Bezlaktózové · Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Vegan

FAZOLOVÁ POLÉVKA S RAJČATY

Jedna z mých oblíbených polévek.

V mojí rodině je tradiční a velmi oblíbená jedna konkrétní kuchařská kniha. Máme ji snad všechny 🙂 Je to Česká kuchařka bezmasá. Ještě pořád se dá sehnat v antikvariátech – k tomu legendární historka o tom, jak mi moje maminka nabídla, že si můžu vzít jakoukoliv kuchařku a tu jedinou, kterou jsem chtěla, tak nechtěla dát 😀 😀 Nenapadlo jo, že se mi bude líbit zrovna tahle. O tom, které kuchařky mám oblíbené jsem se už zmiňovala dříve.

Z této kuchařky se u nás vaří opravdu hodně a jeden z mých oblíbených receptů je tahle polévka. Nicméně zjistila jsem, že to s fazolemi asi tolik neumím, takže jsem originální recept musela přepracovat, aby to vždy fungovalo i pro mne (a brněnskou vodu a i starší fazole) a fazole nebyly tvrdé.

Také mám trochu nějaký blok dělat klasickou jíšku, i když ji umím a u některých receptů používám. Nicméně tohle je tedy jeden z mála „polotovarů“, který používám….Knorr hotová jíška, za mne složení ujde, balení praktické, k sehnání všude. Že existují zdravější varianty vím. Každý máme něco 🙂 Nicméně třeba vám bude polévka chutnat i bez nějakého zahušťování – já to tak mám zvlášť v létě.

Můžete používat různé typy fazolí, recept to nespecifikoval. Nicméně mě se kromě těch malých osvědčily i ty velké „máslové“.

Místo rajčat v plechu určitě v sezoně můžete použít i čerstvé (oloupané a nakrájené). Bude to mít myslím trochu méně „rajčatovou chuť“, ledaže byste měli opravdu prvotřídní rajčátka.

FAZOLOVÁ POLÉVKA S RAJČATY

P: cca 1 l vody, 250 g bílých fazolí, plechovka krájených loupaných rajčat v konzervě, tymián, bobkový list, cibule, olej, (instantní jíška), sůl

PP: Fazole namočíme na 12 hodin do většího množství vody. Ideální je namáčecí vodu 3x vyměnit a na vaření samotné nepoužívejte vodu, v které se fazole namáčely – opatření proti nadýmavosti fazolí. Potom fazole vaříme v neosolené (obyčejné) vodě doměkka. To můžeme udělat i předem (nebo/a ve větším množství) a mít fazole nachystané v lednici/mrazáku.

Na oleji osmažíme dozlatova nakrájenou cibulku. Zalijeme rajčaty, přidáme vodu, koření a provaříme 15 minut. Vyndáme bobkový list. Přidáme uvařené fazole, promícháme, dohustíme jíškou dle osobních preferencí. Osolíme.

Nádherně voní po rajčatech…dejte si ji. A pokud máte rádi fazolové polévky, vyzkoušejte i moji druhou oblíbenou se sušenými švestkami.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *