Jak si jednoduše ozvláštnit kávu různými způsoby…prostě citronová káva
Je spousta způsobů, co dělat s kávou. Dám jen pár příkladů. Tu instantní můžete šlehat do slaďoučké pěny, nebo smíchat se sirupem, jinak můžete kávu připravovat zastudena, nebo ji třeba zakomponovat do kávové limonády. Přidat si sirup a la slaný karamel je také běžné a americkou dýňovou záležitost s kořením už taky šířím nějakou dobu. Espresso tonic je i můj oblíbený nápoj. A koneckonců jen uvařit espresso a vhodit do něj kostku ledu dělá zase úplně jiný zážitek. A tak bychom asi mohli pokračovat ještě dlouho.
Jsou ale ještě jednodušší způsoby. Jedním z nich je, že prostě do připraveného espressa nasypete cca 3 zrnka kardamomu. I kvůli výslovnosti se název často plete a používá se i označení kardamon, které ale není správné. Koření kardamom vypadá jako malé tobolky, v kterých jsou semínka. Pro nejjednodušší kávu s kardamonem doporučuji koupit buď semínka, nebo pár lusků se semínky. V rozemleté verzi se hůře dávkuje chuť. Toto ochucení je spíš orientální, ale ani badyán, ani skořice. Ještě tak trochu blíž je hřebíček, ale taky ne.
A další jednoduché ochucení mne inspirovalo v článku o citronovém koláči z Amalfi z iRozhlas. Tam právě dávali fotku, jak se servíruje káva na Amalfi.
ESPRESSO AMALFI
Potřeby:
- uvařené espresso
- kůra z citronu (já dávám bio)
Postup:
Z omytého citronu odkrojíte kousek kůry. Nic se nestane, když tam budou i zbytky dužniny. Stejně tak můžete odkrojit dužninu zcela – vyzkoušejte, co máte raději.
Uvařte si espresso a vhoďte kůru.
A to je celé. Jednoduché. A můžete samozřejmě využít kůru poté, co šťávu někam vymačkáte. Nevyhodí se ani kousek. Chuť je jen jemně citronová a to mi vyhovuje moc. Je to prostě krása.
Krásné a jednoduché léto!