U mne vcelku atypický recept, ale proč ne jednou za čas 🙂
Recept na mne vykouknul z nějakého babiččina kalendáře, takže nejen recept, ale i zdroj jsou poměrně neobvyklé.
Mám od kamaráda čerstvý krásný křen ze zahrádky. Hned po vyrytí silou připomínal spíš mandragoru…po nějaké době v lednici se trochu zklidnil, takže se při strouhání dá vydržet ve stejné místnosti 😀
Jako konzervu jsem použila Vepřové ve vlastní šťávě od Čongrády (https://www.congrady.eu/veprove-maso-ve-vlastni-stave-congrady-300-g/ ). Mají na rohlik.cz. Za konzervu 300 g platíte 99 Kč. To není úplně nejlevnější, ale složení mají dokonalé – pouze vepřové maso a sůl.
Kdybyste měli poblíž Lidl a chtěli jít s cenou níž, mrkněte se tam po konzervě Vepřové ve vlastní šťávě jejich značky Pikok. Stojí přibližně třetinu a složení má hodně podobné ( 92% vepřové maso, vepřové kůže, jedlá sůl, pepř, majoránka, cibule – občas mění obsah i obrázek na konzervě). Moc masové konzervy nepoužívám (doma není důvod a na výlety je to těžké), ale tohle považuji za dobrý tip. Mají tam konzerv několik a pouze jedna má toto dobré složení, takže čtěte…
VEPŘOVÁ KŘENOVÁ POMAZÁNKA
P: konzerva vepřového ve vlastní šťávě, lžíce nastrouhaného křenu (pokud nemáte sílu mandragory, počítejte třeba i 5 lžic a víc, aby to bylo cítit), lžíce kremžské hořčice, čerstvě mletý pepř, sůl dle chuti
PP: Z masa slijeme případnou šťávu (což neznamená vylijeme, ale můžeme přidat do něčeho jiného). Maso s tukem dáme do mísy, rozmačkáme vidličkou, smícháme s ostatními ingrediencemi dle chuti. Doporučuji před podáváním vychladit (kvůli chuti, ne struktuře). Mažeme na pečivo.
V původním receptu psali „Můžeme zdobit sterilovanou okurkou“. Kdo jsem já, abych to dělala jinak 😀