Bezlaktózové · Bezmasé a málomasé · Sladké pečené · Vegan · Zimní a vánoční

OVESNÉ MAROKÁNKY LIGHT

Existuje verze marokánků, kterou můžou skoro všichni…dietáři, malé děti, milovníci ovesných vloček…a jsou extra jednoduché a rychle hotové.

Víte, já jsem takový člověk, co má moc rád marokánky a ovesné vločky (jak je vidno např. z těchto ovesných hrudek). A když to zkombinujete dohromady, může z toho být opravdu zábavná záležitost. Alespoň pro mne. Já totiž vlastně možná nemám ráda marokánky, ale ovesné vločky a rozinky 😀

Využití receptu je pro mne celkem široké – od běžného chroupání u kávy, přes svačinu pro děti až po vánoční cukroví (ano, taková já jsem!).

Původní recept jsem našla někde v podkladech STOB a mají ho i na jejich webu, autorkou je Hana Málková. Moc díky!

Co se týká věcí, které do těchto speciálních marokánek přidáte, tak já bych (nebýt nějakých aktuálních jídelních omezení v rodině) rozhodně dala kromě rozinek také nějaké ořechy, či mandle, jako je v původním receptu. Na brusinky mne neužije, tak tam nejsou. Ale opět…variabilitě se asi meze nekladou.

OVESNÉ MAROKÁNKY LIGHT (na cca 25 kousků), za 30 minut hotovo

P:

  • 100 g ovesných vloček,
  • 300 ml (klasického/bezlaktozového/rostlinného) mléka,
  • 120 g rozinek

Obměna dle původního receptu: místo pouze rozinek můžete dát 60 g rozinek, 60 g brusinek, 30 g sekaných mandlí
Obměna libovolná: přidávejte různé sušené ovoce a ořechy v daném poměru

PP: Mléko s vločkami zahřejte v hrnci a uvařte několik minut do zhoustnutí jako ovesnou kaši.

Přidejte rozinky. Promíchejte. Nechte vychladnout cca tolik, abyste si nespálili prsty, když si budete pomáhat s přendáváním na plech.

Na plech vyložený pečícím papírem udělejte cca 5 cm velké kopečky, pak mi jich vyšlo 25 celkem.

Pečte cca 20 minut na 170 stupňů.

Tyhle ty „pseudomarokánky“ samozřejmě na sobě nemají čokoládu, ani v sobě nemají kandované ovoce atp. To mi ale vlastně chutná ještě víc. Pohromadě drží krásně (vzpomeňte si, když jste naposledy umývali hrnec/ešus od zaschlé ovesné kaše, jak to nešlo a lepilo…), toho se nebojte. Sladkost je pouze z ovoce a případně z mléka (laktóza je cukr). Podle typu použitého mléka můžete přizpůsobit dobrotu svému stravování. Nejsou to křupavé sušenky, spíš měkčí koláčky – a dobře jim tak. A vám taky, až si je uděláte.

A jak už jsem psala u receptu na Pacičkový štrůdl…rozinky i hrozinky jsou možnost:

P.S. Řešila jsem, odkud je odvozeno slovo rozinky. A jestli to tedy mají být rozinky, nebo hrozinky. Protože mě se víc líbí hrozinky.
Podle většiny internetových zdrojů je správný tvar „rozinky“ jako odvozenina od německého rosine, což už jsou nikoliv hrozny, ale sušené rozinky. Die rosine je prý od francouzského raisin, ale to už zase je pro změnu hrozen vína (nikoliv sušené hrozinky, které jsou ve francouzštině raisins secs). Nemluvě o tom, že tady máme ještě původní slovo racémus z latiny, kde to znamená/znamenalo hrozen, nebo zrno.
https://www.pravopisne.cz/2013/09/rozinka-%C3%97-hrozinka/
https://www.krcmic.cz/rozinka-x-hrozinka-2/
https://www.reflex.cz/clanek/zajimavosti/87989/zradna-cestina-jsou-rozinky-odvozeny-od-hroznu-a-proc-provaz-nesouvisi-s-provazanim.html
http://latinsky-slovnik.latinsky.cz/latinsko-cesky/racemus.html
Rozseknul to ideálně náš právní předpis – co bychom si jinak počali, že? Podle § 8 odst. 2 vyhlášky 157/2003 Sb. můžeme použít rozinky i hrozinky  https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2003-157#p8

P.P.S. vzhledem k nízkému množství surovin jsem recept neoptimalizovala pro nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *