějaká malý panák, nebo dokonce někdo má doma stojánky na tvoření úlků. Ale vymyslete to předem, ať mi nenadáváte uprostřed akce, že jsem to neřekla 😀

Co se týká krásné zelené barvy, kterou by úlky mohly mít. Pokud použijete blanšírované pistácie a pastu z blanšírovaných pistácií, tak tu krásnou zelenou mít budete. Jinak samozřejmě ty slupičky trochu kazí odstín. Pak je varianta potravinářského barviva, ale to se snažím nepoužívat. A naštěstí mi ten odstín nevadí, protože dávám nahoru jedlé třpytky a to vyřeší všechno.

Recept není složitý a je to báječná změna proti obvyklým kouskům na vánočním talíři.

PISTÁCIOVÉ ÚLKY S MALINOVOU NÁPLNÍ

Potřeby:

  • 160 g piškotů
  • dalších 30 – 40 piškotů jako základnu na úlky
  • 80 g moučkového cukru (tentokrát jsem nenahrazovala)
  • 70 g (ideálně blanšírovaných) pistácií
  • 50 g másla
  • 140 g (3,5 lžíce) pistáciové pasty (100% pistáciový krém – ořechové máslo)
  • pár lžic oblíbeného mléka na zředění dle potřeby (já použila 6 lžic bezlaktozového)
  • 300 g (mražených) malin
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička kukuřičného škrobu, nebo vanilkového pudinku
  • na dozdobení moučkový cukr, nebo jedlé třpytky, nebo nic

Postup:

Pokud máte mražené maliny, nechte je chvíli rozmrznout v hrnci.

Přidejte krystalový cukr.

Maliny s cukrem cca 5 minut vařte.

Maliny přes sítko propasírujte, abyste je zbavili zrníček

Malinové pyré bez zrníček vraťte zpátky do hrnce, přidejte lžičku škrobu a za stálého míchání přiveďte zase do bublání a minutu vařte.

Malinovou směs dejte do misky.

Na maliny do misky dejte natěsno potravinářskou folii, aby se tam neudělal náhodou škraloup. A pak to nechte klidně v lednici i do druhého dne.

Máslo nakrájejte na kousky a nechte změknout v pokojové teplotě.

Piškoty (těch 160 g) si namelte/rozmixujte najemno.

Pistácie si namelte najemno. Já jsem si je předtím i s mixérem dala na hodinu do lednice, aby se mi při mixování nezahřívaly a rozmixovaly se jemněji. Ale to je jen můj chcíplý mixér. Mlýnek a lepší mixér by neměli problém.

Do nádoby k robotu dejte piškoty, moučkový cukr, pistácie, pistáciový krém.

Nechte hnětacím hákem (no klidně ručně) promíchat, až se spojí. Pokud se tomu spojování nechce, přidejte 0 – 6 lžic mléka. Mě to vyšlo na 6 lžic, ale přidávejte maximálně po 2 lžících a vždycky to zkuste zpracovat, ať to nemáte pak moc mokré.

Z hotového těsta vytvarujte jednotný tvar a dejte aspoň na 2 hodiny do lednice.

Teď v rámci tvorby úlků se mi nejvíc osvědčilo si z těchto udělat správně velké kuličky. A ty si dát zase chvíli do lednice ztuhnout. Třeba 15 minut a potom to šlo úplně jinak.

Pomocí tvořítka udělejte úlky, já mám tady to rozevírací tvořítko. A když jsem použila trik s kuličkami, nemusela jsem to ani vysypávat moučkovým cukrem a šlo to skvěle a netrhalo se mi to.

Úlky si po vytvoření zase dejte chvíli chladit, ať je máte pěkně pevné do ruky na plnění.

Až máte hotové úlky, můžete si ještě nachystat náplň. Prostě si ji jen přendejte do zdobícího pytlíku. Nebo v mém případě čistý mikrotenový sáček a pomáhám si při plnění skleničkou. Od sáčku pak jen ustřihnu maličký rožek a rovnou plním.

Do každého úlku dám náplň, zaklopím piškotem a normálně postavím. Nikam mi to neteklo (to je ta lžička škrobu v tom).

A teď už máte hotovo. A bude záležet na vás, jestli to nějak dozdobíte. Já tradičně na úlky používám třpytivý prach, ale už vám neporadím, kde jsem ho sehnala, mám ho dlouho. Teď bych šla do online obchodů pro cukráře. Moučkový cukr bude taky krásný, ale ten bych dávala až těsně před servírováním, aby navlhnutím „nezmizel“.

Úlky bych nechala proležet aspoň 12 hodin, aby piškoty přiměřeně nasály vlhkost z náplně.

A pak se na ně můžete vrhnout. Jsou naprosto dokonalé!

Tak krásné Vánoce, milí přátelé!

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *