Prostě naložené v rumu a plněné mandlí
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/12/DSC_0004-1024x576.jpg)
Tenhle recept je můj oblíbený. Přítelovi rodiče ho dělají na Vánoce a já ho zbožňuji. A teď jsem ho zase uviděla v kuchařce od MaruškyVeg (a má ho i na blogu), tak jsem ho už musela vyzkoušet taky sama.
Co zajímavého jsem díky tomu zjistila o sušených švestkách? Já obvykle používám domácí tzn. peckované ručně. A nebo použiju kupované švestky suché, nebo nasekané, tak se nic nepozná. Ale teď když jsem kupované švestky namočila a pracovala s nimi, tak jsem při plnění zjistila, že ony mají vlastně díru skrz, protože to je logicky způsob „masového“ vypeckovávání. A taky jsou vlastně takové trochu srolované, což podle s tím taky bude souviset. No jo, tady někdo objevil Ameriku, že? To jsou ti, co si suší ovoce doma 😀 Taky druh sociální bubliny, jak vidím.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/12/DSC_0036-1-1024x576.jpg)
ŠVESTKY V ČOKOLÁDĚ, cca 50 ks
Potřeby:
- 200 g sušených švestek bez pecky, mě to vyšlo na 50 ks
- 300 ml rumu tuzemáku
- oloupané mandle v celku, počet podle počtu švestek, tedy cca 50 ks
- 200 g čokolády dle vlastní preference (já radši tmavší, dle potřeby vegan)
- 2 lžíce 100% ztuženého tuku (nemusíte vůbec, a můžete taky použít třeba kokosový tuk, nebo kakaové máslo – oboje u vegan verze)
Postup:
Začneme jednoduchým úkonem. Na 3 – 7 dnů předem namočíme švestky do rumu. A já jsem to zavřela do krabičky a dala do lednice.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/12/DSC_0009-1024x576.jpg)
Až se rozhodnete, že je čas (podle mne minimum je 1 den namáčení), pokračujte.
Švestky slijte a nechte dobře okapat. Já jsem je pak ještě nechala osušit na papírové utěrce, než jsem vše dochystala. Klidně udělejte předem, připravené švestky taky chvíli počkají v krabičce v lednici. Zbude trocha švestkového rumu – ne všechen, něco se vpije. Prostě použijte do cukroví, do čaje…do vegan mramorové buchty, do vaječného likéru, do opilých rozinkových kuliček, do punče…
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/12/DSC_0027-1-1024x576.jpg)
Pak můžete vytáhnout pytlík oloupaných (říká se i blanšírované) mandlí, nebo si prostě oloupejte mandle.
Uvařím vodu v rychlovarné konvici a zaliju s ní ve vhodné nádobě mandle. Vody dám výrazně víc, než jen na zakrytí mandlí. Pár minut tam nechám.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/12/DSC_0025-1-1024x576.jpg)
Z mandlí slijeme vodu a oloupeme slupky.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/12/DSC_0027-1024x576.jpg)
Rozehřeju si čokoládu s přídavkem tuku.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/12/DSC_0052-1-1024x576.jpg)
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/12/DSC_0054-1-1024x576.jpg)
Do každé švestky dejte mandli a „zavřete“.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/12/DSC_0048-1024x576.jpg)
Naplněné švestky obalte v čokoládě.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/12/DSC_0056-1024x576.jpg)
Nejlépe mi funguje použít vidličku, přes kterou přebytečná čokoláda proteče.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/12/DSC_0058-1024x576.jpg)
Obalené švestky dám na prkénko pokryté pečícím papírem a dám vychladit.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/12/DSC_0060-1024x576.jpg)
No a máte krásné a šťavnaté cukroví. Tzv. VELMI žravé.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/12/DSC_0009-1-1024x576.jpg)
Je to sice alkoholické (pozor na děti), ale je to moje oblíbená sladkost. Nevím, jestli je to tradičně vánoční, ale mě to velmi vyhovuje svojí šťavnatostí. Mizí z mísy taky mezi prvními…
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/12/DSC_0004-1-1024x576.jpg)