Nechci slyšet nic o tom, že jsou málo chlupaté. I v kuchařce se tak jmenují!

Další recept z mojí oblíbené kuchařky (Česká kuchařka bezmasá) – s maminkou jsme si na ni vzpomněly a nutně jsme potřebovaly uvařit všechna oblíbená jídla… nebo alespoň, která se trochu hodí. Tohle konkrétní provedení vznikalo společnými silami mezi mojí prací a hlídáním synka Aspoň mám nacvičené, co se vše dá udělat předem.
Spor o to, že tyhle knedlíky vůbec nejsou chlupaté, tak ten už tady byl. Pravidlo je jasné – kdo chce jíst tyto moje knedlíky, musí je uznat pod mým názvem
Mimochodem jsem zjistila, že hodně mých oblíbených klasických jídel jsou veganská jídla. Tohle také, protože mně na tom opečená slanina fakt nechutná. Smaženou cibulku mám ráda, té není nikdy dost.
CHLUPATÉ KNEDLÍKY SE ZELÍM A CIBULKOU (pro 3 osoby)
Potřeby:
- 750 g brambor (nejlépe typ C, jde i B)
- 150 g maizeny (kukuřičný škrob)
- 60 g krupice
- sůl
- sklenice sterilovaného zelí
- 1 cibule do zelí + 6 cibulí na osmažení
- instantní jíška (používám KNORR)
- olej pod cibulku
- cukr
- sůl
Postup:
Brambory umyju, nechám slupku a uvařím v páře (do hrnce dám ohříváček na knedliky a trochu vody). Obvykle mi to trvá cca 20 minut, střední brambory. Nechám brambory zchladnout. Tohle si můžete předchystat třeba den předem a vlastně bych to dost doporučila, protože proces zahrnuje chladnutí brambor.
6 cibulí (2 na osobu, protože cibule není nikdy dost) nakrájejte na drobné kousky a na oleji pomalu smažte do zlatohněda a křupava. Pozor, tohle trvá třeba hodinu, ve větším množství i 1,5 h. Takhle to je tak 30 minut. Nicméně můžete to opět udělat předem.

Zelí ze sklenice dejte do síta, propláchněte vodou a nechte okapat. Zelí lehce překrájejte. Na oleji zpěňte 1 nakrájenou cibulku. Přidejte zelí. Zalijte vodou trochu nad zelí a povařte cca 10 minut. Zahusťete jíškou, pak dochuťte cukrem a solí (ocet u tohoto typu zelí obvykle není potřeba). Tohle je můj oblíbený recept na dušené zelí a pochází z Kuchařky pro začátečníky – klidně si udělejte svoje oblíbené zelí.

Vychladlé brambory oloupu.

Brambory nastrouhám najemno na struhadle.

Přidáme škrob, krupici a osolím. Vypracujeme těsto. Těsto se nenechává odpočívat. Bramborové těsto řídne, takže naopak hned vaříte knedlíky.

Z něj uděláme hada o průměru cca 5 cm.

Krájíme knedlíky cca po 4 cm.

Takže hned vkládáme do vroucí osolené vody. U nás doma v naší vodě se vařily 7 minut od chvíle, co vyplavaly.

Pokud si nejste jistí, jestli jsou hotové, jeden vytáhněte a rozkrojte a dle potřeby dovařte.

Takhle nějak vypadá příprava na oběd v plném proudu.

Knedlíky podávejte s dušeným zelím a s cibulkou nahoře. Mňam!
