Štavnatá, jednoduchá, rychlá
Mě vždycky překvapí, když v kategorii typu „recepty z babiččina kalendáře/časopisu“ najdu nějakou hvězdu. A ono už se to stalo vícekrát – například hovězí s rajčaty a fazolemi, vepřové plátky s brokolicovým krémem, nebo jablečný piškot z hrubé mouky, či dokonce úžasný šachovnicový koláč. Tento originál byl z takové malé brožurky „Všechno z jablek“, nebo tak něco.
Šla jsem skoro přesně podle receptu až na to, že jsem ubrala cukru (jako vždy) a neměla jsem náladu na strouhání (a to říká někdo, kdo ty jablka strouhal ručně) čokolády, tak jsme to pokapala rozpuštěnou čokoládovou polevou.
VYNIKAJÍCÍ JABLEČNÁ BUCHTA S KRÉMEM
na celý velký plech
Potřeby:
- 500 g jablek (váženo až po vykrájení a oloupání, celkem to může být třeba 750 g)
- 350 g hladké mouky
- 4 vejce
- 200 g krupicového cukru
- 4 lžíce teplé vody
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička mleté skořice
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- 50 g změklého másla
- 2 lžíce moučkového cukru
- 200-250 g (bezlaktozového) mascarpone
- 1 (bezlaktozová) zakysaná smetana
- 1 (bezlaktozový) „Pribináček“….například Lipánek od Madety je bezlaktozový
- strouhaná čokoláda, nebo rozpuštěná čokoláda, nebo rozpuštěná čokoládová poleva nahoru úplně nakonec
Postup: Vejce, cukr vanilkový i krupicový a teplou vodu dejte do robotu a šlehejte na nejvyšší stupeň cca 10 minut.
Jablka vykrájejte a oloupejte. Já mám na váze položený talíř a rovnou to pokládám na váhu, tak vím, kdy mám dost.
Jablka nastrouhejte nahrubo.
Plech vyložte pečícím papírem.
Troubu předehřejte na 180 stupňů.
Smíchejte dohromady mouku, skořici, prášek do pečiva a sůl.
Teď už by měla být vejce vyšlehaná a vypadat nějak takto – hustá světlá pěna.
Do vaječné pěny vmíchejte moučnou směs a potom jablka. Já to na začátku nechávám míchat robot na nejnižší stupeň a konec dodělám stěrkou.
Těsto dejte do plechu a rozprostřete.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 20 minut. Testovala jsem špejlí.
Buchtu vytáhněte a nechte vychladnout.
Pak smixujte moučkový cukr a měkké máslo, až se krásně propojí a prošlehají.
A přidáte tam všechny ty mléčné bílé krémovitosti. Ty mějte normálně studené z ledničky.
Krém prošlehejte jen až se spojí, nevyšlehávejte.
Krém namažte na studený korpus.
No a nakonec ozdobte čokoládou (posypte strouhanou, nebo polijte rozpuštěnou). Já jsem pocákala cik cak rozpuštěnou polevou.
Teď to dejte dochladna – doporučuji si předem udělat místo v lednici, nebo tak něco. Nechte vychladit alespoň hodinu.
Buchta je naprosto úžasná! Krém je jemně sladký a korpus perfektně vláčná a šťavnatý (to jsou ty jablka) i přesto, že v něm není tuk. Buchta je rychlá, přestože má vrstvy. A dá se jí opravdu jednoduše udělat celý plech 🙂
Tak si ji dejte a užijte. Nám všem chutnala velmi – testerů bylo tentokrát hodně, protože…velký plech a spousta příležitostí se podělit 🙂