Takové ty plněné trojhránky, nejčastěji z toastového chleba
Jasně, že už jsem v několika svých domácnostech měla sendvičovače, ale teď s dětmi je to takové ještě trochu praktičtější. A vlastně je to moc fajn i na cestování, jak mne naučila přítelova maminka.
Inspiraci pro nějaké méně obyčejné sendviče (nebo některé sice obyčejné, ale oblíbené) jsem brala třeba z videí na youtube (například ZDE), nebo nějaké osobní zkušenosti, recepty od kamarádů, nějaké recepty z internetu (ZDE, ZDE), nebo oblíbenosti od přítelovy maminky. Pozor…existují i toasty a la Pizza Hawai (jen pro silné povahy, pokud vám vadí kombinace s ananasem/broskví).
Pro začátek jsem se zaměřila na recepty, které jsou postavené na toastovém chlebu. Jsou ale k dispozici třeba i malé buchty pečené přímo v trojhráncích, nebo samozřejmě různé verze vaječných omelet atp.
Co je zajímavé, tak u nás se pro sendvičovač používá nejčastěji termín „toastovač“, což je vlastně dost matoucí. Toastovač je přece taková ta věc, z které vyletují za skříň jednotlivé opečené kousky chleba. Tak až budete hledat recepty, tak u nás jako „toastovač“ i „sendvičovač“, v anglicky mluvícím světě „sandwich maker“ (přístroj) a „toasties“ (zapečené sendviče – jak vidíte, i v angličtině v tom mají bordel).
Mazat, nebo nemazat – zvenku
To je oč tu běží…protože tady nemluvíme o náplních uvnitř, ale o křupavosti zvenku. Já obvykle zvenku chléb před zapékáním nemažu. Ale pokud bych to dělala, tak by to bylo tence máslem. Toasty jsou pak opravdu křupavější a úžasnější, ale přidáváte si tuk.
Vhodné pečivo
- nejen toastový chléb (světlý, tmavý)
- plátky vánočky
- rozkrojený croissant
- už jednou upečené opečánky (chleba ve vajíčku)
- váš oblíbený chleba (tenčí plátky)
- starší chleba (tenčí plátky)
Slané verze
- HERMELÍNOVÝ S BRUSINKAMI – Na plátek toastového chleba dát plátky Brie/Hermelínu, trochu brusinek a kolečka cibule/jarní cibulky, případně kousky naložených jalapeňos. Zaklopit. Zapéct.
- HERMELÍNOVÝ S KUŘETEM – Na plátek toastového chleba dáme plátek sýra, na to proužky sýra Brie/Hermelín, plátky tepelně upravených kuřecích prsou (pečené, grilované, pošírované, vařené…), přidat trochu brusinek. Zaklopit. Zapéct.
- CHILLI CON CARNE – Na plátek toastového chleba 1 plátek sýra, na to hotová směs mletého hovězího s fazolemi, na to plátek sýra a zakončit toastovým chlebem. Zapéct. Jedlo by se to s guacamole a kysanou smetanou, kdybyste chtěli.
- ŠPAGETOVÝ – Na oba plátky toastového chleba dát plátek sýra. Na jeden chléb dát špagety v rajčatové omáčce. Zaklopit. Zapéct.
- MARMITE – Na oba plátky toastového chleba tence Marmite, pak na každý plátek sýra. Zaklopit. Zapéct.
- ITALSKÝ – Na plátek toastového chléba namazat rajčatový protlak, na to nařasit 2 plátky prosciutta, na to lístky bazalky a pak strouhanou mozzarelu. Zaklopit. Zapéct.
- HAMBURGEROVÝ – Na plátek toastového chleba plátek sýra, na to tenký (placatý) karbenátek/burger (již tepelně upravený), na to hořčice, pak plátek rajčete, pak plátky naložené okurky, pokapat kečupem a přiklopit druhým plátkem toastového chleba, na kterém byl také plátek sýra. Zapéct
- S KARAMELIZOVANOU CIBULÍ – Na plátek toastového chleba plátek sýra, na to karamelizovanou cibuli. Druhý plátek toastového chleba tence pomazat Marmite. Zaklopit. Zapéct.
- ANGLICKÁ SNÍDANĚ – Na plátek toastového chleba opečenou slaninu, na to fazole v tomatě, na to míchaná vejce. Zaklopit. Zapéct.
- PIZZOVÝ S OLIVAMI – Oba plátky toastového chleba namazat tence máslem, na jeden plátek dát plátky rajčete, mozzarelu (plátky/strouhanou), lístky bazalky a případně kousky vypeckovaných oliv. Zaklopit. Zapéct.
- TUŇÁKOVÝ S MAJONÉZOU – Oba plátky chleba pomazat majonézou a dát na ně plátek sýra. Na spodní plátek dát tuňáka ve vlastní šťávě z konzervy. Můžete přidat nakládané jalapeňos. Zaklopit. Zapéct.
- HRUŠKOVÝ S MODRÝ SÝREM – Na spodní plátek toastového chleba dáme plátky hrušky, plátky Nivy/Gorgonzoly, přidáme lístky špenátu. Zaklopit. Zapéct.
- SÝROVÝ S JABLKY A MEDEM – Na spodní plátek chleba dát plátek sýra, plátky jablek, zlehka pokapat medem, posypat pár tymiánovými lístky (ideálně čerstvé). Zaklopit. Zapéct.
- AVOKÁDOVÝ SE SUŠENÝMI RAJČATY – Na spodní plátek toastového chleba dát plátky avokáda, plátky mozzarely (nebo strouhanou) a kousky sušených rajčat. Zaklopit. Zapéct.
