Takové trochu marcipánovité, protože jsou i s mandlemi.

Před pár lety jsem si přestala kupovat časopis Apetit a dělám to většinou už jen jednou ročně – vánoční číslo. Obvykle mě to naštve, protože tam jsou recepty, které tam byly před několika lety (i se stejnou fotkou), ale že bych se poučila, to ne. Asi to je k té vánoční náladě potřeba Každopádně tenhle recept byl v Apetitu prosinec 2021, takže dost aktuální recept. Měl i složitější verzi – u tohoto byl popisek „moje první cukroví“. Tak to bych chtěla říct, že je sprostá pomluva – letos už jsem dělala dětské dýňové, dětské řepné, dětské batátové, mušličky a kokosové kousky :-D. Asi je jasné, že to byla formulace pro kategorii „jednoduché cukroví“, hned vedle byla jeho složitější varianta. Ale mě se líbilo tohle.
Aha, a až teď koukám do receptu, že jsem vynechala pár kapek mandlového extraktu. No…aspoň vidíte, jak vařím

Ještě doplním, že v originálním receptu jsou pistácie nejen loupané a nesolené, ale i blanšírované. To znamená, že jsou oloupané i od té hnědé (jakkoliv už kousatelné) slupičky. Mají pak nádhernou zelenou barvu a jsou opravdu sváteční. Pokud vás to potěší, doporučuji tuto verzi.
PISTÁCIOVÉ KULIČKY
P:
- 100 g loupaných mandlí (koupím neloupané, loupu doma)
- 80 g loupaných nesolených pistácií
- 180 g moučkového cukru
- 3 lžíce kondenzovaného mléka (můžete použít malé balení „Piknik“, pokud neumíte celou plechovku pak spotřebovat)
- 2-3 lžíce griotky (variací je amaretto)
- (pár kapek mandlového extraktu, chcete-li)
- 20-40 g nasekaných nesolených pistácií na obalení
PP: Mandle i pistácie (mimo část na obalení) namelte najemno. Já jsem to sekala v mixéru s noží, ale mletí je lepší, má to jinou strukturu.

Smíchejte mandle, pistácie, cukr, kondenzované mléko, 2 lžíce griotky a případně extrakt. Promíchejte. Těsto potřebujeme nakonec trošinku lepivé, aby na něm držely pistácie. Pokud by to vypadalo, že bude příliš dokonale nelepivé, přidejte tu třetí lžící griotky.

Z těsta rovnou můžete dělat kuličky, takže si nachystejte pistácie nasekané na trochu méně než najemno. Nicméně já jsem to dělala (no jo, „na prase“) zase v mixéru se sekacími noži, takže to nemám tak správně pravidelné, jak by mělo být.

A teď jen dělejte kuličky a obalujte. Pak hotovo a doporučuji skladovat v lednici.
Na to, že by to chtělo víc griotky, jsme přišly už u první kuličky, ale nechtělo se nám to spravovat. Tak máme menší množství pistácií nahoře – „ušetříme“ Nicméně jestli vám to nevadí, tak to taky neřešte.
