Bezlaktózové · Bezmasé a málomasé · Vegan · Zimní a vánoční

KUTIA – VAŘENÁ PŠENICE NASLADKO

Tradiční vánoční jídlo oblíbené na Ukrajině z vařené pšenice, máku, sušeného ovoce… Sláva Ukrajině! Hrdinům sláva!

Tenhle recept na mne vykoukl jako další zajímavá věc od Natashy Kravchuk, jejíž recepty mám moc ráda.

Kutiu najdete i na českých webech a nejčastěji jako „Kuťa“. Je to jeden z 12 chodů tradiční vánoční hostiny na Ukrajině. Není to jídlo výlučně ukrajinské, najdete ho třeba i v Polsku, nebo v Litvě (hmm a jinde). Je to trochu jako u nás oblíbený vánoční Kuba. Jídlo pro mne naprosto odpovídá době, zemi, použití…je krásné, pomalé, voňavé. Začalo jako jídlo pro chudé, ale teď už se dávají i věci jako mandle, nebo třeba i pomerančová kůra.

Recepty na kutiu se samozřejmě různě liší, nicméně já jsem třeba trovna u Natashy narazila na vynikající recept, který mi hned vyhovoval, aniž bych zaměňovala druh ořechů atp.

Co se týká hlavní ingredience, měli byste použít pšenici (na Ukrajinské jídlo to sedí). Ale je pravda, že u nás se hůř shání – spíš ve zdravých výživách. Já jsem použila pšenici špaldu. Nicméně existují recepty (nebo TADY, nebo TADY), kde prostě použijí kroupy. Nedivím se. Bude to taky fungovat. Samozřejmě chuťově to nebude stejné, pšenice je sladší.

KUTIA – VAŘENÁ PŠENICE NASLADKO

Potřeby:

  • 1,5 hrnku pšeničných zrn
  • 4,5 hrnku (bezlaktozového) mléka (nebo rostlinné mléko)
  • 3/4 hrnku máku
  • 1/2 hrnku medu (nebo 1/4 javorového sirupu a 1/4 agávového sirupu)
  • 1/2 hrnku hrozinek
  • 2/3 hrnku sušených meruněk
  • 2/3 hrnku mandlí na nudličky
  • špetka soli

Postup:

Pšenici propláchněte a namočte do studené vody přes noc. Trochu nabude, dejte víc vody.

Druhý den pšenici slijte, propláchněte.

Dejte do hrnce a přidejte mléko.

Vidíte světlé mléko? To je před vařením.

Přiveďte k varu, pak ztlumte na minimum, zakryjte pokličkou a vařte do velmi měkka 3,5-4 hodiny. Průběžně promíchejte. Pokud je potřeba, dolijte vodou. Bála jsem se, že mi to mléko bude vřít a „utíkat“, takže jsem si vzala vysoký hrnec (a udělala bych to pro jisottu znovu), ale nic takového se nedělo.

Uvařená pšenice

Uvařenou pšenici slijte z mléka do nádoby. Uchovejte 1/2 hrnku vařeného mléka, zbytek můžete vylít/dát zvířatům/teoreticky i vypít. 1/2 hrnku vařeného mléka smíchejte s medem/sirupy.

V mezičase propláchněte mák, slijte přes síto. Dejte do hrnce spolu s 3 hrnky vody. Přiveďte těsně pod var (nevařte), pak vypněte a nechte 30 minut stát. Pak znovu přiveďte těsně pod var, vypněte a zase nechte 30 minut stát. Voda bude na konci procedury „kalná“.

Mák přeceďte přes síto vyložené utěrkou a vymačkejte.

Vylouhovaný mák je jako kdybyste jedli čerstvý, šťavnatý, křupavý mák.

Mák umelte v mlýnku (já v mlýnku na kávu).

Umletý mák je mnohem světlejší.

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Dejte mandle nasucho na plech a opékejte je 5 minut. Vyndejte.

Troubu ztlumte na 160 stupňů.

Nyní smíchejte všechny věci ve větší míste – uvařenou pšenici, medové mléko, opečené mandle, rozinky, meruňky, umletý mák a špetku soli.

Dejte do pekáče a pečte nezakryté v troubě vyhřáté na 160 stupňů 20 minut.

Pak vyndejte z trouby a nechte 15 minut odležet.

Rozdíl mezi upečeným a neupečeným moc velký není.

Můžete servírovat teplé, nebo studené. V lednici prý vydrží 2 týdny.

Tento recept mne zaujal už před nějakou dobou, ale s ohledem na události poslední doby jsem ho teď uvařit prostě musela. Nutně a emotivně. Je to moje maličká digitální podpora pro Ukrajinu, protože válka je naprosto špatná věc! Přeji jim, ať mají brzo svoje domovy zpátky, a proto vařím to, co bych si já spojila s dětstvím, bezpečím a rodinou.

Слава Україні! Героям слава!

Sláva Ukrajině! Hrdinům sláva!

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *