Bezlaktózové · Bezlepkové · Maso

SRDÍČKA NA SMETANĚ

To je vlastně svíčková, ale místo klasického masa použijete hovězí srdce.

Já mám moc ráda srdíčka ve všech úpravách (třeba i kuřecí) a už jsem kolem sebe na tuto víru převedla vlastně celkem dost lidí. Málokdo zná srdíčka dobře upravená – doměkka uvařené kousky hutného masa s omáčkou. Největší riziko pak je, že chceme jíst maso samotné a zbyla by ta omáčka 😀

No a když přítelova maminka zmínila, že dělala srdíčka na smetaně, tak se mi rozsvítilo, že to by přece taky šlo. Celý recept dělám od oka – kolik masa, tolik zeleniny. Knedlíky by si to zasloužilo domácí, ale co se dá dělat, není každého dne posvícení 🙂

SRDÍČKA NA SMETANĚ

P: hovězí srdce, olej, cibule, mražená zelenina pod svíčkovou nebo mrkev+petržel+celer na drobné kostky, (bezlaktozová) smetana na vaření/mléko, nesolený vývar (jde i voda), 1-2 bobkové listy, sůl, pepř, knedlík/oblíbená příloha k podávání

PP: Srdíčka očistíme od zbytků osrdí a případných chlopní atp. (prostě odřízněte to, co nechcete jíst a uvařte to psovi) a nakrájejte na větší kusy. Rozehřejte olej a na něm postupně srdíčka naprudko opečte. Neplňte pánev/hrnec moc, ať se udrží vysoká teplota a nezačne se to dusit. Dělejte to třeba na dvakrát. Zbudou vám krásně opečené kousky masíčka.

Maso vyndejte ven a do zbylého tuku přidejte nakrájenou cibuli. Zpěňte, opečte ji dosklovata. Přidejte zeleninu. Promíchejte. Přijdete maso.

Zalijte vývarem trochu nad směs. Přidejte bobkový list. Osolte, opepřete. Přiveďte k varu, ztlumte na minimální plamen, zakryjte pokličkou a vařte tak 3-4 hodiny. Během vaření kontrolujte, zda se nevyvařila voda a kdyžtak doplňte (záleží na těsnosti poklice).

Až je maso měkké, vypněte oheň. Vyndejte maso ze zeleniny. Také vyndejte bobkový list (pamatovat si, kolik jste jich tam dali je výhodou). Přilijte do zeleniny smetanu a mixujte dohladka, podle potřeby dořeďte vodou (radši víckrát méně, než tam pak muset dávat mouku). Až máte hladkou omáčkou se správnou hustotou, ochutnejte a dosolte.

A voilá, máte krásné uvařené maso, k tomu omáčku. A přílohu…podle vlastních preferencí 🙂

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *