Bezlaktózové · Podzim a halloween · Sladké pečené

VYNIKAJÍCÍ JABLEČNÁ BUCHTA S KRÉMEM

Štavnatá, jednoduchá, rychlá

Mě vždycky překvapí, když v kategorii typu „recepty z babiččina kalendáře/časopisu“ najdu nějakou hvězdu. A ono už se to stalo vícekrát – například hovězí s rajčaty a fazolemi, vepřové plátky s brokolicovým krémem, nebo jablečný piškot z hrubé mouky, či dokonce úžasný šachovnicový koláč. Tento originál byl z takové malé brožurky „Všechno z jablek“, nebo tak něco.

Šla jsem skoro přesně podle receptu až na to, že jsem ubrala cukru (jako vždy) a neměla jsem náladu na strouhání (a to říká někdo, kdo ty jablka strouhal ručně) čokolády, tak jsme to pokapala rozpuštěnou čokoládovou polevou.

VYNIKAJÍCÍ JABLEČNÁ BUCHTA S KRÉMEM

na celý velký plech

Potřeby:

  • 500 g jablek (váženo až po vykrájení a oloupání, celkem to může být třeba 750 g)
  • 350 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 200 g krupicového cukru
  • 4 lžíce teplé vody
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 50 g změklého másla
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 200-250 g (bezlaktozového) mascarpone
  • 1 (bezlaktozová) zakysaná smetana
  • 1 (bezlaktozový) „Pribináček“….například Lipánek od Madety je bezlaktozový
  • strouhaná čokoláda, nebo rozpuštěná čokoláda, nebo rozpuštěná čokoládová poleva nahoru úplně nakonec

Postup: Vejce, cukr vanilkový i krupicový a teplou vodu dejte do robotu a šlehejte na nejvyšší stupeň cca 10 minut.

Co nevidíte, to je voda

Jablka vykrájejte a oloupejte. Já mám na váze položený talíř a rovnou to pokládám na váhu, tak vím, kdy mám dost.

Jablka nastrouhejte nahrubo.

Tohle je u nás největší „problém“, protože synek vždycky chce ujídat a já se jen otočím a nevím, kolik toho mám 😀

Plech vyložte pečícím papírem.

Troubu předehřejte na 180 stupňů.

Smíchejte dohromady mouku, skořici, prášek do pečiva a sůl.

Teď už by měla být vejce vyšlehaná a vypadat nějak takto – hustá světlá pěna.

Do vaječné pěny vmíchejte moučnou směs a potom jablka. Já to na začátku nechávám míchat robot na nejnižší stupeň a konec dodělám stěrkou.

Těsto dejte do plechu a rozprostřete.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 20 minut. Testovala jsem špejlí.

Buchtu vytáhněte a nechte vychladnout.

Pak smixujte moučkový cukr a měkké máslo, až se krásně propojí a prošlehají.

A přidáte tam všechny ty mléčné bílé krémovitosti. Ty mějte normálně studené z ledničky.

Krém prošlehejte jen až se spojí, nevyšlehávejte.

Krém namažte na studený korpus.

No a nakonec ozdobte čokoládou (posypte strouhanou, nebo polijte rozpuštěnou). Já jsem pocákala cik cak rozpuštěnou polevou.

Teď to dejte dochladna – doporučuji si předem udělat místo v lednici, nebo tak něco. Nechte vychladit alespoň hodinu.

Buchta je naprosto úžasná! Krém je jemně sladký a korpus perfektně vláčná a šťavnatý (to jsou ty jablka) i přesto, že v něm není tuk. Buchta je rychlá, přestože má vrstvy. A dá se jí opravdu jednoduše udělat celý plech 🙂

Tak si ji dejte a užijte. Nám všem chutnala velmi – testerů bylo tentokrát hodně, protože…velký plech a spousta příležitostí se podělit 🙂

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *