Bezlaktózové · Letní · Rychlé a snadné · Vegan

TĚSTOVINY S CUKETOU, HOUBAMI A VEGAN MOZZARELA

Obyčejné jídlo, prostě dobré. A k tomu vyzkoušená vegan mozzarela

Když je k dispozici cuketa, dá se s ní dělat leccos. Třeba i nějaká kombinace s těstovinami. A k těstovinám se hodí sýr.

Někdy se nehodí použít klasický sýr, a tak jsem využila příležitost a ochutnala vegan mozzarelu. Tahle je z rohlik.cz. Už je strouhaná a bylo to 200 g za 100,- Kč. Přeloženo cenově tedy cca 500,-Kč/kg. Někdo může oponovat, že je to příliš drahé, vždyť normální mozzarela stojí třeba 130 Kč/kg a za cenu této vegan mozzarely bychom měli pravou mozzarelu z buvolího mléka. Ano. Samozřejmě. Ale ne každý může/chce jíst mléko. Takže myslím, že je to spíš otázka toho, jestli je člověk ochoten výrobek koupit. Protože bez toho se samozřejmě taky žít dá, i když člověk nejí mléko.

Složení mi přijde ještě poměrně slušné – myslím, že je v hodnocení nutné zohlednit, že alternativa prostě nikdy nebude stejná jako standardní receptura. Aby bylo možno docílit efektu rozteklého sýra, je zde hodně kokosového oleje a pak samozřejmě nějaké škroby, aby to drželo pohromadě.

Tahle „mozzarela“ je strukturou taková tužší. V horku se taví poměrně slušně (na můj obrázek s těstovinami nehleďte, dostala jsem se k jídlu pozdě). V chuti jsem kokos neobjevila, mozzarelovitý nádech tam byl. Když se zbytek použil druhý den do chuťově výraznějšího jídla, kde sýr nebyl tak dominantní, bylo to velmi příjemné. Asi bych to shrnula, že když budu chtít vařit pro někoho, kdo nebude jíst klasickou mozzarelu a neobejdu se bez toho, tak to koupím znovu a bude to fajn. Osobně dám přednost spíš bezlaktozové mozzarele, která se už také sehnat dá. V té jsou bílkoviny navíc, což je pro mne velké plus.

TĚSTOVINY S CUKETOU A HOUBAMI

P:

  • cibule,
  • cuketa,
  • krájená čerstvá rajčata (v nouzi krájená z konzervy bez šťávy),
  • olivový olej,
  • mozzarela (vegan/bezlaktozová),
  • těstoviny,
  • žampiony (minimum 100 g na osobu),
  • česnek,
  • sůl,
  • pepř,
  • bylinky dle chuti a nálady (tymián rozmarýn, provensálská směs, nebo třeba i čerstvá bazalka…)

Poměry surovin neuvádím, jen těch hub radši víc 🙂

PP: Na jedné pánvi na oleji pomalu opékat žampiony nakrájené na kousky – asi nejlépe tlustší plátky. Na druhé pánvi / v hrnci na oleji opéct dosklovata nakrájenou cibulku. Přidat nakrájenou cuketu, chvíli opékat. Přidat nakrájená rajčata cca na osminy. Společně podusit, ale ať se rajčata úplně nerozvaří.

V mezidobí uvařit podle návodu těstoviny.

Žampiony osolit.

Omáčku osolit, přidat utřený/prolisovaný česnek a dle chuti bylinky.

Omáčku dejte na uvařené těstoviny, posypte nastrouhaným sýrem. Nahoru dejte ještě opečené houby, můžete přidat čerstvou bazalku.

Věřím, že vaše jídlo bude fotogeničtější, ale vážně je to moc dobré

Je to taková běžná zeleninová záležitost, spíš letní s ohledem na suroviny.

P.S. recept z neznámých důvodů vůbec nefunguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *