Bezlaktózové · Bezlepkové · Dárkové recepty · Ostatní · Rychlé a snadné · Sladké nepečené · Vegan

ALKOHOVÉ ŽELÉ

Nebo také želé panáky….prostě PF 2021!

Jak je o mě známo, každou chvíli zkouším nějaké gumové medvídky. Už jsem vyráběla zázvorové, kávovo-mléčné…a naposledy i veganské. A přiznávám, že ty veganské jsem předtím zkoušela proto, že jsem chtěla na Silvestra nabídnout vegan alkoholové medvídky. Kdysi už jsem alkoholové medvídky dělala, ale vždycky jen se želatinou. Je čas se posunout 🙂

Na internetu jsem našla spoustu různých inspirací, odkud jsem čerpala představu o poměrech. Z Lidovek, Cuketka, Apetit, RekniJak, Kitchen Story nebo In-Lifestyle.

Rozhodla jsem se na základě svého zkoumání pracovat s Agarem od Vitany. Ten je na 500 ml tekutiny, já pro jistotu dávám jen 400 ml celkem. Musela jsem se tedy vejít s namíchanými surovinami do 400 ml. Našla jsem doporučení, že není dobré přesahovat poměr 2 díly nealko na 1 díl alko, protože to pak chutná „sprostě“ po alkoholu. Méně výrazné příchutě různě doporučuji trochu dosladit – recept jsem tudíž upravila po otestování, ale v receptech se to obecně psala.

POZN: Na svoji obranu bych ráda řekla, že Kofolu s rumem nepiju, ale bylo mi řečeno, že „no, bez toho to nejde“ 😀

Chtěla jsem sem dát fotografii ingrediencí, ale tady to máte i v souvislostech, jak to tak u mne při focení vypadá 😀 Mám často asistenta.

ŽELATINOVÉ VEGAN ŠROUBOVÁKY – DŽUS S VODKOU

P: 300 ml džusu, 100 ml vodky, 1 lžíce cukru, Agar Vitana

PP: Džus, cukr a agar rozmícháme v hrnci a vaříme 2 minuty. Pak necháme lehce zchladnout, přidáme vodku. Promícháme. Nalijeme do tvořítek. Dáme vychladnout. Naservírujeme.

ŽELATINOVÁ VEGAN CHUŤ PŘÁTELSTVÍ – KOFOLA S RUMEM ČILI ČERNÉ ZLATO

P: 300 ml Kofoly, 100 ml Tuzemáku, Agar Vitana

PP: 150 ml Kofoly smícháme s Agarem s hrnci a vaříme 2 minuty. Pak necháme lehounce zchladnout, přidáme zbylých 150 ml Kofoly, promícháme. Pak přidáme Tuzemák a opět promícháme. Nalijeme do tvořítek. Dáme vychladnout. Naservírujeme.

ŽELATINOVÁ VEGAN PIŇA COLADA

P: 200 ml ananasového džusu, 100 ml kokosového mléka, 1 lžíce cukru, 100 ml bílého rumu, Agar Vitana

PP: Ananasový džus a cukr smícháme s Agarem s hrnci a vaříme 2 minuty. Pak vypneme, přidáme kokosové mléko, promícháme. Pak přidáme rum a opět promícháme. Nalijeme do tvořítek. Dáme vychladnout. Naservírujeme.

Na medvídky používám tvořítka z ebay.com, ale použijte jakékoliv tvořítko máte doma. A při nejhorším bude fungovat i když to nalijete do plastové misky, po ztuhnutí vyklopíte na prkýnko a nakrájíte.

Další příchutě, které jsem našla „cestou“:

  • růžový grep s ginem
  • gin s tonicem, citron
  • mátový čaj s rumem, hnědým cukrem, citronem
  • mojito
  • pomerančový džus, Grand Marnier, doslazeno
  • třešňový džus, Amaretto
  • broskvový džus, tmavý rum
  • jahodový džus, bílý rum
  • pomerančový džus, brandy
  • jablečný džus, rum, skořice
  • brusinkový džus, vodka

Možná si vzpomenete na moji buchtu s nápisem jako PF 2020. Ať je to jak chce, přeji vám krásný rok 2021.

P.S. recept dost zlobí při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později. Tenhle si tam ale nakupte ručně, protože je tady zmíněno hodně variant a náhodných ingrediencí, tak není divu, že si to neumí poradit.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *