Jednodušší už to být nemůže – sušenky pro milovníky burákového másla a rychlých receptů
Já už jsem jednou dělala recept na jednoduché sušenky z burákového másla. Byl skvělý a bylo v něm vejce. A kamarádka (ta stejná, co posílá recepty na vynikající makový koláč s povidlím zato bez mouky) ho přetvořila tak, že ho udělala ve vegan verzi. Nevím, jestli to byl úmysl, nebo zrovna neměla vejce, ale je to fuk 😀 Původně zkoušela variantu jen banán a burákové máslo. To rozhodně také fungovalo, ale navrhla, že by to chtělo asi moučkový cukr, aby to těsto bylo kompaktnější. Také se jí to prý při pečení trochu víc smažilo, než peklo – ale to bych klidně svedla na to, že v současné době peče v kachlových kamnech a ty nemají takový ten luxusní čudlík na regulaci teploty, jak mám doma já 😀 V každém případě jsem nadšená, že to vyzkoušela a hned jsem musela taky. No a já všechny ty recepty, co se dávají na plech lžičkou (to dávala i kamarádka), zkouším dělat přes šoulání kuliček. Já si v tom lžičkování nepřijdu vůbec dobrá. A je pravda, že pak jsou výsledky také trochu jiné. Můžete vyzkoušet oboje a rozhodnout svoji oblíbenou variantu.
Přidala jsem jen 1/4 hrnku cukru a kdo má rád sladké, tak by to bez problému sneslo 1/2 hrnku, aniž by to byla nějaká hrůza.
No a v mezičase jsem se naučila dělat domácí burákové máslo, což je moc fajn + snižuje to cenu sušenek na úplně jiné úrovně 🙂
JEDNODUCHÉ SUŠENKY Z BURÁKOVÉHO MÁSLA – VEGAN, na 25 sušenek
P: 300 g burákového másla, 1 zralý/přezrálý banán, 1/4 hrnku moučkového cukru, špetka soli
PP: Burákové máslo smíchejte s rozmačkaným (rozmixovaným) banánem, moučkovým cukrem a špetkou soli.
Těsto se chvilinku tvářilo, že se nikdy nespojí do krásné hroudy, ale tím se nenechte zmást. Jak se to smísí řádně, tak najednou „puf“ a vypadá takto.
Těsto jsem vyválela na hada a nakrájela na nějaké „přiměřené“ množství kousků – třeba 25.
Z kousků jsem udělala kuličky a ty jsem rozložila na pečící papír na plech.
Pak kuličky přímo na plechu křížem krážem rozmáčkněte vidličkou, až jsou z toho vzorované sušenky.
Pečte 10 minut na 180 stupňů (a ne, nezapínejte gril jako já omylem).
Hotovo, dejte si sušenku 🙂 Co takhle zkusit tyhle i ty s vajíčkem a říct mi, které jsou lepší?
P.S. vzhledem k nízkému množství surovin jsem recept neoptimalizovala pro nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.