Ostatní · Pro děti · Věci

VÍCE ZELENINY A OVOCE NA TALÍŘE

Někomu pomůže i jiný tvar, tak proč ne

Počítáme se mezi ty šťastné rodiče, jejichž dítě má rádo ovoce a zeleninu. Vlastně spíš řeším takové to, že dám na stůl ke svačině nějaké jídlo a k tomu nakrájenou zeleninu. A než se otočím, tak zmizí všechna zelenina a jídlo zbude 😀 No, ale to jsou dobré stížnosti, to beru.

Pro někoho to není tak atraktivní jíst zeleninu, přesto jsou lekařská doporučení neúprosná. A moje zkušenost je, že opravdu je rozdíl v chuti, když má věc jiný tvar. Největší rozdíl je u mne u trhaného masa a krájeného masa – nesnáším trhané maso….výjimky možné. Takže na to věřím.

Už jsem jednou zkoušela spiralizér. A musím říct, že mne bavil, jenže jsem měla pocit, že ho nevyužívám dost, tak jsem ho posunula kamarádce. Už mám takhle i odšťavňovač – mám ho roky a vždycky jednou za čas mám šťávové období, pak ho na pár let půjčím, pak se mi zas vrátí 😀

Máme tady teda nějaké figuranty a co s nimi…?

Zkusila jsem nějaké jednoduché pomůcky, které mají tím větší pravděpodobnost, že se použijí…protože jsou jednoduché.

U mne asi nejvíc vede vlnkovací kráječ. Prostě je to vlnkovaný a ne moc ostrý nůž. Mám verzi od Tescoma za cca 160 Kč. Nejčastěji s tím u nás jedou okurky, ale už to odekorovalo i skvělou vege čínu.

Synka myslím baví nejvíc mřížkový kráječ. Je od Tescomy za cca 200-300 Kč. ale já bych teda brala, kdyby tvořil tu mřížku hrubší. Tahle je moc jemná. Nedrží to dobře plátek, ledaže vyberete povedené kousky a naaranžujete to. Ale princip je jasný, jen si pořiďte jiný 🙂 Funguje to tak, že normálně krájíte, ale po každém projetí přes nože pootočíte krájený kousek o 90 stupňů. A tím pádem musíte krájet věc tak širokou/úzkou, aby se vám vešla na nože. U okurky pohoda, brambory byste museli vybrat. Ale zase domácí smažené bramborové mřížky bych si dala…

Další věc je kráječ spirál. Ten jsem asi někde dostala. Ale tady ten plastový teda na mrkev není ideální. Okurku by uměl lépe, ale mrkev byla tvrdá a spirála se mi lámala. Tescoma má třeba dvě verze – jednu kovovou podobnou té mojí a druhá vypadá jak ořezávátko – vyzkoušené nemám.

No a pak další věc, kterou běžně používám, to jsou vykrajovače kuliček. Menší i větší mám z Tescomy, je to tak 90-140 Kč. S tím samozřejmě dělám melounové kuličky 🙂 Ale jinak taky jablečné (nebo i na vykrajování jaderníku), hruškové, sýrové. Děti to nadchlo, takže to snědly ještě dřív, než obvykle 😀

Když mluvíme o tvarech, tak mám ještě i tvořítka na vařená vajíčka, ale…nikdy to nepřiznám 😀

Častý dotaz je, co dělám s těmi zbytky z vykrajování (typicky u kuliček). No…přiznám se, že to obvykle sním, protože pak na mne zbude alespoň něco 😀 Ale jinak je dobré na tyhle věci pamatovat a mít to vymyšlené – například kousky mrkve do polévky, zbytky sýra rozmixovat a nasypat na něco, okurku do salátu, meloun na smoothie, nebo na daiquiri

Takhle vypadají krabičky, které třeba na začátku odpoledne nachystám a dám na stůl. Dlouho u nás nevydrží. A když přece, tak jsou to skleněné krabičky s víkem z Ikei, takže to jednoduše dám do jednice a dá se to i později a neservíruji na plastu a neřeším přesunovánína talíř.

Třeba vás něco inspirovalo. U nás tyhle věci fakt letí.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *