Klasické cukroví bez klasického cukru 🙂 Nejvláčnější, co jsem ochutnala!
Tohle je dokonale vláčné cukroví. A jasně, že ho rozpoznám od jiných lineckých. Ale je skvělé. Je úžasné. Na první místo u mě vždycky patří třené linecké podle mojí milované tetičky, ALE bohužel bych to zatím nemohla nabídnout synáčkovi. Naše letošní cukroví je totiž typické tím, že mi chutná, je sladké, ale není v něm klasický cukr. Tím mám na mysli sacharozu (disacharid). Nepoužívám tedy ani řepný, ani třtinový cukr. Je to proto, že jiné sladivé látky mají na našeho juniora méně destruktivní účinky. Vlastně ne – junior je v pohodě, ale my máme nervy nadranc.
Takže pro sladké a veselé vánoce jsem se rozhodla pro alternativu. Navíc mi nepřijde ok se cpát sladkým a synovi říct, že je to pro dospělé, protože on by svítil. On sice občas nějaký cukr dostane, nejedeme to drsně, ale vždycky je to pak o tom, že milé dítě se cukrem mění na příšeru s chapadly a vuvuzelou…
Takže co používám, protože to u nás tolik nevadí
- březový cukr – strašlivý název xylitol, pod kterým to najdete v obchodech, ale je to cukr z březové kúry s nižším glykemickým indexem a také nižší kalorickou hodnotou, pozor, nesmí ho psi!
- čekankový sirup – důležité je dát si pozor na složení, jsou hodně různé verze
- javorový sirup
- med
- přirozeně nasládlé věci – mandle, kokos
Tento recept je od stejné autorky jako mangové kuličky. Její recepty jsou opravdu dobré. A přiznám se, že k vyzkoušené tohoto mandlového lineckého mne navnadilo, že v článku bylo napsáno „ten nejlepší recept na linecký cukroví, který jsem kdy v životě jedla (promiň, babi)! Bez legrace.„. Recepty od babiček snad každý, kdo má rád jídlo, bere smrtelně vážně. A říct, že je něco ještě lepší – máte moji pozornost 🙂 Recept je skvělý. Neupravovala jsem ho vlastně asi vůbec. Takže se klidně podívejte na krásné fotky k autorce Janě 🙂
O mém lineckém bych ráda řekla, že se svým slepovaným vykrajovaným lineckým jsem nikdy nebyla spokojená. Kromě kdysi dělané bezlepkové verze (pro blízkého člověka) je toto první verze, s kterou jsem spokojená.
Čím tak můžeme promazávat (a vždycky se prostě díváte na obsah a druh cukru)
- ořechové máslo (rozmixované ořechy například kešu, nebo arašídové)
- marmelády bez přidaného cukru (třeba aktuálně Relax, nebo Marmelády s příběhem)
- vlastní marmelády třeba s březovým cukrem
- nebo to neřešíte tolik a dáte tem marmeládu od babičky
SLEPOVANÉ LINECKÉ – MANDLOVÉ
Potřeby:
- 200 g mandlové mouky
- 100 g ovesných vloček
- 100 g špaldové mouky
- 120 g másla – pokojová teplota (měkké)
- 130 ml javorového sirupu
- čerstvá kůra z 1/2 chemicky neošetřeného (bio) citronu nebo 1 balíček citronové kůry Dr.Oetker Finesse (nenašla jsem jinou, co je opravdu citronová)
- mouka na rozválení
- pečící papír
- něco na promazání (tip výše)
- pokud pocukrovat, tak buď mandlová moučka, nebo rozmixovaný březový cukr
Postup:
Rozmixujte ovesné vločky na úplně jemno.
Smíchejte suché suroviny – mixované vločky, mandlovou i špaldovou mouku a citronovou kůru.
Přidejte máslo a javorový sirup
Nechte v robotu propracovat na těsto.
Těsto zabalte do folie a nechte alespoň na několik hodin, ale klidně i přes noc odpočívat v lednici.
Až chcete jít péct, tak na pomoučněném válu rozválejte těsto – cca 4 mm tlusté.
Vyhřejte troubu na 160-170 stupňů
A vykrajujte. Doporučuji 1:1 – tvary s dírou : tvary bez díry 🙂
Linecké tvary dejte na plech vyložený pečícím papírem.
Peču kolem 10 minut, ale musíte hlídat. Jakmile se těsto zabarví dohněda, už je to moc. Musí to mít maximálně lehce zbarvené okraje.
Na plechu nechte jen chviličku (dopéká se to) a přeneste do krabice – nechte otevřené úplně vychladnout.
Až se vám chce, promažte marmeládou – tzn. namažete marmeládu na díle bez otvoru a přiklopíte dílkem s otvorem. Já jsem snažím dávat marmelády co nejvíc.
Můžete „pocukrovat“ buď mletými mandlemi jako původní recept, nebo rozmixovaným (moučkovým) březovým cukrem.
Je to úžasné, dobroučké, měkké, šťavnaté…fakt dost dobrý.