Recept, který zní neuvěřitelně, ale je moc dobrý!
Jak už jsem ukazovala na fazolové polévce se sušenými švestkami, Česká kuchařka bezmasá je opravdu nezmar. I věci, které zní naprosto podezřele….jsou prostě dobré. No a když jsem přišla na recept „fazole s jablky“, tak jsem si říkala, že to už kvetou smetáky, ale jablka jsem měla a fazole taky….
Originální recept jsem si zase upravila lehce po svém, abych si byla jistá, že se mi určitě uvaří fazole.
FAZOLE S JABLKY A SE SLANINOU
P:
- 300 g bílých fazolí,
- 300 g i málo zralých jablek,
- 200 g slaniny,
- cibule,
- sůl,
- bobkový list,
- volitelně smetana (klasická/rostlinná/bezlaktózová),
- volitelně instantní jíška,
- sůl,
- pepř
PP: Fazole namočíme na 12 hodin do většího množství vody. Ideální je namáčecí vodu 3x vyměnit a na vaření samotné nepoužívejte vodu, v které se fazole namáčely – opatření proti nadýmavosti fazolí. Potom fazole vaříme v neosolené (obyčejné) vodě doměkka. To můžeme udělat i předem (nebo/a ve větším množství) a mít fazole nachystané v lednici/mrazáku.
Jablka rozdělíme na čtvrtiny, vyřízneme jaderníky, nakrájíme na plátky (cca 4 plátky ze čtvrtky) a dáme vařit s bobkovým listem do většího hrnce do vody.
Na pánvi zpěníme na kostičky nakrájenou slaninu, pak přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a opečeme dozlatova. Přidáme do měkkých jablek ve větším hrnci. K tomu přidáme ještě fazole.
Dle chuti buď zahustíme jíškou, nebo rozmačkáme/či bokem rozmixujeme pár fazolí, abychom jídlo zahustili. Osolte, opepřete dle chuti. A možná už máte hotovo.
V originálním receptu to nebylo, ale maminka navrhla, že tam zkusíme dát smetanu. Bylo to vynikající. Doporučuji. A pokud si nejste jistí, tak to zkuste smetanu jen na lžíci jídla a podle toho to přidejte, nebo ne. A zrovna jsem měla doma rozdělanou tuhle rostlinnou smetanu a je to opravdu moc dobrý výrobek. Nenapadlo by mne, že v tom není klasická smetana.
Má se k tomu jíst chléb, ale my jste se tím cpali jen tak…a ve verzi se smetanou 🙂
Moje původní obava „když to bude hnusný, máme toho fakt hodně“, se vůbec nepotvrdila. Snědli jsme opravdu velkou dávku skoro na ex.
P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.