Já nevím, proč to víc nepromují, rolovaná zmrzlina je super!
Na Kapucínském náměstí 11 v Brně najdete kavárnu, kde mají i rolovanou zmrzlinu. Už jsem si toho všimla tak rok zpátky, ale až teď jsem ji šla vyzkoušet.
Hned z první dobré hlásím, že mi opravdu hodně chutnala a nechápu, že to víc nepromují. Já bych na tom postavila celou reklamu, protože tím se opravdu odlišují. Zbytek se stejný jako většina kaváren v Brně.
Jak to funguje? Vyberete si základ, příchuť a dle nálady i posypku nebo topping. No a paní to přímo před vámi připraví.
Příchutí si teoreticky můžete vybrat víc, ale vzhledem k technice přípravy se to smíchá. Takže když si vyberete Oreo a jahody, budete mít oreovojahodovou, nikoliv jednu ruličku Oreo a druhou jahodovou.
Oproti zmrzlinovému menu na webu mají trochu užší nabídku, z které mě osobně chybí hlavně jogurt vegan základ a matcha příchuť 🙂
Cenově to není nejlevnější zmrzlina pod sluncem (minimum bude 80 Kč). Na druhou stranu ji dělají přímo před vámi a za to se taky platí. Hlavně ale mají čokoládu s chilli a tu jsem jinde v Brně ještě neobjevila!!! To je moje oblíbená.
Jak se to chystá? Slečna za pultem nalije na mrazící plochu základní směs a přidá příchuť. Pak budoucí zmrzlinu neustále míchá a přehazuje hmotu na ploše.
Až je hmota dostatečně ochlazená a promíchaná, tak ji pečlivě rozetře a následně zeškrabuje vytoužené hoblinky.
Přidá vám tam posypku, topping…co jste chtěli a je to.
My jsme testovaly smetanový základ a jednu čokoládu s chilli a druhou oříškovou s čokoládovým toppingem. A teda…..absolutní mňamka! Doporučuji.
VAŘÍCÍ VSUVKA
Kdybyste neměli rolovanou zmrzlinu v okolí k dispozici, nebo byste nechtěli tolik utrácet, můžete zkusit recept od Gemmy. Já ho zatím nevyzkoušela, máme trochu moc plný mrazák 🙂
Pro ty, kdo nemají rádi angličtinu, tak to lehce shrnu – zbytek bude vidět na videu.
DOMÁCÍ ROLOVANÁ ZMRZLINA
Na plech, který se vám vejde na vodorovno do mrazáku, dáte 240 ml šlehačky a 150 g kondenzovaného mléka (já bych dala napůl slazené a neslazené). Rovnou do toho přisypete příchuťoviny např:
1) 3 jahody nakrájené na kostičky, 2 lžíce nadrcených sušenek, 2 lžíce sýra typu gervais
2) 2 lžíce Nutelly
3) 2 nadrcené Oreo sušenky
4) nasekané mátové lístky a nasekanou čokoládu
5) kakaový prášek a špetku chilli
6) nasekané pistácie, malinová marmeláda
7) nadrcené oblíbené sušenky
Přímo na plechu vše smícháte (můžete to dělat 2 stěrkami/špachtlemi/obracečkami) jako Gemma a pak rozprostřete rovnoměrně po plechu. Dáte mrazit ideálně přes noc, minimálně 5 hodin. Plech v mrazáku musí být rovně! Po vyndání z mrazáku pracujte rychle – vemte ideálně tenkou kovovou obracečku a ode dna jakoby odškrabujte a tvoříte ruličky. Ruličky přesuňte do misky a jezte/přesuňte do krabičky a dejte do mrazáku ještě zatuhnout. Tu druhou verzi bych doporučila spíš.
Podle Gemmy to funguje i ve vegan variantě ve variaci z kokosového kondenzovaného mléka a plechovky kokosového mléka
https://www.biggerbolderbaking.com/homemade-rolled-ice-cream/
EDIT: Druhá návštěva
Zkusily jsme jít ještě jednou a…evidentně jsme napoprvé vybíraly dlouho, protože slečny za pultem si nás pamatovaly a smály se, že jsou rády, že nám zachutnalo.
Já jsem si dala smetanový základ s levandulí. To tak vezmou smetanový základ a nasypou do toho levandulové sušené květy. Asi bych to pro příště zkombinovala ještě s něčím. Chuť byla málo propojená, ale chutnalo mi. A slečně se protekčně dobře povedly ruličky.
No a maminka si dala mátovou s čokoládou Lindt. A víte, jak to udělali? Vzali smetanový základ, do toho přidali nasekanou čokoládu a celé lístky máty, které slečna sekala přímo špachtličkami na mrazící desce. Maminka hlásila, že tak dobrou zmrzlinu neměla už hodně dlouho – a že ona je odborník i na italské 🙂 Je to úplně jiná čokoládová s mátou, než jakou jsem čekala, ale extra body za všechno. Super!
Tak už jste tam byli, nebo zkusíte doma?