Můj oblíbený, jednoduchý a chutný zeleninový vývar
Strašně dlouho jsem zeleninový vývar nedělala a nepoužívala. Přišlo mi, že to stačí voda. Ale i na mne to jednou přišlo, když jsem viděla recept Kluků v akci. Nevím, proč zrovna tenhle, ale stalo se 🙂 A od té doby je můj oblíbený. Nemám takové srovnání zeleninových vývarů, protože jsem si ho oblíbila hned na první pokus, ale představuji si, že tenhle je výjimečný použitím řasy.
ZELENINOVÝ VÝVAR (na 3 l vývaru)
P:
- 1 velká mrkev,
- ½ celeru,
- 1 petržel,
- 4 řapíky řapíkatého celeru,
- 2 rajčata,
- 1 cuketa,
- 1 cibule,
- 1 palička česneku,
- svazek hladkolisté petržele,
- kousek wakame (namočené),
- celé nové koření,
- celý pepř,
- bobkový list,
- asi 3,5 l vody,
- (sůl)
PP: Připravte si zeleninu, omyjte ji a nakrájejte na přiměřené kusy. Loupat netřeba.
Všechny suroviny (já obvykle kromě soli) dáme do přiměřeně velkého hrnce, zalijeme vodou a vaříme cca hodinu mírným varem. Koření si můžete dát bokem do sáčku/sítka na koření, pokud chcete.
Po uvaření přeceťe. Vyvařená zelenina už se dál nepoužívá. Vývar dosolte, pokud chcete. Já jej často dělám nesolený, protože pak se mi lépe pracuje s nesoleným základem.
Tenhle vývar mi chutná, takže si o klidně dám i na pití (jako slaný „ionťák“), ale jinak ho používám na základy pokrmů. Třeba do rizota, nebo do vegetariánského ramenu.
Jestli to stojí za to se crcat s domácím vývarem? Tady mi přijde, že je s tím opravdu minimum práce, takže ano. A věřte, nebo ne, v jídle to je poznat. Obvykle jako „tohle je takové nějaké lepší“. Dělá to hloubku chuti.
P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to jen malinko upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.