- ŽAMPIONOVÝ S KARAMELIZOVANOU CIBULÍ – Na oba plátky toastového chleba namažete žervé. Na spodní plátek přidejte podušené žampiony a karamelizovanou červenou cibuli. Zaklopit. Zapéct.
- PAŠTIKOVÝ – Na jeden toastový chléb namazat máslo a na to dát brusinky, pak list salátu. Na druhý plátek toastového chleba namazat oblíbenou paštiku. Zaklopit. Zapéct.
- KOZÍ SÝR S PESTEM – Na jeden toastový chléb namazat kozí sýr. Na druhý plátek namazat zelené bazalkové pesto. Nějaký plátek bude spodní a na něj dejte plátky rajčete a rukolu. Zaklopit. Zapéct.
- CIBULOVÝ – Oba plátky toastového chleba namazat máslem. Dovnitř dát kolečka cibule. Zaklopit. Zapéct.
- LUXUSNÍ S KOZÍ SÝREM A RUKOLOU – Na jeden plátek chleba namazat kozí sýr. Na druhý plátek chleba namazat máslo a na to fíkovou marmeládu (nebo jinou nasládlou marmeládu jako třeba hruškovou). Na kozí sýr přidat rukolu, rozpůlené kuličky hroznů a kousky Nivy/modrého sýra. Zaklopit. Zapéct.
- SALÁM A VEJCE – Na plátek chleba dát kolečka salámu, vejce vařené natvrdo a plátky kyselých okurek. Zaklopit. Zapéct.
- KUŘE A SLANINA – Plátky chleba pomazat tence pestem. Na spodní chléb dát plátky kuřecího masa a opečené plátky slaniny. Zaklopit. Zapéct.
- KUŘE S RUKOLOU A CHILLI – Na oba plátky toastového chleba dáme plátek sýra. Na spodní chléb dáme plátky kuřecího masa (již tepelně upravené – pečené, grilované, pošírované, vařené…), rukolu a pokapat sladkou chilli omáčkou. Zaklopit. Zapéct.
- HERMELÍN S PROSCIUTTEM – Na plátek toastového chleba dáme plátky Hermelínu/Brie, pak plátky hrušek a navlnit plátky prosciutta. Zaklopit. Zapéct.
- TOFU/TEMPEH S PESTEM – Oba plátky chleba pomažeme pestem. Na spodní chléb dáme plátek sýra, pak plátky tofu/tempehu. Pak přidáme plátky rajčete. Zaklopit. Zapéct.
- S ŠUNKOU A BALKÁNSKÝM SÝREM – Na spodní plátek chleba dáme plátek sýra a plátek šunky, kousky balkánského sýra, půlky černých oliv. Můžeme přidat plátek rajčete, nebo kousek papriky. Zaklopit. Zapéct.
- VYLEPŠENÝ ŠUNKA SÝR – Na jeden plátek chleba namažeme kečup, na druhý hořčici. Na spodní plátek dáme šunku a sýr, přidáme nakrájený pórek. Zaklopit. Zapéct.
Sladké verze
- NUTELLA, ARAŠÍDY, SALKO – Na oba plátky toastového chleba namazat nutelu, na to na každé plátek sýra, na jednu půlku přidat nasekané arašídy a trochu pokapat kondenzovaným mlékem, přiklopit druhou půlkou. Zapéct.
- NUTELLA S BANÁNY – Na oba plátky toastového chleba namazat nutelu, doprostřed plátky banánu. Zaklopit. Zapéct.
- MARSHMELLOWS – Na oba plátky toastového chleba namazat nutelu, doprostřed marshmellows. Zaklopit. Zapéct.
- CEREÁLIOVÝ– Na plátek toastového chleba naskládat kakaové cereální taštičky plněné čokoládovým krémem. Zaklopit. Zapéct.
- ŽEMLOVKA – Plátky toastového chleba trochu pomazat máslem, nebo žervé. Na spodní plátek dát strouhané jablko, posypat skořicí a třeba přidat hrozinky (nebo hrozinky naložené v rumu). Zaklopit. Zapéct.
- ŽEMLOVKA 2 – Plátky toastového chleba trochu pomazat máslem. Na spodní plátek dát strouhané jablko, posypat skořicí, na to cottage sýr, můžete osladit moučkovým cukrem. Zaklopit. Zapéct.
- HRUŠKOVÝ S MEDEM – Jeden plátek toastového chleba namažeme tence medem, druhý máslem. Na spodní plátek naskládejte plátky oloupaných hrušek, posypte skořicí. Zaklopit. Zapéct.
- NUTELLA S MALINAMI – Na oba plátky toastového chleba namazat nutelu, doprostřed maliny. Zaklopit. Zapéct.
- PB AND J – Na jeden plátek toastového chleba namazat arašídové máslo, na druhý zlehka máslo a jahodovou/malinovou marmeládu. Marmeládový chléb dáme jako spodní, doprostřed dáme plátky banánů. Zaklopit. Zapéct.
- BÍLÝ MALINOVÝ – Na oba pátky toastového chleba namažte žervé/tvaroh, pokapejte medem. Na spodní plátek dejte maliny. Zaklopit. Zapéct.
Vzhledem k tomu, že jsme si pořídili kombinaci 3 v 1, kdy jsou součástí přístroje vyměnitelné plotýnky i na wafle a panini (můžete ale už použít recepty na překládané tortilly), tak časem asi udělám inspirace i na toto téma. Protože já si tady vlastně jen odkládám recepty, co mne zaujaly, right? 😀
POZN: Úvodní foto z lidl.cz