Jednoduchý a vánoční recept ze dvou ingrediencí
Už mockrát jsem viděla tenhle (nebo podobný) recept na internetu. Ale trvalo mi, než jsem ho vyzkoušela, Nějak jsem nevěřila, že by to mohlo být dobré. Ale pak jsem usoudila, že jednou se to stát musí. Nejen že to bylo opravdu dobré, ale taky estetické a vánoční. Trochu jako vánoční humusový věnec, nebo pizza stromečky. A mám takový pocit, že o Vánocích je sladkostí všude okolo tolik, že něco slaného je moc fajn. Jako prý to jde s nutellou, nebo marmeládou, ale upřímně – to už by nebylo slané, což?
Konkrétní postup jsem našla tady, ale najdete jich určitě spoustu. Oproti receptu jsem nepoužívala párátka (malé děti a párátka není ideální kombinace), ale prostě jsem zbylé kousky natočila stejně jako stromečky. A protože vím, že to jde, vynechala jsem vejce jako třeba u jablečných jednoduchých taštiček, které jsou také rostlinné. A už ani nevím, jestli se mi prostě nechtělo se mazat s vajíčkem, nebo jsem očekávala hosty s preferencí rostlinné stravy. Funguje to na oboje 🙂 Ne, nepotřebujete vajíčkem nic přilepovat, ono to opravdu drželo.
Záleží na vás, jestli si vyrobíte domácí pesto, domácí listové těsto, nebo koupíte listové těsto a pesto si uděláte, nebo vezmete ty nejjednodušší varianty, jako jsem teď udělala já 🙂
STROMEČEK Z LISTOVÉHO TĚSTA
Potřeby:
- 2 plátky listového těsta (koupila jsem přímo rozválené)
- několik lžic zeleného pesta (koupené/domácí…)
- pečící papír
Postup:
Listové těsto na pečícím papíře dejte na plech. Pokud máte to koupené, tak prostě jen rozbalíte balení a položíte na plech 🙂 Pomažte pestem v přiměřeně husté vrstvě.
Na plát s pestem přiklopte druhý plát, horní pečící papír sundejte, pokud ho tam máte 🙂
Radýlkem, nebo případně příborovým nožem vykrojte tvar stromečku a udělejte tam i „větve“.
Odříznuté kousky (slepené pestem k sobě) vyndejte a vykrojte ozdobnou hvězdičku.
Hvězdičku přitiskněte nahoru na špičku.
Teď bude čas na rotace – každou větev stromu trochu pootočte a zase položte. To stejné udělejte se zbylým těstem, které si taky nakrájíte na proužky.
Troubu předehřejte na 200 stupňů.
Pečte cca 15 minut dozlatova.
Naaranžute a servírujte. Doporučuji zapojit i ty „tyčinky“ bokem.
U nás došlo k legrační situaci – hosté snědli všechny okolní kousky a do stromečku se „báli“ pustit. Doporučuji odvážnému hostiteli, aby se do toho pustil první, jinak stromeček zbude 😀 Jakmile jsme ho načali, byl pryč hned.
Je překvapivé, že to není suché. Toho jsem se bála a vlastně jsem proto vyzkoušení receptu dlouho odkládala. A ono to bylo fakt super. Myslela jsem, že to domáznu pomazánkou, ale vůbec mě to nelákalo.
Určitě si to vyrobte. Je to jednoduché, rychlé, vypadá to krásně a je to dobré. A není to sladké! Veselé Vánoce, ať je držíte kdykoliv 😀