No…vaječný likér bez vajec a mozek je samozřejmě taky drink 🙂
Poslední Vánoce (2021) jsem ochutnala několik vaječných koňaků. A u jednoho jsem se ani nezeptala, jestli jsou v něm vajíčka… Jinak ale můžu konstatovat, že prostě vaječný koňak (nebo také vaječný likér, nebo advocaat, nebo eggnog) mi chutná v nějakém malém množství. Potíž je „jen“ v tom, že nemám ráda syrová vejce. Ano, samozřejmě existují recepty, kde se vejce nějak tepelně upravuje (zde od pana Cuketky). Ale moje životní zkušenost je, že jsou místa, kde mi vejce prostě nechybí. Syrové. Třeba tatarák. A ano, logické to není, že jím syrové maso a syrová vejce ne. To snad nevadí 😀 Takže si říkáte – co tam příště ještě nedá? No….nechme se překvapit, na řadě je už jen vaječňák bez mléka, bez cukru a bez rumu :-D.
Recept na tenhle vaječňák se odvíjí od rodinného receptu mojí kamarádky. A protože ona mě zná a nechtěla mne vyloučit z koňakové vánoční společnosti, připravila pro mne variantu bez vajec. No a protože mi to moc chutnalo, recept jsem si vyžádala. Protože třeba na mozek (níže), nebo na snowball, nebo na bábovku….se to může hodit. Podotýkám, že mozek mne naučila taky ona. Je to super!
VAJEČNÝ KOŇAK – méně než 0,75 l
- 250 ml tuzemáku (tuzemský „rum“)
- 1 vanilkový cukr
- 1 slazené kondenzované mléko
- 125 ml (bezlaktozové) smetany
Postup: Potřebujete jen pár věcí.
Všechny suroviny dejte do mísy.
Dobře promíchejte, doporučuji prošlehat ruční metlou.
A to je všechno 🙂 Máme hotovo. Skladujte v lednici a spotřebujte spíš dřív. 14 dnů vydržel určitě, ale nevím, kde má konzervační limit. A kdybyste měli pocit, že už ho musíte rychle spotřebovat, zkuste moji bábovku z vaječného likéru.
Co se týká drinku mozek, je to takové malé a sladké pití. Spíš jako místo desertu, než k němu. Je to poměrně známá záležitost, nic speciálního u mne. Recept najdete na více místech.
DRINK MOZEK
Potřeby:
- vaječný likér
- griotka
Postup: Do skleničky nalijte gritku první! To je jediná zásadní informace.
Doprostřed dolijte vaječný likér.
Tadáááááá! Servírujte.
Pokud nejdřív nalijete vaječný likér a pak griotku, tak podle internetu vyrobíte tzn „flusanec“. No a to teda nezní vůbec jako něco, co by mi vzbuzovalo chuť k jídlu.