Když dáte šachovnici šach-mat meruňkami, vznikne tento koláč.
Překvapuji sama sebe – babiččin kalendář s recepty už se stal několikrát mým zdrojem inspirace. Tentokrát jsem ukuchtila něco, co se tam jmenuje šachovnicový koláč. Já jsem z toho teda udělala spíš něco, co mi minimálně názvem asociovalo jiný recept – podmokelský kecaný koláč 🙂 Jako šachovnice to teda fakt nevypadá. Ale nevadí.
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/909-podmokelsky-kecany-kolac/
Protože jsem pracovala s mákem, využila jsem svého nového makomlýnku. Jsem s ním opravdu spokojená.
https://minniemalistka.cz/domaci-nudle-s-makem-z-makomlynku/
ŠACHOVNICOVÝ KOLÁČ
P těsto: 350 g polohrubé mouky, špetka soli, 40 g krystal cukru, sáček instantního droždí, 1 bílek, 70 g rozehřátého vlažného másla, 180 ml vlažného (bezlaktozového) mléka
P tvaroh: 250 měkkého (bezlaktozového) tvarohu, 2 lžíce moučkového cukru, 1 žloutek, citronová kůra (já použila zase tuhle https://minniemalistka.cz/tvarohovy-kolac-a-citronova-kura/)
P mák: 150 g mletého máku, 200 ml (bezlaktozového) mléka, 2 lžíce krupicového cukru, trocha mleté skořice/mletého hřebíčku
P ovoce: 500 g čerstvých meruněk, nebo okapaného kompotu
PP: Do míchací mísy robota dám mouku, sůl, cukr a droždí, nechám promíchat (klidně hnětacím hákem), pak přidám mléko, máslo a žloutek a nechám propracovat do hladkého těsta cca 5 minut. Těsto dám do tepla (s nahřívacím polštářkem do deky) na hodinu vykynout. V mezidobí připravím tvarohovou náplň smícháním všech ingrediencí v misce. Nechám okapat meruňky. Provařím několik minut na mírném ohni mák s mlékem, osladím a přidám koření, které má kdo rád.
Vykynuté těsto psali rozválet dotenka a přenést Na plech. Netuším, jak bych to dělala, takže jsem to válela malým válečkem přímo na plechu na pečicím papíře (https://eshop.tescoma.cz/valecek-na-testo-siroky-delicia ).
Těsto rozválejte opravdu dotenka, tady jde o náplň 🙂 Mě to vyšlo akorát na jeden plech. No a na těsto dejte v libovolné pravidelnosti na střídačku všechny tři náplně. Nějak tak…
Pečte cca 35-40 minut na 170 stupňů.
V originálním receptu psali, že můžeme posypat mandlovými lupínky, nebo/a drobenkou. Třeba vyzkouším příště.
Koláč se povedl a vlastně byl překvapivě jednoduchý. Taková nedělní záležitost, řekla bych. A není tam zbytečně moc těsta 🙂
Ke mně se nedávno dostal i kecaný svatební koláč:
https://www.jidlonacestach.cz/kecane-svatebni-kolace/
Velká paráda!