Jedna z mých nejoblíbenějších polévek z dětství. Zvláštní kombinace se nelekejte, nechutná to jako marokánky.
Tato polévka je můj absolutní favorit. Hvězda, která nezapadá. Dokonalost na světě 🙂
Opět pochází z České kuchařky bezmasé, jak už jsem o ní víckrát mluvila. I tento recept jsem proti originálu musela upravit, protože se mi prostě nedařilo vyladit uvařenost fazolí, pokud jsem to neudělala dokonale předem.
A díky návštěvě bezlepkové kamarádky jsem byla „donucená“ udělat i bezlepkovou variantu. A mám takový pocit, že je ještě lepší, než ta klasická….
FAZOLOVÁ POLÉVKA SE SUŠENÝMI ŠVESTKAMI
P: 200 g fazolí, 3 brambory, 80 g domácích sušených švestek (100 g kupovaných sušených švestek), (instantní jíška), cibule, olej, sůl, 1,25 l vody
PP: Fazole namočíme na 12 hodin do většího množství vody. Ideální je namáčecí vodu 3 x vyměnit a na vaření samotné nepoužívejte vodu, v které se fazole namáčely – opatření proti nadýmavosti fazolí. Potom fazole vaříme v neosolené (obyčejné) vodě doměkka. To můžeme udělat i předem (nebo/a ve větším množství) a mít fazole nachystané v lednici/mrazáku.
Švestky předem na hodinu namočíme do vody (nevynechávat, chovají se pak jinak). Na oleji osmahneme cibulku, zalijeme vodou, přidáme oloupané a nakrájené brambory, trochu pokrájené švestky a vaříme doměkka. Až jsou brambory měkké, přidáme uvařené fazole.
Pro bezlepkovou variantu: odeberte trochu brambor a fazolí, rozmixujte, vraťte zpět. Dosolte.
Pro klasickou variantu: Zahustěte instantní jíškou. Dosolte.
Z celkem neznámých důvodů mi v dětství připomínala gulášovou. Je hutná, má výraznou chuť a je trochu dohněda 🙂
A pokud máte rádi fazolačky, zkuste i moji druhou oblíbenou s rajčaty.