Ta omáčka chutná úplně stejně, jak ji znám od dětství
Zkouším další recepty z kuchařky od MaruškyVeg. Z receptů, které mne opravdu zaujaly bych zmínila pečený meloun, nebo arašídový ledňák.
Recept jsem trochu upravila o poměry (měla jsem to moc řídké, musela jsem vyvařit) a přidala sušený česnek.
Určitě byste mohli použít i cizrnu z plechovky, i když to prostě nechutná stejně 🙂 Tak uvidíte, jak vám to vyjde. Zase na druhou stranu, lepší cizrna z plechovky, než si to neuvařit vůbec. To je jasný.
Když jsem recept dovařila, tak jsem já i moje náročná testerka přistupovaly k situaci dost nedůvěřivě. Upřímně jsem si myslela, že to bude trochu hnusný. No, pardon 😀 Ale pak jsem ochutnala a opravdu jsem zírala, jak ta omáčka je skvělá. A pak jestli v tom mám cizrnu, nebo maso, to už mě nějak neruší.
Tohle jídlo umí být velmi variabilní
- vegan – stačí použít zeleninový vývar, sojovou smetanu a přílohu na rostlinné bázi (těstoviny, brambory, knedlík z rostlinného mléka…)
- bezlepkový – stačí použít bezlepkovou přílohu, například těstoviny (já mám ráda bezlepkové Rummo penne rigate), nebo i brambory
Když si cizrnu uvaříte předem (klidně může počkat i v mrazáku), tak je to opravdu rychlé jídlo a dá se ho udělat hodně. A bez problému i pro velkou vegan a bezlepkovou společnost za skvělé peníze. A to se počítá!
CIZRNA NA PAPRICE (cca 4 porce)
Potřeby:
- 250 g suché cizrny
- 500 ml vývaru (zeleninový, masový, klidně i z kostky, ale musí být dobrý!)
- 2 lžíce oleje
- 2 cibule
- 200 ml smetany (klasické, sojové, bezlaktozové…)
- 3 lžičky mleté sladké papriky
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl
Příloha: těstoviny, brambory, knedlík, rýže, tortilla…cokoliv máte rádi vy
Postup:
Cizrnu namočíme předem, ideálně třeba přes noc.
Slijeme vodu z namočené cizrny. Dejte novou vodu a vařte. Já jsem potřebovala vařit hodinu. Jo a vodu nesolte.
Cizrnu si můžete uvařit předem (jako já, ve skutečnosti jsem ji vzala dokonce z mrazáku – vařila jsem větší množství naráz na další recept).
Pak nakrájejte cibuli a trošinku ji opečte na oleji.
Přidejte uvařenou cizrnu
Přidejte papriku a česnek, promíchejte.
Já papriku neopékám, takže rovnou zalijte vývarem. Vařte 20 minut.
Až je povařeno, tak oddělte dvě naběračky.
Rozmixujte dohladka.
Rozmixovanou směs přidejte zpátky do hrnce. Ochuťte citronovou šťávou, přidejte smetanu a dosolte. HOTOVOOOOOOOO
K jídlu jsem servírovala knedlík (jo, ten jsem taky měla z mrazáku, vždycky vařím dva a obvykle nám jeden stačí).
Jak už jsem naznačila nahoře – WOW. Opravdu jsem překvapená, jak dobré to bylo. Proč mi to někdo neřekl rovnou? 😀 Rozhodně uvařím znovu. Jediná nevýhoda je potenciální plynatost, kdo na to trpí. Holt luštěniny jsou luštěniny.