Bezlaktózové · Bezlepkové · Dárkové recepty · Ostatní · Rychlé a snadné · Vegan · Zimní a vánoční

ŠVESTKY V ČOKOLÁDĚ

Prostě naložené v rumu a plněné mandlí

Tenhle recept je můj oblíbený. Přítelovi rodiče ho dělají na Vánoce a já ho zbožňuji. A teď jsem ho zase uviděla v kuchařce od MaruškyVeg (a má ho i na blogu), tak jsem ho už musela vyzkoušet taky sama.

Co zajímavého jsem díky tomu zjistila o sušených švestkách? Já obvykle používám domácí tzn. peckované ručně. A nebo použiju kupované švestky suché, nebo nasekané, tak se nic nepozná. Ale teď když jsem kupované švestky namočila a pracovala s nimi, tak jsem při plnění zjistila, že ony mají vlastně díru skrz, protože to je logicky způsob „masového“ vypeckovávání. A taky jsou vlastně takové trochu srolované, což podle s tím taky bude souviset. No jo, tady někdo objevil Ameriku, že? To jsou ti, co si suší ovoce doma 😀 Taky druh sociální bubliny, jak vidím.

Tady to trochu vidíte, že některé švestky jsou jakoby „zahrnuté“ dovnitř

ŠVESTKY V ČOKOLÁDĚ, cca 50 ks

Potřeby:

  • 200 g sušených švestek bez pecky, mě to vyšlo na 50 ks
  • 300 ml rumu tuzemáku
  • oloupané mandle v celku, počet podle počtu švestek, tedy cca 50 ks
  • 200 g čokolády dle vlastní preference (já radši tmavší, dle potřeby vegan)
  • 2 lžíce 100% ztuženého tuku (nemusíte vůbec, a můžete taky použít třeba kokosový tuk, nebo kakaové máslo – oboje u vegan verze)

Postup:

Začneme jednoduchým úkonem. Na 3 – 7 dnů předem namočíme švestky do rumu. A já jsem to zavřela do krabičky a dala do lednice.

Až se rozhodnete, že je čas (podle mne minimum je 1 den namáčení), pokračujte.

Švestky slijte a nechte dobře okapat. Já jsem je pak ještě nechala osušit na papírové utěrce, než jsem vše dochystala. Klidně udělejte předem, připravené švestky taky chvíli počkají v krabičce v lednici. Zbude trocha švestkového rumu – ne všechen, něco se vpije. Prostě použijte do cukroví, do čaje…do vegan mramorové buchty, do vaječného likéru, do opilých rozinkových kuliček, do punče

Pak můžete vytáhnout pytlík oloupaných (říká se i blanšírované) mandlí, nebo si prostě oloupejte mandle.

Uvařím vodu v rychlovarné konvici a zaliju s ní ve vhodné nádobě mandle. Vody dám výrazně víc, než jen na zakrytí mandlí. Pár minut tam nechám.

Z mandlí slijeme vodu a oloupeme slupky.

Rozehřeju si čokoládu s přídavkem tuku.

Do každé švestky dejte mandli a „zavřete“.

Naplněné švestky obalte v čokoládě.

Nejlépe mi funguje použít vidličku, přes kterou přebytečná čokoláda proteče.

Obalené švestky dám na prkénko pokryté pečícím papírem a dám vychladit.

No a máte krásné a šťavnaté cukroví. Tzv. VELMI žravé.

Je to sice alkoholické (pozor na děti), ale je to moje oblíbená sladkost. Nevím, jestli je to tradičně vánoční, ale mě to velmi vyhovuje svojí šťavnatostí. Mizí z mísy taky mezi prvními…

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *