Bezlaktózové · Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Rychlé a snadné

SKVĚLÉ PARTY NACHOS

Jídlo rychlejší než jeho vlastní stín! 15 minut a máte na stole.

Já doufám, že víte, odkud je to „rychlejší, než jeho vlastní stín“. No…asi ne každý byl v dětství milovník Bud Spencera a Terence Hilla – takže Lucky Luke.

Mě vždycky potěší, když mi někdo uvaří, nebo něco uvařeného přinese. Ráda ochutnávám, zbožňuji inspiraci a velmi si vážím, když do mě někdo investuje svůj čas na přípravu jídla. Nestává se mi to ale tak často, jak bych chtěla, protože se objevuje to „no, ona má food-blog, to já nevím, co teda uvařit“. Cokoliv kromě ořechů 🙂 Mnohem častěji se stává, že mi něco nechutná, když vařím sama nějaké experimenty. Když mi někdo vaří svoje oblíbené jídlo, tak si ani nepamatuji, že by mi někdy něco nechutnalo. Takže díky za všechny dobroty. A proč to zmiňuji? Protože i tohle jídlo jsem se naučila, protože je skvělé a protože ho v naprosto neuvěřitelně krátkém čase vystřihla kamarádka (ještě s dítětem u linky a při povídání s námi), když jsme u ní byli na návštěvě.

Když si recept přečtete, tak si možná řeknete…“no jo, ale to já dělám vychucenější guacamole„, nebo „hotová směs koření, co to jako je?!?„, nebo ještě lépe „ty fazole si snad může uvařit, ne?„.
Jenže já nevím, jestli to znáte…takové to „neopravujte to, když to není rozbité„, nebo možná ještě přesněji „good enough is good enough“ (neumím lépe přeložit, prostě „dost dobrý je dost dobrý„). Můžeme řešit finesy toho jídla – v konečné důsledku si můžeme sami mlít bio kukuřičnou mouku a pěstovat avokáda. Nebo ty kousky všechny jen koupíme v krabičkách. A nebo dobré „něco mezi“. Takové to, že u věcí, které jde provést rychle a umí zasáhnout do hry, tak je uděláte. K tomu otevřete plechovku s fazolemi v tomatě a pytlík tortilla chipsů (oboje moje oblíbené). A ono se hraje na čas, na množství, na chuť a NA POHODU. S receptem si sami uděláte, co budete chtít, ale já ho mám ráda takhle a i sama pro sebe ignoruji možné zlepšováky 🙂

SKVĚLÉ PARTY NACHOS (pro 2 běžně hladové, nebo 3-4 zobající)

Potřeby:

  • 200 g slaných tortilla chipsů
  • 100 g chedaru
  • 1/4 červené papriky (takové té buclaté velké)
  • menší cibule, nebo šalotka, nebo půlka cibule běžné
  • olivový olej
  • 1 plechovka fazolí v tomatě (já nejradši Heinz)
  • 2 lžičky koření na fajitas (já jsem měla Santa Maria, protože působilo nejméně uzeně X kdo vůbec nemá rád papriku, tak vlastně může úplně vynechat)
  • 2 stroužky česneku
  • 140 g (bezlaktozové) zakysané smetany
  • 1 velké zralé avokádo (ready to eat)
  • lžička citronové šťávy
  • 1 rajče
  • sůl
  • pepř

Postup: Prostě všechno vyndejte a za 15 minut budete jíst. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Dejte vařit vodu v rychlovarné konvici.

Nakrájejte cibuli a na oleji zpěňte v hrnci.

Přidejte nakrájenou papriku a utřený česnek, chvíli míchejte.

Do hrnce přidejte fazole a 1 lžičku koření, promíchejte a ztlumte plamen, ať se to prohřeje, ale nepálí atp.

Do kysané smetany zamíchejte 1 lžičku koření.

Rajče nařízněte do kříže a dejte do nevelké misky vyšší než je rajče.

Rajče zalijte vařící vodou z konvice.

Po chvíli rajče vytáhněte a velmi jednoduše oloupejte. Není potřeba ledovat, ani nic vymýšlet.

Rajče nakrájejte (bubáka prosím vyhodit). Avokádo rozkrojte, vyndejte pecku a vyberte dužninu lžící do misky.

V misce smíchejte nakrájená rajčata, avokádo rozmačkané vidličkou, nebo štouchadlem na brambory (pokud si potřebujete brát struhadlo, pak avokádo není dost zralé…), sůl, pepř a citronovou šťávu.

Tortilla chipsy zasypte strouhaným chedarem a až je trouba vyhřátá a máte skoro všechno hotovo, dejte na 3 minuty do trouby, až se sýr rozteče.

No a teď už chystejte na stůl, vyndávejte nějaké dobré pivo. Máte hotovo.

Tohle je typicky jídlo, kde si každý nabere sám, jak má chuť. Pokud bych servírovala dětem, dala bych jim to bez koření a místo chipsů třeba opečený toastový chléb z toastovače.

A musím vás upozornit na velké negativum tohoto jídla. Jestli to nesníte hned, tak půjdete do krabičkového pekla 😀

Tohle se rozhodně stane naším oblíbeným jídlem. Potěšilo mne to moc.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *