Sušenky pro děti již od 9.měsíce
Když jsem už vyzkoušela batátové sušenky pro děti a sušenky z červené řepy pro děti, tak jsem se pustila i do těchto z dýně. Vlastně mne na ně navedla kamarádka, která říkala, že je doma pečou. Přidávají ale doma i koření – skořice, kardamon, koriandr, muškátový oříšek. Sušenky totiž jí hlavně návštěvy a rodiče 😀
Pokud někdo slaví halloween, tak tohle by asi fungovalo moc dobře.
Opět jsem si rozborem prozkoumala, jak starým dětem bych to nabídla:
- dýně – od 6.měsíce
- mouka (lepek) – od ukončeného 7. měsíce
- máslo – od 9. měsíce, ale tady se používá přepuštěné máslo bez kravské bílkoviny, takže by to mohlo být i dříve, ale nikde jsem to přesněji nenašla, než že je to dříve
Takže mi z toho vyšel jasný 9. měsíc a dál. Nicméně to záleží, jak kdo je přísný na to máslo.
Dělávám si dýňové pyré i do zásoby. Nachystám ve větším množství, dám do mrazáku. A někdy si do mrazáku dávám přímo odvážená množství s popisky, abych to měla nachystané na svoje oblíbené recepty (např. 400 g na dýňovou bábovku).
Dýňové pyré: Potřebujete hokaido dýni ve velikosti dle nálady a potřeb. Troubu si rozpalte na 180ºC, plech vyložte pečícím papírem. Dýni si rozkrojte, vydlabejte vnitřek, nakrájejte na menší kousky a pečte 40 minut. Poté nechte dýni vychladnout a rozmixujte ji na hladké pyré. Kdyby bylo extramoc husté, přidejte trochu vody.
Co je to přepuštěné máslo? Žádná novinka – tzv. ghí, ale používalo se i u nás v dobách, kdy nebyly ledničky. Je to vlastně máslo, z kterého vyvaříte za nízké teploty vodu a bílkoviny, takže zbude pouze tuk. Voní trochu oříškově, nepřepaluje se a prý je zdravější. Dá se koupit (běžně na rohlik.cz), nebo vyrobit. Já si ho vyrábím doma. Člověk by ho máoem jedl jen tak, jak krásně voní. Vzhledem k tomu, že z tohoto másla se odvařila kravská bílkovina, dá se ten recept považovat za bezlaktozový.
SUŠENKY Z DÝNĚ PRO DĚTI
P:
- 200 g dýňového pyré,
- 90 g (přepuštěného) másla v pokojové teplotě,
- 200 g hladké mouky (třeba celozrnné špaldové, ale můžete i z klasické)
PP: Pyré, máslo i mouku dám ho robotu s hnětacím hákem. Nechám propracovat.
Těsto je lehce gumové a fajn se s ním pracuje. Může se stát, že budete mít hodně řídké, nebo hodně husté pyré. Kdyby náhodou těsto vypadalo podezřele, tak budete muset přidat kapku vody, nebo trochu mouky, ale dělejte to co nejméně.
Vyválejte těsto cca 5 mm tlusté a vykrajujte dle libosti. Samozřejmě můžete i radýlkem/příborovým nožem jen nakrájet na útvary. Pak je to rychlost blesku.
Sušenky pečte na pečícím papíru. Můžete je dávat i víc k sobě, nijak nenabyly. Pečte na 175 stupňů. Trvá to cca 10-12 minut a můžete mít lehounce dohněda fleky zespodu sušenky.
Některé sušenky se podobně jako ty batátové a řepné trochu nafouknou, toho se neděste.
Sušenky mají jemně chuť. Pro mne jsou víc neutrální než batátové. Mému synkovi chutnaly tyhle tak nějak standardně. Víc se žene po jiných věcech – je to tak uprostřed stupnice. Jeho trochu starší kamarádce chutnaly moc.
Předpokládám, že je zase někdy upeču.
UPDATE: Ano, pekla jsem z nich třeba dětské vánoční „cukroví“
Když tak nějak smícháte tohle těsto a těsto na sušenky z červené řepy, bude to hezké na podzimní barevní sušenkové listy
P.S. vzhledem k nízkému množství surovin jsem recept neoptimalizovala pro nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.