Bezlaktózové · Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Dárkové recepty · Letní · Rychlé a snadné · Sladké nepečené · Vegan

VEGAN GUMOVÍ MEDVÍDCI

Další varianta domácích gumových medvídků…

Že mám ráda gumové medvídky, to je asi jasné. Už jsem vyráběla zázvorové, kávovo-mléčné… A pak se mne kamarádka zeptala, jestli se to dá dělat i s agarem. Nachytala mne „na švestkách“, protože tuto myšlenku jsem měla v hlavě už delší dobu. Agar se přece jen chová jinak, než želatina, a proto jsem tomu raději chtěla věnovat pozornost. Vyzkoušela jsem tedy 2 veganské varianty želírujících produktů, aby se dalo srovnávat.

VEGAN GUMOVÍ MEDVÍDCI s použitím Vega gel

P: 200 ml pomerančového džusu, 1 x Vega gel Dr. Oetker

PP: Prostě vezmete Vega gel a podle návodu vyrobíte želé, ale použijete jen 200 ml tekutiny místo 250 ml. Podle receptu se to dělá tak, že smícháte obsah sáčku s tekutinou, přivedete v hrnci k varu a vaříte 1 minutu. Pak nalijete do tvořítek a necháte v lednici vychladnout. Vyklopíte. Výsledky produkt je třeba sníst během několika dnů, uchovávat v lednici.

V hrnci vypadal uvařený Vega gel cca takto. A právě množství těch bublin se pak projevovalo i v hotovém produktu. Nevím, proč tam byly.

Vega gel je ve skutečnosti taky na bázi agaru, ale jsou tam přidané ještě další ingredience. A to se mi vlastně moc nelíbí, protože k tomu nevidím důvod. Karubin i konjaková guma jsou považovány za bezpečné látky, i když ve vysokých koncentracích mají nějaké nežádoucí účinky (typu nadýmání, zvýšení cholesterolu). U maltodextrinu už je názor jiný – je to polysacharid (vyráběno ze škrobu) a v těle se štěpí na glukozu, ale prý umí alergie, má přímou souvislost s Crohnovou chorobou a tak. Přitom by (mi) stačil i samotný agar….

VEGAN GUMOVÍ MEDVÍDCI s použitím Agar

P: 400 ml pomerančového džusu, 1 x Agar Vitana

PP: I zde jen vezmete Agar a podle návodu vyrobíte želé, ale použijete jen 400 ml tekutiny místo 500 ml. Podle receptu se to dělá tak, že smícháte obsah sáčku s tekutinou, přivedete v hrnci k varu a vaříte 2 minuty. Pak nalijete do tvořítek a necháte v lednici vychladnout. Vyklopíte. Výsledky produkt je třeba sníst během několika dnů, uchovávat v lednici.

Samotný agar mne baví. Má pro mne výhodu v tom, že se nebojím, že bych nechtěně převařila, protože u želé se to nesmí…. Rozhodně ho seženete i v jiných baleních, kde je jen samotný agar (už jsem měla ze zdravé výživy), tohle balení v sobě má nicméně jen agar a cukr, což mi nevadí, protože do želé bych stejně cukr dávala. Agar se nesmí kombinovat s vinným octem.

Medvídky/želé útvary jsem podrobila podrobnému zkoumání více testujícími. Všichni se zcela jednoznačně shodli na tom, že Agar jim chutnal více – byl kompaktnější a medvídkovitější a chuť byla „čistší“. A mě chutnal víc taky. A taky je vlastně levnější, protože na stejné množství želé byste museli použít dvě balení Vega gel (cca 2 x 19 Kč tzn. 38 Kč), kdesto Agaru stačí jedno balení (cca 24 Kč). Takže já budu příště používat agar.

Na medvídky používám tvořítka z ebay.com, ale použijte jakékoliv tvořítko máte doma. A při nejhorším bude fungovat i když to nalijete do plastové misky, po ztuhnutí vyklopíte na prkýnko a nakrájíte 🙂

Tenhle recept je zcela základní, protože jsem chtěla srovnávat, ale můžete úplně stejně použít na zázvorové medvídky A já se chystám na nějakou další vegan medvídkovou variaci, kterou vás potěším příště. A nebo už budete mít medvídků dost 😀

P.S. vzhledem k nízkému množství surovin jsem recept neoptimalizovala pro nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *