Bezlaktózové · Rychlé a snadné · Sladké nepečené

LOTUSKOVÝ DESERT

Jednoduchá nepečená buchta z Lotus sušenek na počest kurzu Vlastní cestou 2021 od Prázdninové školy Lipnice

Víte, jsou věci, které si musíte zažít. Nedají se předat. To je jako když někomu vyfotíte pohled na horizont na horách – naživo je to ale úplně něco jiného. Já jsem měla opravdu excelentní zážitek z kurzu Prázdninové školy Lipnice (PŠL je fakt často používaná zkratka). No a sušenky Lotus hrály významnou roli ve skupinové dynamice jednoho z velkých programů, který jsem tam absolvovala 🙂 Dalo by se říct, že jsme je všichni strašně chtěli a lektoři nám je stejně (herně) sebrali. A tak se na našich setkáních pravidelně objeví několik balení těchto sušenek.

Jako nejídelní vsuvku tedy opravdu všem doporučuji něco takového zažít. Vyzkoušejte PŠL. Nevěřila jsem, co všechno můžete získat za 10 dnů. Například bezpečné prostředí, přátele, spoustu srandy, neobvyklé zážitky a taky nějaký rozvoj pro sebe. A mají kurzy pro různé věkové skupiny, tak se nevymlouvejte…

Když se přítelova maminka zmínila o desertu ze sušenek Lotus, tak jsem měla jasno, že jej musím udělat právě pro svoje kamarády z PŠL na další akci (protože kromě sušenek se tam objeví vždycky spousta různých dobrot). Vzala jsem si recept, zodpovědně jsem ho udělala podle pokynů ústní slovesnosti, nikoliv podle textu receptu. A tady ho máte. Nejsložitější na něm je to, že ho musíte nechat odležet 😀

A co se týká vegan varianty – no jo, to víte, že by to šlo. Samozřejmě to bude ale úplně něco jiného. Lotusky jsou vegan, takže jde „jen“ o ten krém. Ten se dá udělat například z kokosového mléka jako tady v vegan krtkově dortu, nebo krém z jemného tofu.

LOTUSKOVÝ DESERT

Potřeby:

  • 2 balení sušenek Lotus (2 x 250 g), pár sušenek asi zbude
  • 540 g (bezlaktozové) kysané smetany (3 balení po 180 g)
  • 200-300 ml (bezlaktozové) smetany na šlehání (šlehačky)
  • alobal, nebo fresh folie, pokud chcete porcovat mimo nádobu

Postup: Šlehačku i smetanu mějte vychlazenou. Ideálně vychlaďte i mísu na šlehání smetany včetně metly. A samozřejmě je na místě mít nádobu i metlu dobře umytou Jarem.

Ušlehejte šlehačku. Šlehačku smíchejte s kysanou smetanou.

Pokud chcete porcovat mimo nádobu, tak ji vyložte alobalem, nebo fresh folií. Obecně se to ale chová jako tiramisu. A první porce je sice takový „kydanec“ do misky, ale další už byl vcelku úhledný.

Nádobu vyskládejte sušenkami. Moje nádoba má plus mínus cca 28 x 19 cm.

Při celém skládání platí, že můžete Lotusky krájet. Jen je potřeba, abyste to dělali zubatým nožem a jako když řežete pilkou. Pokud jen zatlačíte, zlomíte ji. Nicméně pár zlomených nevadí, použijete je na drobky nahoru.

Na sušenky namažte 1/3 smetanového krému…

A teď znovu naskládat sušenky

A znovu namazat 1/3 krému.

A ještě jednou sušenky a zbylou třetinu krému.

Vemte cca 12-15 sušenek a podrťte je (například prohnat mixérem, nebo pomlátit něčím v sáčku).

Nasypte sušenky nahoru na krém. To bude poslední vrstva.

Pokud vám zbyly sušenky, nebo máte „posh“ náladu, tak nějak ozdobte.

A teď ta nejtěžší věc. Je potřeba nechat 24 hodin předem zaležet.

Víte, co je na tomhle nejvtipnější? Já jinak lotusky nemám ráda 🙂 Jenže jak jde o kamarády z PŠL, tak pojedu i v zimě na hory a budu jíst i Lotusky 😀

Desert je extra jednoduchý, velmi dobrý, připravitelný předem. Můžete ho udělat ve větším množství. Nezapínáte kvůli němu troubu (vhodné na léto). Taky ideální pro párty! To rozhodně vyzkoušejte.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *