Instantní koupená veganská sýrová omáčka….jakápak asi bude?
Společnost topnatur už mne zaujala dřív. Ochutnala jsem jejich vegan Matcha latte a byla jsem s ním moc spokojená. Teď jsem na rohlik.cz objevila, že mají i další veganské produkty jako třeba cappucino, smetanu do kávy, náhradu vajec, omeletu, parmezán (vše tedy s uvozovkami). Mne ale zaujala sýrová omáčka na těstoviny.
Balení stojí na rohliku cca 60 Kč a na eshopu topnatur asi o 2 Kč méně, takže to je dost srovnatelné. V balení je 8 porcí omáčky. 1 porce odpovídá přibližně tomuto množství na těstovinách, takže to je vcelku dost.
Složení mne také nijak neuráží. Kromě toho, že je veganská (tedy i bezlaktozová), tak je i bezlepková. Jupí! Mám totiž vegan bezlepkové přátele a takové vaření už je pro mne těžší.
Příprava je opravdu extra jednoduchá – na 1 porci rozmícháte 5 vrchovatých lžiček v 180-200 ml vody a za stálého míchání zahříváte do zhoustnutí, což reálně bylo do ohřátí vody. Nesmí se vařit. No a to je celé.
Co se týká balení, tak uvnitř v krabičce byl papírový sáček s igelitovým povlakem uvnitř. A když pravidelně bojujete s moly, tak tušíte, že jste jim právě koupili super svačinku. Proto jsem to hned přesypala a zatavila (mám nějakou starší vakuovačku Laica, už se prodávají jen její mladší bráškové, moje stála kolem 1.500 Kč, funguje už několik let výborně). Takže jinak chystejte šroubovací sklenici, nebo tak něco.
Jak mi chutnala? No…taková normální jemná sýrová omáčka, řekla bych. Základní záležitost. Na to, že jsem sýrové omáčky nikdy neměla ráda (výjimka Nivová), tak vlastně vynikající :-D. Na slepý test bych ji podezřívala z nějaké instantnosti (zvlášť vůně během přípravy, později tolik ne), ale výsledek byl mnohem lepší, než jsem si vůbec představovala a přítel hlásil totéž. Snedla jsem dokonce porci s těstovinami bez dalších vylepšení. Kdybych tam přidala bylinky, nebo třeba trošinku česneku, tak by to hodně vylepšilo situaci. Ráda si ji dám znovu a nebudu líná ji trochu dochutit. Konzistenci měla příjemnou – žádný pudink, žádné slepené sloní ucho na talíři.
Sýrové omáčky jsem nikdy neuměla. Možná i proto, že jsem je nikdy nejedla kvůli tomu, že mi po nich vlastně bylo trochu špatně. A proč se to tedy učit vařit, když bych to nejedla. No ale veganská varianta je pro mne lákavá. Navíc jednoduchá na přípravu (možná i na cestování), takže si ji nachystám jen tak mimochodem zatímco si ostatní dělají svoji klasickou. Přítel vyzkoušel i to, že si do této hotové omáčky přidal nějaké bylinky a kousky opravdového sýra. Bylo to pak chuťově výraznější, řekla bych lepší a rozhodně se to víc sýrově tahalo 😀 Nicméně to je takový opačný tip pro ty, kdo nepotřebují vegan ani bezlaktozovou, ale chtějí sdílet jídlo.
Hned jsem si představila tuto omáčku i s nachos, koneckonců se to píše i na krabici. Použila jsem poměr 5 lžiček : 180 ml vody (místo 200), aby to bylo hustější. No a dobrý – samozřejmě pravá sýrová to není, ale za 3 minuty hotovo, a to se na půlnoční svačinku hodí 😀
Od topnatur asi vyzkouším ještě veganské cappucino, protože narozdíl od jejich matcha laté je balené po jednotlivých porcích, což bych chtěla na cestování.
Začínám si myslet, že topnatur bude moje oblíbená firma, i když tohle opravdu není placená reklama 😀 Díky!
POZN. Použila jsem slovo „firma“ a když se přemůžu, udělám to víckrát, i když mi to trhá uši. Firma totiž správně neznamená podnik, ale pouze jeho název (§ 423 nového občanského zákoníku). Takže jen slovo „topnatur“ je firma. Pokud chci označit lidi, továrnu, výrobky atp., mám říct podnik, nebo alespoň společnost. No…to bylo jen takové zjendodušené právnické okénko, protože v reálu se to takhle prostě nepoužívá.