Recept, který zní neuvěřitelně, ale je moc dobrý!

Jak už jsem ukazovala na fazolové polévce se sušenými švestkami, Česká kuchařka bezmasá je opravdu nezmar. I věci, které zní naprosto podezřele….jsou prostě dobré. No a když jsem přišla na recept „fazole s jablky“, tak jsem si říkala, že to už kvetou smetáky, ale jablka jsem měla a fazole taky….
Originální recept jsem si zase upravila lehce po svém, abych si byla jistá, že se mi určitě uvaří fazole.
FAZOLE S JABLKY A SE SLANINOU
P:
- 300 g bílých fazolí,
- 300 g i málo zralých jablek,
- 200 g slaniny,
- cibule,
- sůl,
- bobkový list,
- volitelně smetana (klasická/rostlinná/bezlaktózová),
- volitelně instantní jíška,
- sůl,
- pepř
PP: Fazole namočíme na 12 hodin do většího množství vody. Ideální je namáčecí vodu 3x vyměnit a na vaření samotné nepoužívejte vodu, v které se fazole namáčely – opatření proti nadýmavosti fazolí. Potom fazole vaříme v neosolené (obyčejné) vodě doměkka. To můžeme udělat i předem (nebo/a ve větším množství) a mít fazole nachystané v lednici/mrazáku.
Jablka rozdělíme na čtvrtiny, vyřízneme jaderníky, nakrájíme na plátky (cca 4 plátky ze čtvrtky) a dáme vařit s bobkovým listem do většího hrnce do vody.

Na pánvi zpěníme na kostičky nakrájenou slaninu, pak přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a opečeme dozlatova. Přidáme do měkkých jablek ve větším hrnci. K tomu přidáme ještě fazole.

Dle chuti buď zahustíme jíškou, nebo rozmačkáme/či bokem rozmixujeme pár fazolí, abychom jídlo zahustili. Osolte, opepřete dle chuti. A možná už máte hotovo.

V originálním receptu to nebylo, ale maminka navrhla, že tam zkusíme dát smetanu. Bylo to vynikající. Doporučuji. A pokud si nejste jistí, tak to zkuste smetanu jen na lžíci jídla a podle toho to přidejte, nebo ne. A zrovna jsem měla doma rozdělanou tuhle rostlinnou smetanu a je to opravdu moc dobrý výrobek. Nenapadlo by mne, že v tom není klasická smetana.

Má se k tomu jíst chléb, ale my jste se tím cpali jen tak…a ve verzi se smetanou

Moje původní obava „když to bude hnusný, máme toho fakt hodně“, se vůbec nepotvrdila. Snědli jsme opravdu velkou dávku skoro na ex.
P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.